ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑρδευτικό Αμβρακίας – Αμφιλοχίας: Από το Ταμείο Ανάκαμψης στο ΕΣΠΑ

Αρδευτικό Αμβρακίας – Αμφιλοχίας: Από το Ταμείο Ανάκαμψης στο ΕΣΠΑ

Αρδευτικό Αμβρακίας – Αμφιλοχίας: Από το Ταμείο Ανάκαμψης στο ΕΣΠΑ

Αρδευτικό Αμβρακίας – Αμφιλοχίας: Από το Ταμείο Ανάκαμψης στο ΕΣΠΑ όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία εκδόθηκε η πρόσκληση για τη… μετακόμιση του έργου, που έχει και αντιπλημμυρικό χαρακτήρα

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Προς το ΕΣΠΑ οδεύουν τα αντιπλημμυρικά έργα που είχαν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης για χρηματοδότηση και προσφάτως απεντάχθηκαν.

Το θέμα προκάλεσε πρόσφατα ιδίως μετά τις πρόσφατες ιστορικών διαστάσεων πλημμύρες στη Θεσσαλία την αντίδραση της αντιπολίτευσης, με το σκεπτικό ότι από μόνη της η κυβέρνηση μίλησε μετά την πρόσφατη φυσική καταστροφή για την ανάγκη ανακατεύθυνσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ σε έργα και δράσεις για την πολιτική προστασία γενικότερα.

Μεταξύ των έργων που απεντάχθηκαν συγκαταλέγεται και το μεγάλο αρδευτικό έργο στην Αμφιλοχία που έχει και αντιπλημμυρικό χαρακτήρα με τίτλο «Εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου α’ φάση», που από πέρυσι εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 64,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα ο διαγωνισμός του έργου «έτρεξε» στις αρχές της χρονιάς και ανάδοχος αναδείχθηκε η ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

Από την πλευρά της κυβέρνησης μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει επίσημη απάντηση για κάθε έργο ξεχωριστά από όσα απεντάχθηκαν, από την πρώτη στιγμή όμως δόθηκε μια γενική διαβεβαίωση ότι τα αντιπλημμυρικά έργα θα γίνει με πόρους είτε από το νέο ΕΣΠΑ είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αυτό γιατί το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ένα πολύ «σφιχτό» χρονικό ορίζοντα μέχρι τον Αύγουστο του 2026 και όσα έργα ενταχθούν σε αυτό μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί.

Η δικαιολογία λοιπόν είναι ότι τέτοιου τύπου μεγάλα τεχνικά έργα είναι πιθανό να καθυστερήσουν να μην προλάβουν να ολοκληρωθούν πριν «σφυρίξει» τέλος χρόνου το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για το θέμα μάλιστα πρόσφατα κατατέθηκαν και σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή, που μέχρι σήμερα όμως δεν έχουν απαντηθεί. Η επί της ουσίας όμως απάντηση φαίνεται ότι είναι η πρόσκληση που εκδόθηκε προ ημερών από το πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή»  του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που διαθέτει 260 εκατ. ευρώ για νέα αντιπλημμυρικά έργα. Δυνητικοί δικαιούχοι της πρόσκλησης είναι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας, καθώς και η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών έργων του Υπουργείου Υποδομών. Αυτή είναι η υπηρεσία που «ωρίμασε» τις μελέτες του μεγάλου αρδευτικού αντιπλημμυρικού έργου στην περιοχή της Αμφιλοχίας και «έτρεξε» το διαγωνισμό.

Επομένως, για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου δεν τίθεται θέμα από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει και ανάδοχος και εκτιμάται πλέον ότι είναι θέμα χρόνου η ένταξή του στο νέο ΕΣΠΑ.

Τι αφορά το έργο

Το φυσικό αντικείμενο της σύμβασης για τα εγγειοβελτιωτικά έργα περιλαμβάνει:

Α) Εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας-Αμφιλοχίας: Σωληνωτά αρδευτικά δίκτυα νερού, Τέσσερις δεξαμενές Αναρρόφησης/Αναρρύθμισης, Δύο αντλιοστάσια άρδευσης, Α1m και A2m,

-Αποχετευτικό δίκτυο στις κατάντη περιοχές, Οχετούς για την κυκλοφορία στους αγροτικούς δρόμους που θα δημιουργηθούν, Διευθετήσεις ρεμάτων και τάφρων, Αναβάθμιση και βελτίωση των υφιστάμενων αγροτικών οδών που θα εγκατασταθεί αγωγός άρδευσης, Λοιπά συνοδά έργα (συσκευές, φρεάτια κ.λπ.). Με την ολοκλήρωση των ανωτέρω έργων, από τη συνολική ακαθάριστη έκταση των 12.760 στρ. στην περιοχή κατασκευής τους θα αρδεύονται 11.500 στρ. καθαρής έκτασης.

Β) Εγγειοβελτιωτικά έργα Α’ φάσης περιοχών Βάλτου: Κεντρική Λιμνοδεξαμενή αναρρύθμισης ωφέλιμου όγκου 17 χιλ. m3, Δεξαμενές 200 m3 , (Δ2, Δ3, Δ4, Δ5), οι οποίες θα εξυπηρετούν τις ανάντη περιοχές στις ώρες αιχμής της ζήτησης, Δεξαμενή αναρρόφησης (Δ1) και το αντλιοστάσιο ΑΒ1, Δίκτυο σωληνώσεων για την μεταφορά και την διανομή του νερού στις ζώνες άρδευσης Α΄ φάσης, Τεχνικά έργα διέλευσης των αγωγών σε ρέματα και τάφρους αποχέτευσης και από οδικούς άξονες, Αντιπλημμυρικά-αποχετευτικά δίκτυα, Έργα αγροτικής οδοποιίας, Λοιπά συνοδά έργα (συσκευές, φρεάτια κ.λπ.). Με την ολοκλήρωση των ανωτέρω έργων, από τη συνολική ακαθάριστη έκταση των 25.186 στρεμμάτων στην περιοχή κατασκευής τους θα αρδεύονται 21.985 στρέμματα καθαρής έκτασης.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου: Άδικα καλούνται για εξηγήσεις οι γιατροί για τη συνταγογράφηση

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ