ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταΑξιοπρέπεια των εργαζομένων, με ενοχοποιημένα κέρδη;

Αξιοπρέπεια των εργαζομένων, με ενοχοποιημένα κέρδη;

Αξιοπρέπεια των εργαζομένων, με ενοχοποιημένα κέρδη;

Αξιοπρέπεια των εργαζομένων, με ενοχοποιημένα κέρδη;

Από το μήνυμα του Πρωθυπουργού για την αύξηση του κατώτατου μισθού είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον το μήνυμά του προς τον επιχειρηματικό κόσμο.

«Έχουν στηριχθεί πολύ από την κυβέρνηση» είπε. Και τόνισε: «Σειρά, λοιπόν, έχουν και εκείνοι να σταθούν δίπλα στους υπαλλήλους τους.

Γιατί καμία επιχείρηση δεν μπορεί να παράγει αξία από την εργασία αν δεν έχει φροντίσει πρώτα να διασφαλίσει την αξιοπρέπεια των ίδιων των εργαζομένων της».

Έχει δίκιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αυτό. Αλλά αυτό δυστυχώς δεν το έχει εμπεδώσει ούτε ο επιχειρηματικός κόσμος, ούτε βέβαια και το Κράτος που θα πρέπει να αφήνει τις επιχειρήσεις να παίξουν τη μπάλα τους σε ένα πλαίσιο λιγότερο γραφειοκρατικό και φορομπηχτικό.

Δυστυχώς στην Ελλάδα συζητάμε ακόμη τα αυτονόητα.

Πριν από 100 χρόνια και βάλε, το 1914 για την ακρίβεια, ο Χένρι Φορντ, από τους πρωτοπόρους της αυτοκινητοβιομηχανίας και του καπιταλισμού της ευημερίας, εξέπληξε την αγορά με το διπλασιασμό του ημερομισθίου και την καθιέρωση της  πενθήμερης εργασίας για το προσωπικό του.

Η λεγόμενη five dollar day ήταν μια πραγματική επανάσταση για τα εργασιακά δεδομένα της εποχής. Αυτά βέβαια σε ένα Κράτος που η έννοια κέρδος δεν ήταν και δεν είναι τόσο ενοχοποιημένη, όσο είναι σήμερα στην Ελλάδα.

Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Νέα εμπλοκή με το εργοστάσιο απορριμμάτων στη Ναύπακτο

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr