ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΆρνηση στο πετρέλαιο θέρμανσης

Άρνηση στο πετρέλαιο θέρμανσης

Άρνηση στο πετρέλαιο θέρμανσης

Όπως έρχεται ο νέος χρόνος και λόγω της χαμηλής τιμής του πετρελαίου οι ποσότητες που γεμίζουν τα ρεζερβουάρ οι οδηγοί στο νομό είναι μεγαλύτερες

Άρνηση

στο πετρέλαιο θέρμανσης

Παρά την αύξηση της ζήτησης και της πώλησης πετρελαίου θέρμανσης κατά 20% μέσα σε ένα μήνα, οι καταναλωτές γύρισαν οριστικά την πλάτη τους στο πετρέλαιο αφού επένδυσαν σε άλλες μορφές θέρμανσης

 

Μέσα στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που ζούμε, η πτώση της τιμής του πετρελαίου είναι σημαντικό στοιχείο. Πολλοί μάλιστα που έχουν περάσει αρκετούς χειμώνες χωρίς θέρμανση θα το χαρακτήριζαν και ως από μηχανής Θεός, δεδομένων και των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν και το κύμα ψύχους που κατέκλισε όλη την χώρα.

Ωστόσο, παρά τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, η τιμή του οποίου στην Αιτωλ/νία είναι 0,85 ευρώ και οι δικαιούχοι της επιστροφής το πληρώνουν 0,50 ευρώ, δεν υπάρχει η αναμενόμενη ζήτηση όπως παλιότερα. Παρά ταύτα όμως, από την στιγμή που η τιμή του πετρελαίου έπεσε κάτω του ευρώ, πριν περίπου ένα μήνα δηλαδή, οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσής στο νομό μας αυξήθηκαν περίπου 20%.

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αιτωλ/νίας κ. Γιάννης Σιδέρης όπως δήλωσε στην «Σ» θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη η αύξηση από το 20%. Ο λόγος που δεν συμβαίνει αυτό, κατά τον κ Σιδέρη, είναι διότι ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτών έχει στραφεί οριστικά σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσής. Τα επίπεδα αιθαλομίχλης στις μεγάλες πόλεις μαρτυρούν ότι οι καταναλωτές επιλέγουν για την θέρμανσή τους στερεά καύσιμα όπως ξύλα κλπ, ενώ πολλοί είναι αυτοί που επιμένουν στα κλιματιστικά και τους αντίστοιχους τρόπους θέρμανσης. Κατά το παρελθόν, όταν υπήρχαν αντίστοιχες πτωτικές τάσεις-τιμές για το πετρέλαιο οι πωλήσεις του μαύρου χρυσού ήταν πολύ μεγαλύτερες από το ποσοστό του 20%.

Με τα δεδομένα αυτά, την μειωμένη τιμή του πετρελαίου, υπάρχουν διαφοροποιήσεις και στα καύσιμα, στο πετρέλαιο κίνησης και την βενζίνη. Πλέον, κατά τον κ Σιδέρη, οι καταναλωτές στην Αιτωλ/ναι βάζουν μεγαλύτερες ποσότητες στα ρεζερβουάρ σε σύγκρισή με παλιότερα, λόγω της χαμηλής τιμής που υπάρχει. Το 10ευρώ πλέον οι οδηγοί το προμηθεύονται περισσότερες φορές από μία μέσα στην εβδομάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΚΑ η ζήτηση του πετρελαίου αποδίδεται σε ποσοστό της τάξεως του 15% για τον Ιανουάριο σε πανελλαδικό επίπεδο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, λόγω συνδυασμού χαμηλής τιμής και κακών καιρικών συνθηκών. Αίσθηση κάνει το ότι ακόμη και το ίδιο το υπουργείο εκτιμά ότι ένα ποσοστό καταναλωτών έχει γυρίσει την πλάτη του πλέον στο πετρέλαιο θέρμανσης, αφού ήδη οι καταναλωτές επένδυσαν σε άλλες μορφές για την θέρμανσή τους.

Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr