Αρνητικά επέδρασε η Golden Visa και στην Αιτωλοακαρνανία - Έκρηξη τιμών και χωρίς πωλήσεις

"Τι μπορεί να περιμένει κάποιος στο Αγρίνιο; Ίσως στην Ναύπακτο ή στο Μεσολόγγι να ήταν δυνατό κάτι τέτοιο, αλλά..."

agrinio-1

Αρνητικά επέδρασε η Golden Visa και στην Αιτωλοακαρνανία - Έκρηξη τιμών και χωρίς πωλήσεις όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία καθυστερεί η απόφαση για κατάργηση, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Ακολουθώντας τα βήματα και άλλων χωρών, ειδικά του Νότου, στην Ευρώπη, η Ελλάδα αναζήτησε την «κότα με τα χρυσά αυγά» στο περίφημο πρόγραμμα golden visa, όπου καταβάλλοντας ένα ποσό για αγορά κατοικίας ή γης έπαιρνες ευρωπαϊκά χαρτιά κι ας ήσουν Τούρκος, Ρώσος ή Κινέζος. Αυτό, πέρα από τα εύλογα κοινωνικά αποτελέσματα σε μια χώρα με υπογεννητικότητα είχε και άμεσο αντίκτυπο στο κόστος της κατοικίας, ακόμη και στα ενοίκια.

Με άλλα λόγια όλα εκτινάχθηκαν προς τα πάνω και με την γνωστή αδηφαγία του Έλληνα άρχισαν να ζητούν όλοι τρελά ποσά. Έτσι, ακόμη κι εκείνοι που υποστήριζαν το μέτρο παραδέχτηκαν ότι έκαναν λάθος και ότι πρέπει σήμερα να σκεφτούμε να ακολουθήσουμε Ισπανούς και Πορτογάλους που αναθεώρησαν την πολιτική τους. Το εισιτήριο των μη Ευρωπαίων εύπορων για την Ευρώπη «έπνιξε» τα μεσαία και φτωχά οικονομικά στρώματα των Ευρωπαίων πολιτών που είδαν ξαφνικά διαμερίσματα σε υποβαθμισμένες περιοχές να εκτινάσσονται στα ύψη για να νοικιαστούν με βραχεία μίσθωση. Έτσι, πλήρωσαν το κόστος αυτοί που έχουν ανάγκη, δηλαδή εργαζόμενοι που δεν έχουν δική τους στέγη και προσπαθούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, διότι η γνωστή αδηφαγία έστειλε αρκετούς να προσπαθούν να ζήσουν από ένα ακίνητο για όλη τους την ζωή ειδικά σε εμπορικές περιοχές.

Ρωτώντας ιδιοκτήτες και ανθρώπους που ξέρουν την αγορά στην Αιτωλοακαρνανία, δε, μπορεί κανείς να ανακαλύψει το πιο τραγικό, ότι εδώ η «golden visa δεν έφερε αγοραστές ούτε στα θαυμάσια παράλια δυτικά και βόρεια του νομού, έφερε όμως μια παγιωμένη κατάσταση ακρίβειας στην γη και τα ακίνητα! Πολύ απλά όπως αναφέρει ιδιοκτήτης ακινήτων της περιοχής «ενώ δεν είχαμε κανένα όφελος, είδαμε να παρασύρονται οι τιμές και τελικά να πέφτει και η ζήτηση, συμπαρασύροντας και τα ενοίκια»! Πρόκειται, ασφαλώς, για… κατόρθωμα που  δεν φαίνεται και να διορθώνεται άμεσα!

Στις Περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης και σε όλα τα νησιά άνω των 3.000 κατοίκων το ελάχιστο ύψος της επένδυσης για χρυσή βίζα θα αυξηθεί στις 800.000 ευρώ, μέχρι τον Οκτώβριο. Σήμερα ισχύει όριο 500.000 ευρώ μόνο στο κέντρο της Αθήνας, στα βόρεια και τα νότια προάστια, στον Δήμο Θεσσαλονίκης, στη Μύκονο και στη Σαντορίνη. Έτσι, περιοχές όπως η Εύβοια, η Κρήτη και όλοι οι δημοφιλείς νησιωτικοί προορισμοί θα έχουν πλέον το υψηλό όριο των 800.000 ευρώ.

Σε όλη την υπόλοιπη χώρα το όριο επίσης θα αυξηθεί και θα διαμορφωθεί σε 400.000 ευρώ αντί 250.000 ευρώ που είναι σήμερα, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν φαινόμενα συγκέντρωσης όλης της ζήτησης σε λίγα σημεία ανά την επικράτεια, με αποτέλεσμα να προκαλούνται απότομες αυξήσεις των τιμών πώλησης κατοικιών. Η μοναδική περίπτωση όπου θα ισχύει το όριο των 250.000 ευρώ θα αφορά τα διατηρητέα ακίνητα και κτίρια, προκειμένου να δοθεί κίνητρο στους επενδυτές να προχωρούν σε τέτοιες αγορές ώστε να δοθεί νέα «ζωή» σε πολλά ακίνητα που παραμένουν σήμερα αναξιοποίητα.

Μήπως αυτό θα έδινε ζωή σε κάποια ακίνητα και στην περιοχή και θα μπορούσε να γίνει πόλος έλξης για διατηρητέα σε πόλεις όπως το Αγρίνιο. «Μην γελιόμαστε, όταν κάποιος από το εξωτερικό αγοράζει ακίνητο δεν έχει μόνο τα ευρωπαϊκά χαρτιά, αλλά και την απόσβεση στην επένδυσή του. Όπως είναι τώρα τα πράγματα, τι μπορεί να περιμένει κάποιος στο Αγρίνιο; Ίσως στην Ναύπακτο ή στο Μεσολόγγι να ήταν δυνατό κάτι τέτοιο, αλλά μετά από ένα μεγάλο διάστημα διαφήμισης και προώθησης μέσω οργανωμένων προγραμμάτων. Εδώ όλα φτιάχτηκαν για την μπάζα, όταν έπασχε από έσοδα το κράτος. Για τα διατηρητέα και τα κλειστά κτίρια για χρόνια πρέπει να δοθούν σοβαρά και δυνατά κίνητρα στους ιδιοκτήτες», εξηγεί στην «Σ» παράγοντας της τοπικής αγοράς ακινήτων.

Πως άλλες χώρες καταργούν το μέτρο

Στο μεταξύ και η Ισπανία -μετά την Πορτογαλία- θα τερματίσει το εν λόγω πρόγραμμα Golden Visa για τους ξένους που επενδύουν περισσότερα από 500.000 ευρώ (541.200 δολάρια) για να αγοράσουν σπίτι στη χώρα. Το πρόγραμμα απονέμει στους πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ – χωρίς να λαμβάνουν υποθήκη – σε ισπανικά ακίνητα, ειδική άδεια που τους επιτρέπει να ζουν και να εργάζονται στη χώρα για τρία χρόνια και καθώς το 94% των Golden Visa που εκδίδονται σήμερα αφορούν αλλοδαπούς που κάνουν αυτού του είδους τις επενδύσεις η κυβέρνηση θα μελετήσει μια έκθεση σχετικά με το θέμα κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου άμεσα

Η Πορτογαλία αναθεώρησε πρόσφατα το δικό της σύστημα «χρυσής βίζας» και απέκλεισε τις επενδύσεις σε ακίνητα για να αντιμετωπίσει την κρίση στέγασης. Όσοι θέλουν να εξασφαλίσουν δικαιώματα παραμονής μπορούν ακόμη να βάλουν τα χρήματά τους σε επενδυτικά κεφάλαια. Εκτιμάται ότι η χρυσή βίζα έχει προσελκύσει κεφάλαια 7,3 δισεκατομμυρίων ευρώ (8 δισεκατομμύρια δολάρια) από την έναρξή της το 2012, με τα περισσότερα χρήματα να είναι από την Κίνα, τη Βραζιλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

H Πορτογαλία κατάργησε το πρόγραμμα της χρυσής βίζας τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την αγορά ακινήτων αφού περίπου το 90% αυτών των χρημάτων πήγαν σε ακίνητα, πυροδοτώντας αντιδράσεις για εκτίναξη των τιμών των κατοικιών σε ένα από τα φτωχότερα έθνη της δυτικής Ευρώπης. Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε να σταματήσουν τέτοια προγράμματα, επικαλούμενη κινδύνους για την ασφάλεια. Η Χρυσή Βίζα της Ελλάδας παραμένει η πιο περιζήτητη στον κόσμο, καθώς από το 2021 έως το 2023 το πρόγραμμα προσέλκυσε 4,3 δισ. ευρώ συνολικά, από 7.387 ξένες επενδύσεις.

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση"

 

 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

«STOP Bullying. Μην το ανέχεσαι. Μίλα»: Το συγκλονιστικό βίντεο της εκστρατείας ενάντια στην ενδοσχολική βία

Οι τραμπουκισμοί, ο χλευασμός, η απομόνωση, οι επιθέσεις, ο φόβος και η σιωπή πρέπει να σταματήσουν!