ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΆρχισαν οι διακομιδές σε ΜΕΘ γειτονικών νοσοκομείων – ‘Έκρηξη νοσηλειών

Άρχισαν οι διακομιδές σε ΜΕΘ γειτονικών νοσοκομείων – ‘Έκρηξη νοσηλειών

Άρχισαν οι διακομιδές σε ΜΕΘ γειτονικών νοσοκομείων – ‘Έκρηξη νοσηλειών

Έκτακτο σχέδιο στο Νοσοκομείο Αγρινίου : Νέες κλίνες covid και αναστολή ιατρείων – χειρουργείων

Περί τους 50 ήδη οι ασθενείς με covidστα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου

Η εβδομάδα των παθών τώρα ξεκινά για το σύστημα υγείας στην Αιτωλοακαρνανία μετά την αύξηση των κρουσμάτων την προηγούμενη εβδομάδα. Ήδη άρχισε να καταγράφεται μια παρόμοια εικόνα με αυτή που είχε διαμορφωθεί στα μέσα Μαρτίου, όπου η πίεση στα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου είχε φτάσει στο «κόκκινο»…

Χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη διακομιδή ασθενούς από κορονοϊό από το Αγρίνιο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων, καθώς η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου έχει πληρότητα 100%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Αγρίνιο παραμένει σε δυναμικότητα πέντε κλινών, καθώς η επέκτασή της σε οκτώ συνολικά κλίνες δεν έχει προχωρήσει. Πάντως στα γειτονικά Νοσοκομεία της Πάτρας και των Ιωαννίνων, αν και δεν έχει επαλειφθεί η πίεση, υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ και έτσι οι διακομιδές αναμένεται να συνεχιστούν εφ’ όσον απαιτηθούν.

  • Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην σύσκεψη με το Διοικητή της 6ης ΥΠΕ

Ο μεγάλος φόβος όμως των υγειονομικών είναι ότι η έξαρση της προηγούμενης εβδομάδας στα κρούσματα και δη των ημερών όπου η Αιτωλοακαρνανία είχε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη σε νοσηλείες… Γι’ αυτό και την Κυριακή σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Αγρινίου με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, την καθηγήτρια λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Καρολίνα Ακινόσογλου και τους παράγοντες του Νοσοκομείο Αγρινίου ελήφθησαν αποφάσεις για έκτακτα μέτρα στο Νοσοκομείο για την καλύτερη δυνατή διαχείριση της κατάστασης. Έτσι αποφασίστηκε σε όλο το τρίτο όροφο του Νοσοκομείου να αναπτυχθεί η κλινική COVID με την προοπτική η δυναμικότητα να ξεπεράσει και τις 60 κλίνες, εφ’ όσον λυθούν κάποια τεχνικά θέματα που έχουν να κάνουν με τις παροχές οξυγόνου. Επί του παρόντος θα αναπτυχθούν συνολικά μαζί με τις υπάρχουσες 45 κλίνες covid. Από την πλευρά του Γ. Καρβέλη υπήρξε η δέσμευση για άμεση και επαρκή εξασφάλιση παροχής οξυγόνου με επικοινωνία-συνεργασία της τεχνικής υπηρεσίας της 6ης ΥΠΕ με την εταιρεία παροχής οξυγόνου, καθώς επίσης και την άμεση προμήθεια όλου του αναγκαίου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Επίσης η κλινική των υπόπτων περιστατικών θα μεταφερθεί στο ισόγειο στο τμήμα θεραπειών. Παράλληλα θα γίνει σύμπτυξη των χειρουργικών κλινικών, αναστολή των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων. Όλα αυτά σηματοδοτούν την λειτουργία του Νοσοκομείου Αγρινίου με ακόμη εντονότερο βαθμό ως μονοθεματικού νοσοκομείου. Και με τις διαστάσεις που έχει πάρει η πανδημία στην περιοχή, ο φόβος είναι να μην χρειαστεί να γίνουν διακομιδές ακόμη και ασθενών που δεν χρειάζονται διασωλήνωση και κρεβάτι ΜΕΘ, καθότι οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων είναι αμείλικτοι… Από την Κυριακή του Πάσχα μέχρι και χθες, δηλαδή μέσα σε εννέα ημέρες, στην Αιτωλοακαρνανία έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 700 νέα κρούσματα, όταν 697 ήταν τα κρούσματα που είχαν εντοπιστεί στην Αιτωλοακαρνανία καθόλη τη διάρκεια του Μαρτίου, που μέχρι πρόσφατα ήταν για την Αιτωλοακαρνανία ο χειρότερος μήνας από την έναρξη της πανδημίας από άποψη νέων μολύνσεων. Εξάλλου ήδη η κλινική covidστο Νοσοκομείο Μεσολογγίου έχει πληρότητα 100%, ενώ στο Νοσοκομείο Αγρινίου νοσηλεύονται 26 ασθενείς με covid.

  • Υπό εξέταση και με τη συνδρομή ιδιωτών εθελοντών τα εμβολιαστικά κέντρα

Σε σχέση με τα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν στα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κατάσταση στο εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου Μεσολογγίου έχει εξομαλυνθεί σε μεγάλο βαθμό από άποψη στελέχωσης καθώς εκτός από κάποιες μετακινήσεις που έγιναν από Κέντρα Υγείας της περιοχής, υπάρχει και η συνδρομή ιδιωτών γιατρών. Μάλιστα ο  Ιατρικός Σύλλογος Αιτωλοακαρνανίας με ανακοίνωσή του καλεί τους συναδέλφους ιατρούς ιδιώτες να συνδράμουν στο εμβολιαστικό έργο.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κάλεσμά του «λαμβάνοντας υπ’όψιν την επαγγελματική καταπόνηση (burn-out) των συναδέλφων ιατρών του Νοσοκομείου Μεσολογγίου καλεί τους συναδέλφους ιατρούς ιδιώτες και μη, που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην περιοχές, τις οποίες εποπτεύει ο Ιατρικός Σύλλογος Αιτωλοακαρνανίας, για την ενίσχυση των ιατρών του νοσοκομείου με στόχο την επίτευξη των εμβολιασμών. Συνάδελφοι, η συμμετοχή του καθενός από εμάς στους εμβολιασμούς, ακόμη και με λίγες ώρες την εβδομάδα είναι πολύ σημαντική…»

Αντίστοιχα θα γίνει και στο Αγρίνιο σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο της πόλης μια προσπάθεια να υπάρξει συνδρομή από ιδιώτες γιατρούς. Ωστόσο το ζήτημα της μεταφορά των εμβολιαστικών κέντρων σε άλλους χώρους, μακριά από τα νοσοκομεία που θα ήταν το ιδανικό, αν και εξετάζεται ακόμη δεν είναι εύκολο να προχωρήσει, όχι γιατί δεν υπάρχουν χώροι, εξάλλου οι δήμοι έχουν προσφερθεί να παραχωρήσουν χώρους, αλλά γιατί δεν υπάρχει το διαθέσιμο προσωπικό. Εξάλλου, τα megaεμβολιαστικά κέντρα σε Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, λειτουργούν υπό την εποπτεία των στρατιωτικών γιατρών των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ : Ακάλυπτο από αναισθησιολόγους το Νοσοκομείο Μεσολογγίου

Η μεγάλη επιδημική εστία κορωνοϊού που φλέγεται στο Μεσολόγγι αποτυπώνεται πια και στις εισαγωγές ασθενών με σοβαρή λοιμωξη Covid-19 στο νόσου της πόλης. Ένα νοσοκομείο, όπως τονίζει σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), που συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά των μικρών επαρχιακών νοσοκομείων, με ο,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις δυνατότητες νοσηλείας που δίδονται στους ασθενείς.

Είναι ενδεικτικό ότι παρότι μετατράπηκαν δύο κλινικές σε κλινικές Covid-19, 10 κλινών εκάστη, αυτές έχουν ήδη καλυφθεί. Την ίδια ώρα τα πιο σοβαρά περιστατικά διακομίζονται στα νοσοκομεία του Αγρινίου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου, καθώς εκείνο του Μεσολογγίου δεν διαθέτει ΜΕΘ.

«Οι ασθενείς εξυπηρετούνται από ένα νοσοκομείο με ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα.Δεν είναι μόνο η επιβάρυνση από την αύξηση των προσελεύσεων κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά και την λειτουργία του νοσοκομείου ως εμβολιαστικό κέντρο. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκαν οι εμβολιαστικές γραμμές από δύο σε οκτώ με αποτέλεσμα να απασχολείται πολύ περισσότερο προσωπικό και έτσι δεν επαρκεί για τη φροντίδα ασθενών με κορωνοϊό. Χθες και σήμερα στο νοσοκομείο σχηματίζονται αναμονές δεκάδων ατόμων με συμπτώματα ή επαφές με θετικά κρούσματα για να υποβληθούν σε μοριακό τεστ. Το Νοσοκομείο ανέπτυξε δύο κλινικές των 10 κλινών η κάθε μία για νοσηλεία θετικών περιστατικών κορωνοϊού η μία και η άλλη για ύποπτα κρούσματα. Γέμισαν και η δύο με θετικά περιστατικά. Τώρα ψάχνουν χώρο για τα ύποπτα» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Παράλληλα, πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη ανασθησιολόγων. «Υπηρετούν μόνο δύο αναισθησιολόγοι και τις μισές ημέρες το μήνα το νοσοκομείο είναι ακάλυπτο. Όταν χρειάζεται διασωλήνωση ασθενής με κορωνοϊο ή με άλλη πάθηση διακομίζεται σε Αγρίνιο ή Πάτρα. Όπως και όλα τα σοβαρά περιστατικά», υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Του Δημήτρη Παπαδάκη – Εφημερίδα Συνείδηση

Το βαθύ κόκκινο ξεθώριασε

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr