ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΆτυπη παράταση στις φορολογικές δηλώσεις – 3% οι δηλώσεις στο Αγρίνιο που δεν υποβλήθηκαν μέχρι χθες  

Άτυπη παράταση στις φορολογικές δηλώσεις – 3% οι δηλώσεις στο Αγρίνιο που δεν υποβλήθηκαν μέχρι χθες  

Άτυπη παράταση στις φορολογικές δηλώσεις – 3% οι δηλώσεις στο Αγρίνιο που δεν υποβλήθηκαν μέχρι χθες  

Άτυπη παράταση στις φορολογικές δηλώσεις. Στο 3% οι δηλώσεις στο Αγρίνιο που δεν υποβλήθηκαν μέχρι χθες όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Ποιοι ήταν οι λόγοι που οι λογιστές πανελλαδικά ζητούσαν παράταση για την υποβολή των δηλώσεων

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Οι λογιστές πανελλαδικά επανήλθαν στο αρχικό τους αίτημα, για παράταση ώστε να μπορέσουν να υποβάλουν όλες τις δηλώσεις κανονικά, η προθεσμία των οποίων έληγε χθες 30/8. Ζήτησαν εκ νέου παράταση, καθώς πέραν του φόρτου εργασίας τα τελευταία 24ωρα είχε «πέσει» η πλατφόρμα και δεν είχαν τη δυνατότητα να υποβάλλουν επιπλέον δηλώσεις.

Πανελλαδικά το ποσοστό των φορολογικών δηλώσεων που δεν έχει υποβληθεί είναι πάνω του 5%, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία το ποσοστό ανέρχεται στο 3% όπως αναφέρει στη «Σ» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών – Φοροτεχνικών Αγρινίου και Περιχώρων Τάσος Προβίδας.

Τελικά αργά χθες το απόγευμα ανακοινώθηκε άτυπη παράταση για χρόνο ίσο με το τεχνικό πρόβλημα που ανέκυψε στην πλατφόρμα και χωρίς επιβάρυνση για όσους υποβάλλουν «εκπρόθεσμα» τη δήλωσή τους.

Άτυπη παράταση στις φορολογικές δηλώσεις - 3% οι δηλώσεις στο Αγρίνιο που δεν υποβλήθηκαν μέχρι χθες  
Ο Τάσος Προβίδας

Ο κ. Προβίδας μιλώντας στη «Σ» ανέλυσε το λόγο που ζήτησαν εκ νέου παράταση και «έδωσε» παράλληλα την «εικόνα» για την Αιτωλοακαρνανία. Συγκεκριμένα δήλωσε: «το αίτημά μας για παράταση ήταν συνέχεια του αρχικού μας αιτήματος, μέσω του οποίου ζητούσαμε παράταση μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου και όχι μέχρι και 30 Αυγούστου, που δόθηκε. Επανήλθαμε στο αρχικό μας αίτημα, δεν υποβάλαμε κάποιο νέο αίτημα. Στην Αιτωλοακαρνανία εκκρεμούν πολύ λίγες δηλώσεις, λιγότερο από το 5%.

Οι περισσότερες δηλώσεις έχουν υποβληθεί, αλλά εκκρεμεί ακόμη ένα ποσοστό της τάξεως του 3%. Πανελλαδικά όμως οι δηλώσεις που εκκρεμεί να υποβληθούν είναι άνω του 5%. Εκκρεμούν ακόμη δηλώσεις διότι το καλοκαίρι σε πολλές τουριστικές περιοχές οι λογιστές έχουν μεγάλη «ένταση», φόρτο εργασίας.

Πέρα δηλαδή από την καθυστέρηση που σημειώθηκε στην αρχή, που άργησε να ανοίξει η πλατφόρμα, τις πολλές άλλες υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν την τελευταία στιγμή μέσα στο καλοκαίρι λ.χ. fuel pass, power pass, η επιδότηση των ηλεκτρικών συσκευών και άλλα διάφορα που παρουσιάστηκαν για τους πολίτες και αναγκαστικά θα έπρεπε να ασχοληθούμε και με αυτά μιας και οι πολίτες απευθύνονταν στους λογιστές, υπήρχε και το μεγάλο πρόβλημα με την αλλαγή των συμβάσεων στην εστίαση.

Στο τέλος του Ιουνίου κηρύχτηκε υποχρεωτική η σύμβαση των επισιτιστικών (στον κλάδο της εστίασης) και αυτό μας ανάγκασε να δώσουμε προτεραιότητα στις περιπτώσεις αυτές, γιατί υπήρχαν υποχρεώσεις όπως η αλλαγή ωραρίων, η αλλαγή συμβάσεων, η υποβολή των νέων πινάκων προσωπικού, η αλλαγή μισθοδοσίας κλπ.

Ειδικά για τους λογιστές στις τουριστικές περιοχές υπήρχε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ήταν πάρα πολλές δηλαδή οι εργατοώρες που ασχολήθηκαν με τέτοιου είδους θέματα και δεν υπήρχε χρόνος για τις δηλώσεις. Σε καμία περίπτωση δεν έμειναν πίσω οι δηλώσεις λόγω διακοπών, αλλά λόγω φόρτου εργασίας.

Στην Αιτωλοακαρνανία ίσως να προλαβαίναμε να υποβάλλουμε και επιπλέον δηλώσεις, αλλά το μόνο βέβαιο είναι πως θα έμεναν και πάλι δηλώσεις χωρίς να υποβληθούν. Σε καμία περίπτωση δεν θα υπήρχε δυνατότητα να τελειώναμε νωρίτερα, ενώ πέραν όλων των άλλων από προχθές το σύστημα είναι πεσμένο, δεν μπορούμε να υποβάλλουμε καμία απολύτως δήλωση για τα νομικά πρόσωπα, καθώς τέτοιου είδους δηλώσεις εκκρεμούν κυρίως ακόμη. Αξίζει επιπλέον να αναφέρουμε και το ενδεχόμενο του covid-19. Αν ένα άτομο σε ένα λογιστικό γραφείο είχε covid, τότε η δουλειά πήγαινε πίσω».

Οι προθεσμίες για την πληρωμή του φόρου έχουν ως εξής:

• Πρώτη & δεύτερη δόση πληρωμής έως και την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

• Τρίτη δόση πληρωμής έως και την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022
• Τέταρτη δόση πληρωμής έως και την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

• Πέμπτη δόση πληρωμής έως και την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022
• Έκτη δόση πληρωμής έως και την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022
• Έβδομη δόση πληρωμής έως και την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023
• Όγδοη δόση πληρωμής έως και την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Όσοι έχουν την δυνατότητα μπορούν να καταβάλουν το φόρο εφάπαξ κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 3%. Όσοι αδυνατούν να ακολουθήσουν το ημερολόγιο πληρωμών του υπουργείου Οικονομικών έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση σε έως 24 δόσεις, οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις.

ΑΑΔΕ: Χωρίς επιβάρυνση η υποβολή φορολογικών δηλώσεων νομικών προσώπων μετά τις 30 Αυγούστου

Το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ ανακοίνωσαν ότι έχει παρουσιαστεί τεχνικό πρόβλημα από χθες (29/8) στην εφαρμογή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων έτους 2021. Αμέσως μόλις αποκατασταθεί η λειτουργία της εφαρμογής, θα δοθεί η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και καταβολής του φόρου ή των δύο πρώτων δόσεών του, χωρίς την επιβολή κυρώσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής. Η δυνατότητα αυτή θα δοθεί επεκτείνοντας την καταληκτική ημερομηνία για χρονικό διάστημα ίσο με τη διάρκεια της τεχνικής αδυναμίας.

Η παραπάνω δυνατότητα αφορά τα νομικά πρόσωπα:

·         που μέχρι σήμερα δεν έχουν υποβάλει δήλωση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων έτους 2021,

·         που θα υποβάλουν τροποποιητική δήλωση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων έτους 2021, εντός του χρόνου που θα καθοριστεί με τη σχετική κοινή απόφαση Υπουργείου Οικονομικών και ΑΑΔΕ, για τον φόρο που θα προκύψει από τις δηλώσεις αυτές.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: «Χτυπούν ξύλο…»

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ