ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτικα ΝεαΆτυπη στάση πληρωμών στο ΕΣΠΑ: Φρένο αντί για γκάζι;

Άτυπη στάση πληρωμών στο ΕΣΠΑ: Φρένο αντί για γκάζι;

Άτυπη στάση πληρωμών στο ΕΣΠΑ: Φρένο αντί για γκάζι;

Άτυπη στάση πληρωμών στο ΕΣΠΑ Φρένο αντί για γκάζι;

Ανησυχία στον αυτοδιοικητικό κόσμο για τα έργα δήμων και περιφερειών

Καταγγελίες εργοληπτών ενώσεων

Σε μια άτυπη στάση πληρωμών προς τα δημόσια και συγχρηματοδοτούμενα έργα έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα ως φαίνεται τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών, προκαλώντας αναστάτωση στην αγορά.

Το πρόβλημα αυτό έχει φέρει δεκάδες εταιρείες σε δεινή οικονομική θέση, σε μια περίοδο που συσσωρεύονται πολλές υποχρεώσεις.

Ειδικά για τους κατασκευαστές, η εξέλιξη έρχεται σε μια ήδη προβληματική περίοδο, λόγω των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές των πρώτων υλών και των προϊόντων, θέμα που το υπουργείο Υποδομών δεν έχει ακόμα καταφέρει να επιλύσει.

Από τα μέσα Νοεμβρίου, οι ενώσεις των τεχνικών εργοληπτών ξεκίνησαν να «βομβαρδίζουν» τα συναρμόδια υπουργεία με επιστολές, καλώντας τα να βρουν λύση.

Τους κινδύνους που δημιουργεί η άτυπη στάση πληρωμών επισήμανε ο Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιριών, με επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης και τον γεν. γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκο.

Στην επιστολή τονίζεται ότι η κατάσταση γίνεται ασφυκτική και οδηγεί «στην εξόντωση υγιών εργοληπτικών επιχειρήσεων, που καλούνται να συνεχίσουν να υλοποιούν έργα χωρίς να πληρώνονται, σε μία περίοδο που γίνονται μεγάλες αυξήσεις τιμών στα υλικά, χωρίς να έχει προσδιορισθεί με ποιόν τρόπο θα αποζημιωθούν γι’ αυτές».

Ανάλογες επιστολές απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημόσιων Έργων, επισημαίνοντας ότι «είναι ορατός ο κίνδυνος να οδηγηθούν τα έργα σε διακοπή με υπαιτιότητα της αναθέτουσας αρχής και εν συνεχεία να διαλυθούν οι συμβάσεις, με αποτέλεσμα να μην απορροφήσουν οι φορείς τα κονδύλια ΕΣΠΑ».

Λίγες οι επίσημες διακοπές έργων στο… πεδίο

Το όλο θέμα όμως απασχολεί έντονα και τον αυτοδιοικητικό κόσμο της χώρας καθώς πολλά έργα δήμων και περιφερειών βρίσκονται σε μια κρίση φάση ως προς την υλοποίησή τους.

Αυτή την περίοδο μάλιστα υποτίθεται πως πολλά έργα θα έπρεπε να είχαν «γκαζώσει», προκειμένου να προλάβουν να ολοκληρωθούν πριν ολοκληρωθεί η τρέχουσα προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ.

Το θέμα απασχόλησε ακροθιγώς και την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου κατά τη συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2022, με το Δήμαρχο Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου να παραδέχεται ότι υπάρχει ζήτημα τους τελευταίους μήνες και υπάρχει προβληματισμός για αυτό καθώς δημιουργούνται τεράστια προβλήματα..

Από την κυβέρνηση πάντως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη απάντηση, ωστόσο στους αυτοδιοικητικούς κύκλος υπάρχει η εντύπωση πως ίσως το όλο ζήτημα είναι περισσότερο τεχνικό ζήτημα και πως θα αποκατασταθεί με την έναρξη της νέας χρονιάς.

Άλλες εκτιμήσεις πάντως λένε πως η άτυπη στάση πληρωμών σχετίζεται με την προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να μη «φουσκώσει» περαιτέρω το έλλειμμα του 2021.

Επί του…. πεδίου πάντως δεν φαίνεται μέχρι στιγμής ότι υπάρχουν διακοπές εργασιών σε πάρα πολλά εργοτάξια.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει νόμου «αν η πληρωμή ενός λογαριασμού καθυστερήσει χωρίς υπαιτιότητα του αναδόχου, πέρα του διμήνου από την υποβολή του, οφείλεται, αν υποβληθεί έγγραφη όχληση και από την ημερομηνία υποβολής της, τόκος υπερημερίας…. και ο ανάδοχος μπορεί να διακόψει τις εργασίες αφού κοινοποιήσει στη διευθύνουσα Υπηρεσία ειδική έγγραφη δήλωση».

Ωστόσο κάτι τέτοιο σε λίγες περιπτώσεις έχει συμβεί. Όπως ανέφερε σε πρόσφατο ρεπορτάζ της η «Σ» συνέβη με την  κατασκευή των πρώτων χιλιομέτρων του οδικού άξονα Αγρίνιο – Άγιος Βλάσης, καθώς πρόσφατα το Υπουργείο Υποδομών έκανε δεκτή την Ειδική Δήλωση Διακοπής Εργασιών από την πλευρά του αναδόχου, λόγω καθυστέρησης πληρωμής ενός επιμέρους λογαριασμού του έργου.

Χαρίτσης : Βόμβα στην προσπάθεια για ανάταξη της οικονομίας

Χαρίτσης : Βόμβα στην προσπάθεια για ανάταξη της οικονομίας

«Το πάγωμα των πληρωμών του ΕΣΠΑ από την κυβέρνηση συνιστά βόμβα στην προσπάθεια για ανάταξη της οικονομίας» δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης.

«Οι πληρωμές του ΕΣΠΑ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα είναι πάνω από 1 δισ. και αφορούν κυρίως εργολήπτες μικρών και μεσαίων έργων, μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πρόγραμμα ενίσχυσης και στο πρόγραμμα Εξοικονομώ»  συνέχισε τόνισε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγοντας:

«Η παύση πληρωμών θέτει σε κίνδυνο εκατοντάδες έργα υποδομών που συνδέονται με την τοπική αυτοδιοίκηση, τις μισθοδοσίες χιλιάδων εργαζόμενων και τη βιωσιμότητα εκατοντάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».

«Ανυπότακτο Αγρίνιο»: Να πιέσουμε πριν να είναι αργά

«Ανυπότακτο Αγρίνιο»: Να πιέσουμε πριν να είναι αργά

Η στάση αυτή πληρωμών σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στο σύνολο των πρώτων υλών δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα με άγνωστες συνέπειες για την έκβαση όλων αυτών των έργων που με τόση αγωνία και προσδοκία οι συμπολίτες μας περιμένουν επιτέλους να τους αποδοθούν. Αυτό επισημαίνει το Ανυπότακτο Αγρίνιο σε ανακοίνωσή του καλώντας τη δημοτική αρχή να μην επαναπαύεται στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Στο Δημοτικό Συμβούλιο τόσο του Νοεμβρίου όσο και στο χθεσινό για το τεχνικό πρόγραμμα, κάναμε εκτενή αναφορά σ’ ένα μείζων θέμα που έχει προκύψει, αυτό της αναστολής χρηματοδότησης όλων των έργων του ΕΣΠΑ που τρέχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα από την μεριά της κυβέρνησης. Ακόμη και στη δύσκολη δημοσιονομική χρονιά του 2015 με τα capital controls και το κλείσιμο της χρηματοδοτικής κάνουλας από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα δεν είχε συμβεί κάτι τέτοιο.

Η στάση αυτή λοιπόν πληρωμών χωρίς καμία εξήγηση μέχρι ώρας προς το σύνολο των δικαιούχων επιφέρει ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στην πραγματική οικονομία και μάλιστα ενόψει της εορταστικής περιόδου μιας και το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ένα μέγεθος διόλου ευκαταφρόνητο.

Έτσι διάφορες εργοληπτικές εταιρείες και όχι μόνο ίσως να μην μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και οι εργαζόμενοι σ’ αυτές να κινδυνεύουν να χάσουν τα δεδουλευμένα τους.

Στο Δήμο μας η συντριπτική πλειοψηφία των έργων που τρέχουν αυτή τη στιγμή αλλά και για τα επόμενα χρόνια όπως αυτό του πολύπαθου πάρκου μας, της ανακατασκευής της οδού Χαριλάου Τρικούπη, της ανάπλασης του τσιμεντένιου Παπαστράτειου κτιρίου μαζί με τον αύλειο χώρο του, της κατασκευής ανοιχτού θεάτρου στον Άγιο Κωνσταντίνο, του ποδηλατοδρόμου στην περιοχή του Ρουπακιά, της ανάπλασης διαφόρων σημείων της πόλης, της μελέτης και ανακατασκευής του κτιρίου Παπαπέτρου και του περιβάλλοντος χώρου, της ανάπλασης του ρέματος στο Άγιο Θωμά κ.α. είναι όλα τους ενταγμένα στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Η στάση αυτή πληρωμών σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στο σύνολο των πρώτων υλών δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα με άγνωστες συνέπειες για την έκβαση όλων αυτών των έργων που με τόση αγωνία και προσδοκία οι συμπολίτες μας περιμένουν επιτέλους να τους αποδοθούν.

Καλούμε λοιπόν τη δημοτική αρχή και κυρίως τον Δήμαρχο που συμμετέχει στο ΔΣ της ΚΕΔΕ να αναγνωρίσει το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις να μην επαναπαύεται στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και να ενώσει τη φωνή του μαζί με τους υπολοίπους απέναντι σε αυτή την απαράδεκτη κυβερνητική μεθόδευση πριν γίνουμε μάρτυρες σε δυσάρεστα και ίσως τετελεσμένα γεγονότα.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Καπναποθήκες Παπαστράτου: Πίστωση για τις μελέτες

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr