ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΆτυπη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου λόγω σκουπιδιών

Άτυπη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου λόγω σκουπιδιών

Καθηλώθηκαν φορτηγά φορτωμένα με σκουπίδια στο Μεσολόγγι, επειδή είχε λήξει η σύμβαση με τον ΧΥΤΑ Ναυπάκτου και παράλληλα είχε δοθεί άνωθεν εντολή να καταργηθούν τα αντίστοιχα νομικά πρόσωπα, ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινό περιφερειακό νομικό πρόσωπο, του οποίου η δημιουργία ακόμη εκκρεμεί. Ποια λύση δόθηκε και πώς 900 τόνοι σκουπιδιών δεν δημιουργούν πλέον πρόβλημα στο Μεσολόγγι

Ξεκίνησε η άτυπη, ανεπίσημη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου πριν ελάχιστες μέρες, ενώ παράλληλα γίνονται εργασίες, κυρίως διορθωτικές, ώστε να λειτουργήσει εκτάκτως, αφού ο δήμος Μεσολογγίου αντιμετώπισε πρόβλημα το προηγούμενο χρονικό διάστημα ως προς την διάθεση – απόθεση περίπου 900 τόνων σκουπιδιών του σε μηνιαία βάση.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, φορτηγά που μετέφεραν σκουπίδια στον ΧΥΤΑ Ναυπάκτου από το Μεσολόγγι, έμειναν φορτωμένα και καθηλωμένα στο Μεσολόγγι, καθώς είχε λήξει η σύμβαση με τον ΧΥΤΑ Ναυπάκτου στον οποίο ο δήμος Μεσολογγίου πήγαινε την συγκεκριμένη ποσότητα των σκουπιδιών του, ενώ την ίδια στιγμή δεν προβλέπονταν ανανέωση της σύμβασης, καθώς υπήρχε άνωθεν εντολή, προς όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, άρα και αυτή της Δυτικής Ελλάδας, να καταργηθούν τα νομικά πρόσωπα των δήμων και να δημιουργηθεί ένα κοινό περιφερειακό νομικό πρόσωπο.
Συγκεκριμένα, το νομικό πρόσωπο της υπηρεσίας καθαριότητας και ΧΥΤΑ του Μεσολογγίου είχε συνάψει σύμβαση κατά το παρελθόν με το νομικό πρόσωπο του ΧΥΤΑ Ναυπάκτου, η οποία, όπως προανέφερε, έληξε την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Παράλληλα το περιφερειακό νομικό πρόσωπο που θα χειρίζονταν το ζήτημα των σκουπιδιών δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το πρόβλημα στον δήμο Μεσολογγίου με τους 900 περίπου τόνους σκουπιδιών του. Την επόμενη της ακινητοποίησης των φορτηγών με τα φορτωμένα σκουπίδια δόθηκε εντολή από την διοίκηση του ΧΥΤΑ Ναυπάκτου για παράταση της σύμβασης, υπό την μορφή εξυπηρέτησης, για αρκετό χρονικό διάστημα και ταυτόχρονα κάποιες ποσότητες από τους 900 τόνους που είχε ο δήμος σε μηνιαία βάση διοχετεύτηκαν για κάποιες μέρες και προς τον ΧΥΤΑ της Λεπενούς στο Δήμο Αγρινίου, με αποτέλεσμα να καλυφθεί έτσι ο χρόνος από τα μέσα Φεβρουαρίου έως και πριν λίγες μέρες που λειτούργησε ο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου άτυπα.
Ο δήμος Μεσολογγίου εκτός του ότι εκτελεί διορθωτικές εργασίες στην παρούσα φάση για την έκτακτη αυτή εξέλιξη, την άτυπη λειτουργία του ΧΥΤΑ του, αναμένει να ψηφιστεί η συγκεκριμένη ρύθμιση, ώστε να τακτοποιήσει το ζήτημα με το νομικό πρόσωπο.
Επισήμως ο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου αναμένεται να λειτουργήσει στο τέλος του ερχόμενου καλοκαιριού, ή στις αρχές του φθινοπώρου. Μέχρι στιγμής ο δήμος Μεσολογγίου έχει πάρει τις μελέτες για τον ΧΥΤΑ που έχει κατασκευάσει, οι οποίες εγκρίθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και έχει προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες και αναμένει να «ανοίξουν» κάποια προγράμματα, ώστε να ενταχθεί το έργο και να δημοπρατηθεί.

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr