ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταΔεν αξιοποιήθηκε έγκαιρα για το παλιό Νοσοκομείο ο νόμος για τα αυθαίρετα του Δημοσίου

Δεν αξιοποιήθηκε έγκαιρα για το παλιό Νοσοκομείο ο νόμος για τα αυθαίρετα του Δημοσίου

Δεν αξιοποιήθηκε έγκαιρα για το παλιό Νοσοκομείο ο νόμος για τα αυθαίρετα του Δημοσίου

Πολλοί εξεπλάγησαν με την αποκάλυψη για το παλιό Νοσοκομείο Αγρινίου, που ήρθε μέσα από την ανακοίνωση του διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου Ανδρέα Τσώλη. Σε αυτήν επικαλείται ως αιτία της καθυστέρησης των μελετών για την αναδιαμόρφωση μέρους του παλιού Νοσοκομείου Αγρινίου το γεγονός ότι στο κτιριακό συγκρότημα «υπήρχαν αυθαίρετα κτίσματα».

Η αλήθεια είναι πως προκαλεί εντύπωση όλο αυτό, όμως αν αναλογιστούμε ότι ακόμη και η στέγη του Καλατράβα στο ΟΑΚΑ ήταν αυθαίρετη, μάλλον δεν θα πρέπει να πέσουμε από τα σύννεφα που σε αυτή τη χώρα υπάρχουν δημόσια κτίρια που είναι αυθαίρετα.

Θα πρέπει ωστόσο να αναφέρουμε ότι μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980 –  αρχές δεκαετίας 1990 θεωρούνταν πως ένα κτίριο έχει αυτοδίκαια άδεια αν το κατασκευάσει το ίδιο το δημόσιο μέσα από τις τεχνικές του υπηρεσίες και τις υπηρεσίες πολεοδομίας. Αυτό βέβαια στη συνέχεια έπαψε να ισχύει… Έτσι προέκυψαν χιλιάδες αυθαίρετα στο Ελληνικό Δημόσιο.

Για να έρθουμε όμως πιο κοντά στο σήμερα, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στο νόµο 4495 του 2017 ορίζεται ότι κατά παρέκκλιση μπορούν να νομιμοποιηθούν αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης σε κτίρια και εγκαταστάσεις ιδιοκτησίας του Δημοσίου, εφόσον αποδεδειγμένα εκτελέστηκαν ή εγκαταστάθηκαν από αυτό και εξυπηρετούν κοινωφελή σκοπό. Εδώ προφανώς εντάσσεται η περίπτωση ενός νοσοκομείου, όπως είναι αυτή των εγκαταστάσεων του παλιού νοσοκομείου στο Αγρίνιο.

Από το 2017 που υπάρχει ο σχετικός νόμος θα περίμενε κανείς το θέμα -με δεδομένο πως για την αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου υπήρχε εντονότατο ενδιαφέρον από τους τότε κυβερνητικού παράγοντες- να είχε επιλυθεί. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε έγκαιρα και αυτό είναι το θέμα…

Εφημερίδα «Συνείδηση» 

Η «εκδίκηση» της ΝΔ και η «γαλαντομία» του Τσίπρα

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr