ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΜεσολογγιΑράχνες και πάλι στο Αιτωλικό

Αράχνες και πάλι στο Αιτωλικό

Αράχνες και πάλι στο Αιτωλικό

Κανένας λόγος ανησυχίας λένε οι επιστήμονες

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι αράχνες έκαναν πάλι την εμφάνισή τους στο Αιτωλικό, όχι όμως στην έκταση όπου είχε καταγραφεί το φαινόμενο το 2018

Τις τελευταίες περίπου 20 ημέρες οι κάτοικοι του Αιτωλικού και οι επισκέπτες βλέπουν και πάλι αράχνες σε πολλά σημεία του Αιτωλικού, χωρίς όμως το φαινόμενο να θυμίζει το 2018, όπου τότε στην ανατολική παραλία της λιμνοθάλασσας, πριν την γέφυρα, υπήρχε ένα τεράστιο πέπλο από ιστούς που είχαν φτιάξει αράχνες και έχει καλύψει διάφορα φυτά και μικρούς φοίνικες, αρμυρίκια και ποώδη βλάστηση σε μήκος τουλάχιστον 300 μέτρων, ενώ το φαινόμενο είχε αναπτυχθεί σε δεύτερη φάση ακόμη και σε σπίτια.

Τότε η είδηση είχε κάνει το γύρο της Ελλάδας. Όπως έλεγαν τότε οι επιστήμονες οι αράχνες, τύπου Tetragnatha, ήταν πολύ μικρές σε μέγεθος, όμως ικανές να φτιάχνουν πολύ μεγάλους ιστούς και να κάθονται μέσα σε αυτούς.

Το φαινόμενο αυτό έχει προκύψει από μια έκρηξη πληθυσμιακή αυτής της αράχνης. Κάτω από τα νέφη αυτά που υπήρχαν στο Αιτωλικό υπήρχαν τεράστιοι αριθμοί από αρσενικές και θηλυκές αράχνες οι οποίες ζευγάρωναν.

Προφανώς το φαινόμενο αυτό που είχε απασχολήσει επιστήμονες και κατοίκους οφείλονται και στις ευνοϊκές συνθήκες, οι οποίες είχαν δώσει τη δυνατότητα να δημιουργηθεί αυτή η υπεραύξηση του πληθυσμού.  Η αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών σίγουρα δεν ήταν άσχετη με το φαινόμενο αυτό.

Σήμερα οι κάτοικοι της περιοχής δεν βλέπουν τις εικόνες του 2018, αλλά το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και η τοπική Αρχή αναμένει να δει πως πρέπει να δράσει και τι να κάνει για να αποφευχθεί ή να περιοριστεί στο μέγιστο δυνατό το φαινόμενο, πριν δημιουργήσει τα προβλήματα του 2018 και μετατρέψει την ζωή των κατοίκων σε αφόρητη.

«Τις τελευταίες περίπου 20 ημέρες οι αράχνες εμφανίστηκαν και πάλι, όχι όμως στο βαθμό που ήταν το 2018 που είχαν καλύψει λουλούδια, φυτά και φοίνικες. Σήμερα η εμφάνιση των αραχνών οφείλεται στη μεγάλη ανομβρία και στις σκνίπες. Έχει να βρέξει στο Αιτωλικό από τον Μάρτιο. Ψεκάσαμε για τις σκνίπες η ύπαρξη των οποίων είναι άρρηκτα συνδεμένες με τις αράχνες, αλλά η κατάσταση δεν βελτιώθηκε. Όταν υπάρχουν σκνίπες αυξάνονται και οι αράχνες, αλλά όχι σαν το 2018, όπου το πρόβλημα ήταν έντονο. Αν δεν βρέξει ίσως αυξηθούν οι αράχνες, αλλά αυτό θα το δούμε τις επόμενες ημέρες. Είμαστε σε ετοιμότητα για να κάνουμε ό,τι χρειαστεί πριν οι αράχνες εξαπλωθούν» τόνισε ο Αντιδήμαρχος Αιτωλικού Χρήστος Μασαούτης.

Ο Διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού και Ακαρνανικών Ορέων Γιάννης Σελιμάς τόνισε: «ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί. Είναι ο κύκλος της φύσης. Είναι κυκλικό φαινόμενο το οποίο κάνει κάποια «πικ», όταν υπάρχει χαμηλή θερμοκρασία. Όταν υπάρχουν πολλές σκνίπες στη λιμνοθάλασσα παρουσιάζονται οι αράχνες για να τις φάνε. Αυτό είναι όλο».

Κωνσνταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

araxnes aitoliko
Αράχνες στο Αιτωλικό – φωτο του 2018

Τροχαίο στη Γουριώτισσσα: Οδηγός έπεσε σε αρδευτικό αυλάκι – Νεκρή η ηλικιωμένη συνοδηγός (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →