Καναδάς: Αρσιβαρίστας με μία απλή δήλωση συμμετείχε σε γυναικείους αγώνες και έσπασε το ρεκόρ

Έναν ιδιαίτερο τρόπο για να διαμαρτυρηθεί για τους νόμους του Καναδά που αφορούν τα φύλα, βρήκε ένας powerlifter (αρσιβαρίστας). Συγκεκριμένα, ο Avi Silverberg, ο οποίος είναι ο επικεφαλής προπονητής της Team Canada Powerlifting προκάλεσε αντιδράσεις, όταν κέρδισε έναν αγώνα γυναικών στον Καναδά, καταρρίπτοντας το ρεκόρ που κατείχε μιας τρανς αθλήτρια.

ars

Έναν ιδιαίτερο τρόπο για να διαμαρτυρηθεί για τους νόμους του Καναδά που αφορούν τα φύλα, βρήκε ένας powerlifter (αρσιβαρίστας). Συγκεκριμένα, ο Avi Silverberg, ο οποίος είναι ο επικεφαλής προπονητής της Team Canada Powerlifting προκάλεσε αντιδράσεις, όταν κέρδισε έναν αγώνα γυναικών στον Καναδά, καταρρίπτοντας το ρεκόρ που κατείχε μιας τρανς αθλήτρια.

Ο Silverberg δήλωσε πως αυτοπροσδιορίζεται ως γυναίκα και με αυτόν τον τρόπο εγγράφηκε στο τουρνουά Heroes Classic στο Lethbridge της Alberta. Παρά το γεγονός ότι εμφανίστηκε στην εξέδρα με γένια και φορώντας ανδρικό εσώρουχο, σήκωσε σε πάγκο σχεδόν 370 κιλά, καταρρίπτοντας το τρέχον ρεκόρ γυναικών της Αλμπέρτα κατά σχεδόν 100 κιλά. Το ρεκόρ αυτό το κατείχε μία τρανς αθλήτρια η οποία μάλιστα βρισκόταν στο σημείο και είδε το ρεκόρ της να σπάει.

Σκοπός του, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, ήταν να διαμαρτυρηθεί για τους κανόνες που επιτρέπουν σε όποιον δέχεται τη γυναικεία ταυτότητα, να αγωνίζεται στη γυναικεία κατηγορία, πυροδοτώντας ανησυχίες ότι οι τρανς γυναίκες που έχουν περάσει την ανδρική εφηβεία μπορεί να έχουν σημαντικό φυσικό πλεονέκτημα έναντι των βιολογικών γυναικών

Το προηγούμενο ρεκόρ, 275 κιλά, κατείχε η τρανς αθλήτρια Anne Andres, η οποία ήταν παρούσα στη διοργάνωση ως εθελόντρια. Η Andres έχει κερδίσει τους οκτώ από τους εννέα αγώνες που συμμετείχε στην κατηγορία των γυναικών τα τελευταία τέσσερα χρόνια και κατέχει το ρεκόρ γυναικών της Αλμπέρτα στην άρση βαρών, σηκώνοντας συνολικά 1.245 κιλά.

Το Ανεξάρτητο Συμβούλιο για τον Γυναικείο Αθλητισμό (ICONS), μια ομάδα ακτιβιστών αθλητών, κοινοποίησε ένα βίντεο με την επίδοση του Σίλβερμπεργκ και επέκρινε την πολιτική της Καναδικής Ένωσης Άρσης Βαρών (CPU), που επιτρέπει στους αθλητές να εγγράφονται σε αγώνες με την «ταυτότητα και την έκφραση του φύλου τους και όχι με το φύλο». Το ICONS ισχυρίστηκε ότι ο Silverberg χλεύασε αυτή την πολιτική και ότι η συμμετοχή του ανέδειξε την έλλειψη ακεραιότητας στους αγώνες γυναικών, όταν επιτρέπεται η πρόσβαση σε άνδρες.

Η πολιτική της CPU για τους τρανς αναφέρει ότι ένα άτομο «θα πρέπει να μπορεί να συμμετέχει με το φύλο με το οποίο ταυτίζεται και να μην υπόκειται σε απαιτήσεις για την αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών πέραν αυτών που απαιτούνται για τους αθλητές με cisgender φύλο».

Αναφέρει επίσης ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει απαίτηση για ορμονική θεραπεία ή χειρουργική επέμβαση. Όμως, η πολιτική εγγραφής σε αγώνες της ένωσης αναφέρει ότι «η εκδιδόμενη από την κυβέρνηση ταυτότητα ενός αγωνιζόμενου πρέπει να επαληθεύεται κατά τη διάρκεια της ζύγισης ή του ελέγχου του εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένης της ημερομηνίας γέννησης, της επαρχίας και του φύλου σε όλους τους αγώνες».

Δεν είναι σαφές αν ο Silverberg παρουσίασε κάποια ταυτότητα που να τον προσδιορίζει ως γυναίκα ή αν ήταν υποχρεωμένος να το κάνει.
Το περιστατικό προκάλεσε μια τεράστια συζήτηση σχετικά με το δικαίωμα να επιτρέπεται σε άνδρες να αγωνίζονται σε γυναικεία αθλήματα. Ο influencer του bodybuilding Greg Doucette υποστήριξε ότι η συμμετοχή του Silverberg κατέδειξε το άδικο πλεονέκτημα που έχουν οι άνδρες όσον αφορά τη δύναμη και τα επίπεδα τεστοστερόνης. Πρότεινε να δημιουργηθεί μια ξεχωριστή κατηγορία τρανς για τους αγώνες, ιδίως στα συγκεκριμένα αθλήματα όπου οι γυναίκες μπορεί να κινδυνεύουν από τραυματισμούς.

Η τρανς αθλήτρια Anne Andres αποκάλεσε τον Σίλβερμπεργκ «δειλό και φανατικό με κακόβουλη πρόθεση». Ωστόσο, αναγνώρισε επίσης ότι η δική της συμμετοχή μπορεί να μην είναι δίκαιη και τόνισε πως η ίδια όμως είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και μπορούσε να αποδείξει ότι είχε ακολουθήσει όλα τα απαραίτητα βήματα για να συμμετέχει στους αγώνες.

 

protothema.gr

 

 

 

Ο Κουτσούμπας απάντησε επιτέλους για τους “αραμπάδες και καρούλια” και το “αυτοί είστε”