ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΝαυπακτοςΑρχιτεκτονική των σπιτιών Χομορης και Oρεινής Ναυπακτίας

Αρχιτεκτονική των σπιτιών Χομορης και Oρεινής Ναυπακτίας

Αρχιτεκτονική των σπιτιών Χομορης και Oρεινής Ναυπακτίας

Η Αρχιτεκτονική των σπιτιών Χόμορης και Oρεινής Ναυπακτίας.

Την προσδιόρισαν:

Οι ανάγκες της αγροτοκτηνοτροφικής οικογένειας, ο τρόπος ζωής τους, οι συνήθειες και αντιλήψεις τους και οι οικονομικές δυνατότητες

Τα υπάρχοντα στο περιβάλλον φυσικά υλικά δόμησης (πέτρα, ξύλο και πλάκες για την σκεπή που αργότερα αντικαταστάθηκαν με κεραμίδια )

Το πρανές του εδάφους που έδωσε την δυνατότητα υπογείου και ισογείου σε όλα σχεδόν τα σπίτια. Το υπόγειο ξεχώριζε από το ανώγειο με πάτωμα ελάτης, στηριγμένο σε ελάτινα πάτερα (τράβες)

Το πλάτος των σπιτιών δεν ξεπερνά τα 6 μέτρα και τούτο γιατί τα έλατα που χρησιμοποιούσαν ως πάτερα – τράβες είχαν μήκος 5 ή 5,5 μ.

Το πάχος της τοιχοποιίας 50-70 εκ. Ανάμεσα στον εσωτερικό και εξωτερικό τοίχο δημιουργούσαν κενό που γέμιζαν με μικρές πέτρες (σόμπολα).

Ήταν το δεύτερο μετά την ξυλοδεσία αντισεισμικό στοιχείο της οικοδομής.

Το μήκος των σπιτιών ποικίλει ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα. Έτσι έχουμε μεγάλα σπίτια με δύο παράθυρα δεξιά και αριστερά της μπαλκονόπορτας, με ένα δεξιά και δύο από την άλλη πλευρά και τέλος τα μικρά με ένα παράθυρο δεξιά και αριστερά της μπαλκονόπορτας.

Η εσωτερική διαρρύθμιση όπως το σχέδιο πιο κάτω. Μπαίνοντας ο διάδρομος που κρεμούσαν τα πράγματα που κουβαλούσαν (γκλίτσες, κάπες, σακούλια) άφηναν τα παπούτσια τους…

Επίσης υπήρχε και μία εσοχή για την θέση της βαρέλας με το νερό…

Πηγή: Αντίλαλοι από τη Χόμορη – Αντώνη Αθ. Δρόσου

e-nafpaktia.gr

Το ποδαρικό, το ξεμάτιασμα και ο σπασμένος καθρέφτης – Η σημασία των προλήψεων που «επιβιώνουν» μέχρι σήμερα

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ