ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΆρση των μέτρων: Ξεκινά η επιστροφή στην κανονικότητα- Τι αλλάζει από Δευτέρα

Άρση των μέτρων: Ξεκινά η επιστροφή στην κανονικότητα- Τι αλλάζει από Δευτέρα

Άρση των μέτρων: Ξεκινά η επιστροφή στην κανονικότητα- Τι αλλάζει από Δευτέρα

Μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο για επιστροφή

Η αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο από τα εφτά στάδια επιστροφής στην κανονικότητα έχει ξεκινήσει, καθώς από την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Μαΐου αίρονται οι πρώτοι περιορισμοί στην κυκλοφορία και η αγορά ξεκινά να επανέρχεται. Ήδη, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, προμηθευτές και καταστήματα έχουν καταστρώσει σχέδια προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες, ενώ απολυμάνσεις και αγορά υγειονομικού εξοπλισμού μονοπώλησαν τις προετοιμασίες, στα τέλη της εβδομάδας.

Με την πρώτη φάση της εθνικής επανεκκίνησης να είναι προ των πυλών, ένα ευρύ φάσμα αλλαγών εκτείνεται πάνω από τη χώρα, με τις μετακινήσεις και τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες να περνούν σε νέο καθεστώς από τις πρώτες κιόλας ώρες της Δευτέρας.

SMS και έντυπο μετακίνησης τέλος

Αίρονται οι περιορισμοί στην κυκλοφορία, πράγμα που σημαίνει και η υποχρέωση αποστολής SMS ή των γραπτών βεβαιώσεων. Εξαιρείται φυσικά στην πρώτη φάση που ξεκινά τη Δευτέρα, η μετακίνηση σε άλλο νομό εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας.

Ανοίγουν τα πρώτα καταστήματα

Επανεκκινούν την λειτουργία τους βιβλιοπωλεία, καταστήματα πώλησης αθλητικού εξοπλισμού, καταστήματα πώλησης φυτών και απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ περιφερειών και παροχής υπηρεσιών, δηλαδή κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ.

Επίσης επανεκκινούν οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων, τα καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Επανέρχονται στην εργασία συνολικά 68.528 εργαζόμενοι και επαγγελματίες από τους 690.000 που είχε ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων τους (ποσοστό 10%) και επαναλειτουργούν 26.167 επιχειρήσεις από το σύνολο των περίπου 260.000 (ποσοστό 10%).

Τα μέτρα προστασίας

Όσον αφορά στην τήρηση των αποστάσεων στις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν αυτά έχουν ως εξής: Στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου έως 20 τ.μ. 4 άτομα, από 20 τ.μ. – 100 τ.μ. 4 άτομα συν 1 άτομο ανά 10 τ.μ. και άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα συν 1 άτομο ανά 15 τ.μ.

Όσον αφορά στη ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων η έναρξη τους μεταφέρεται στις 10.00 π.μ. με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση, τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων ανά άτομοχρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες, ενώ συνιστάται μη χρήση ανελκυστήρων, αλλά εφόσον είναι αναγκαία τότε επιτρέπεται χρήση του 40% των προβλεπόμενων ατόμων ενώ αν το κατάστημα έχει κυλιόμενες δεν επιτρέπεται στους πελάτες η χρήση του ανελκυστήρα

Για τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα εφαρμόζεται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας. Η προσέλευση πελατών θα είναι επιτρεπτή μόνο με ραντεβού και καταχώρηση τους σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας.

Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους στα κέντρα αισθητικής. Το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από τις 7.00 – 22.00 τις καθημερινές και από τις 7.00 – 21.00 τα Σάββατα. Ισχύουν οι περιορισμοί συγκέντρωσης προσώπων των λιανεμπορίου. Σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός επιπέδων, δεν επιτρέπεται παρουσία άνω του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ..

Για τη λειτουργία των ΚΤΕΟ ισχύουν οι ίδιοι όροι προσέλευσης πελατών. Στις λαϊκές αγορές παραμένουν τα μέτρα λειτουργίας του 50% και μη πώλησης βιομηχανικών ειδών.

Πως θα μετακινούμαστε

Για τις μετακινήσεις, συνίσταται η χρήση ΙΧ. Γι αυτό, υπάρχει πρόβλεψη για ελεύθερο πάρκινγκ στα μητροπολιτικά κέντρα, ιδίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ στην Αθήνα συγκεκριμένα, αίρεται ο δακτύλιος. Η μετακίνηση με ταξί προϋποθέτει υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Αντίστοιχα, η λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς έχει διαμορφωθεί στις νέες συνθήκες, καθώς:

·Κατά τις ώρες αιχμής (7-10πμ και 2-5μμ) θα χρησιμοποιούνται μόνο από εργαζόμενους για τις ανάγκες προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία.

·Είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας και αυστηρή η σύσταση για τήρηση αποστάσεων και αποφυγή συνωστισμού.

·«Βοηθοί επιβατών» θα βρίσκονται στους 45 βασικούς σταθμούς του μετρό της Αθήνας και σε σταθμούς ανταποκρίσεων του μετρό με τα λεωφορεία, προκειμένου να ενημερώνουν το επιβατικό κοινό, επιβλέποντας παράλληλα και τα μέτρα προστασίας που θα έχουν ληφθεί εντός των σταθμών, όπως με τη χρήση σήμανσης για την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας.

thebest.gr

Αμφιλοχία: Συλλυπητήριο μήνυμα Γιώργου Κατσούλα για το θάνατο του Νίκου Φατούρου

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr