«Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο και κανόνες συμπεριφοράς»

Έναρξη των μαθημάτων της Σχολής Γονέων με θέμα:   «Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο και κανόνες συμπεριφοράς»   Στο επίκεντρο της διάλεξης το cyberbullying, οι κίνδυνοι…

Έναρξη των μαθημάτων της Σχολής Γονέων με θέμα:

 

«Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο και κανόνες συμπεριφοράς»

 

Στο επίκεντρο της διάλεξης το cyberbullying, οι κίνδυνοι του διαδικτύου, το μέλλον του διαδικτύου, τα social media, το facebook, η παιδική πορνογραφία και οι σχέσεις των χρηστών με το διαδίκτυο και πώς πρέπει να είναι

 

Τα μαθήματά της ξεκίνησε προχθές Κυριακή το απόγευμα στο Αγρίνιο η Σχολή Γονέων της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Η έναρξη έγινε με ένα σύγχρονο και ενδιαφέρον θέμα, την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, τους κανόνες και τις συμπεριφορές που πρέπει να υπάρχουν από τους χρήστες. Η εισήγηση του θέματος μέχρι και την Κυριακή το μεσημέρι ήταν προγραμματισμένη να την κάνει ο Ταξίαρχος και Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. κ. Εμμανουήλ Σφακιανάκης. Τελικά, η εισήγηση έγινε από εξειδικευμένους υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος λόγω της απουσίας για ανειλημμένες υποχρεώσεις του κ. Σφακιανάκη.

Τα θέματα που παρουσιάστηκαν στην αίθουσα του Παπαστρατείου Μεγάρου Αγρινίου, όπου έγινε η διάλεξη, αφορούσαν τους κινδύνους που εγκυμονεί το διαδίκτυο όταν χρησιμοποιείται από χρήστες χωρίς να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας, τα αδικήματα που παρουσιάζουν έξαρση σε βάρος των χρηστών την εποχή αυτή, όπως απάτες εις βάρος των χρηστών και η υποκλοπή προσωπικών δεδομένων. Έγινε αρχικά ειδική αναφορά στην παιδική πορνογραφία, το cyberbullying, το οποίο παρουσιάζεται σε χρήστες του διαδικτύου που είναι μαθητές γυμνασίου και λυκείου, ενώ δόθηκαν και χρηστικές συμβουλές για όλους τους χρήστες, ώστε να αποφεύγουν παγίδες. Ξεχωριστό κεφάλαιο στη διάλεξη αποτέλεσε ο εντοπισμός συμπτωμάτων εθισμού κυρίως στα παιδιά όταν η χρήση του διαδικτύου υπερβαίνει τα φυσιολογικά όρια.  

Βασικό στοιχείο που πρέπει να υπάρχει μεταξύ του γονέα – χρήστη ηλεκτρονικού υπολογιστή και του παιδιού – χρήστη ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι ότι ο γονέας με ωραίο τρόπο πρέπει να κάνει αντιληπτό στο παιδί του ότι το ελέγχει. Βασικό είναι να μην υπάρχει υπολογιστής σε χώρο που το παιδί να το νιώθει άβατο, αλλά σε κοινόχρηστο χώρο εντός του σπιτιού.

Έγινε αναφορά στα social media  και το facebook, τους κινδύνους και τις συμβουλές σχετικά με τα δημοφιλή αυτά κοινωνικά δίκτυα , ενώ έγινε και συζήτηση σχετικά με τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις για το μέλλον του διαδικτύου. Στο τέλος της εκδήλωσης έγιναν ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους πολίτες που εξ αρχής είχαν κατακλύσει την αίθουσα.

Κων/νος Χονδρός