ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑγροτικα Νεα“Aσπιρίνες” οι αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους

“Aσπιρίνες” οι αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους

Ζημιά έως και 50% για τους παραγωγούς στην Αιτωλοακαρνανία στο ζωικό κεφάλαιο

“Aσπιρίνες” οι αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους

“Mας δίνουν ψίχουλα ενώ είχαμε σοβαρές απώλειες” τονίζει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας

Με νέα πρόσθετη αποζημίωση συνολικού ύψους 4,5 εκατ. ευρώ χορηγείται στους κτηνοτρόφους όλης της επικράτειας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για το ζωικό κεφάλαιο των οποίων επλήγη από τις ζωονόσους του καταρροϊκού πυρετού, της ευλογιάς και του μελιταίου πυρετού. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η χορήγηση της νέας, πρόσθετης αποζημίωσης εντάσσεται στην προσπάθεια που καταβάλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη στήριξη και θωράκιση του κτηνοτροφικού κλάδου έναντι των ζωονόσων. Το Υπουργείο υποστηρίζει πως εξαντλούνται και τα πιο στενά δημοσιονομικά περιθώρια, προκειμένου να στηριχθεί το εισόδημα των Ελλήνων κτηνοτρόφων. Με τον τρόπο αυτό καταδεικνύεται έμπρακτα η συμπαράσταση της πολιτείας σε εκείνους που μοχθούν κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Ο Σπύρος Κοτοπούλης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, δηλώνει στην “Σ” πως “Είναι ψίχουλα τα χρήματα που δόθηκαν καθώς η ζημιά στην παραγωγή του ζωικού κεφαλαίου ήταν μεγάλη”. Αναλυτικά ανέφερε πως “Η ζημιά που έχει γίνει από τον καταρροϊκό πυρετό ήταν μεγάλη με τον θάνατο των ζώων αλλά και της μειωμένης παραγωγής που ακόμα υπάρχει εξαιτίας του. Σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν το χαμένο εισόδημα το οποίο επήλθε εξαιτίας της αρρώστιας αλλά και για όσα ζώα έχουν θανατωθεί. Να πούμε ότι είναι ψίχουλα; Στην ουσία είναι πραγματικά ψίχουλα. Οι κτηνοτρόφοι έχουν πάθει μεγάλη ζημιά από την απώλεια καθώς κτηνοτροφικές μονάδες, ιδιαίτερα σε ορεινές περιοχές που θέρισε ο καταρροϊκός πυρετός δεν θα πάρουν ούτε ευρώ. Εκεί τους χτύπησε αλύπητα, Θέρμο, Αστακός, Ορεινός Βάλτος και ορεινή Μακρυνεία( Αράκυνθος) άγγιξε μέχρι το 20% των απωλειών. Βέβαια σε κάποιους παραγωγούς, οι οποίοι είναι αρκετοί, άγγιξε και το 50% των απωλειών”
Σχετικά με την καταγραφή των προβλημάτων και των ζώων που έχουν παρουσιάσει προβλήματα εξαιτίας των ασθενειών αναφέρει ότι “δεν υπάρχει καμία καταγραφή μέχρι τώρα. Μάλιστα σε σχετική ερώτηση που έκανε η “Λαϊκή Συσπείρωση” σε περιφερειακό επίπεδο, ο υπεύθυνος Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε πως υπάρχουν μόνο 33 κρούσματα επιβεβαιωμένα στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Αποδεδειγμένα υπάρχουν περιοχές όπου οι μηχανισμοί της Περιφέρειας και των Δήμων δεν έφτασαν ποτέ για καταγραφή. Υπάρχουν μονάδες και κτηνοτρόφοι που έχουν πάθει ζημιά 30%-40% του ζωικού τους κεφαλαίου και η Περιφέρεια παίρνει ένα μικρό ποσοστό θνησιμότητας της τάξης του 7%. Ο καταρροϊκός πυρετός δεν έχει σταματήσει, ενδεχομένως υπάρχει μια ησυχία λόγω του καιρού, αλλά αργότερα, την άνοιξη ή το καλοκαίρι, αν δεν παρθούν μέτρα και δεν γίνουν ψεκασμοί από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες δεν θα μπορεί να υπάρξει καταγραφή και βεβαίως ούτε βεβαίωση αποζημίωσης. Από την πλευρά μας λέμε πως έντεχνα δεν υπήρξε καταγραφή και ο λόγος είναι για να φύγουν οι μικροί κτηνοτρόφοι από την μέση και να συγκεντρωθεί η παραγωγή του γάλακτος και του κρέατος σε λίγους μεγαλοκτηνοτρόφους-μεγαλοτσιφλικάδες. Αυτή είναι η πραγματικότητα, αν ήθελαν να προλάβουν έγκαιρα και τον καταρροϊκό πυρετό και την ευλογιά θα μπορούσαν να βρουν κονδύλια αλλά και να υπάρχει η πρόληψη. Όπως ισχυρίζεται το Υπουργείο, διαθέτει χρήματα αλλά από την άλλη με την παρακράτηση των ενισχύσεων που φτάνει το 8,5% μας τα δίνει αλλά μας τα παίρνει ξανά. Η ζημιά έχει γίνει από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο που ήταν ιδιαίτερα ζεστοί μήνες. Τώρα το πρόβλημα είναι μικρότερο καθώς έπεσαν οι θερμοκρασίες και δεν “χτυπά” τα κοπάδια. Βέβαια προεκλογικές υποσχέσεις είναι αλλά δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση την απώλεια, την αυξημένη μείωση του κόστους παραγωγής όπως ζωοτροφές και φάρμακα αφού οι ενισχύσεις είναι “πετσοκομμένες” από την Ευρωπαϊκή Ένωση.”

 

Άλκης Αποστολόπουλος

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ