ΑΡ.ΑΓ.Ε.Σ.: Συλλογικό άρθρο για τις πανελλαδικές εκλογές του ΤΕΕ

Υποψήφιοι στην Αιτωλοακαρνανία με την Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση για την κεντρική Αντιπροσωπεία απαντούν σε κρίσιμα ερωτήματα

Αφίσα ΑΡΑΓΕΣ

Στο συλλογικό αυτό άρθρο, ενόψει των πανελλαδικών εκλογών του ΤΕΕ στις 19 Μαΐου, υποψήφιοι με την Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση (ΑΡ.ΑΓ.Ε.Σ.) για την κεντρική Αντιπροσωπεία, επιχειρούμε να απαντήσουμε σε κάποια κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, τους/τις μηχανικούς και ευρύτερα την κοινωνία.

• Γιατί μας αφορά το ΤΕΕ;

Ως επιστημονικός κλάδος διανύουμε μία περίοδο έντονων προκλήσεων, καθώς το κράτος, η κοινωνία και η οικονομία μεταλλάσσονται ραγδαία. Ως μηχανικοί που αγωνιζόμαστε καθημερινά να ασκήσουμε το επάγγελμα με αξιοπρέπεια χρειαζόμαστε το ΤΕΕ να μας υποστηρίζει σε κρίσιμα θέματα όπως είναι το φορολογικό, το ασφαλιστικό, οι αμοιβές, τα εργασιακά μας δικαιώματα, τα επαγγελματικά δικαιώματα, η τεχνική υποστήριξη και η επιστημονική διαβούλευση.
Συνολικά, ως κοινωνία ερχόμαστε αντιμέτωποι με ζητήματα ασφάλειας των υποδομών, προστασίας του περιβάλλοντος, σχεδιασμού χώρου, αξιοποίησης πόρων κτλ.. Οι μηχανικοί όλων των κατηγοριών μπορούμε και θα έπρεπε συλλογικά να συνεισφέρουμε, να διαβουλευόμαστε, να ενημερώνουμε, να αξιολογούμε. Συνολικά να μπορούμε να δίνουμε στην κοινωνία το απαραίτητο υπόβαθρο για να λειτουργεί ο δημόσιος διάλογος και οι όποιες δημοκρατικές διαδικασίες έχουν απομείνει στον τόπο. Όλα αυτά θα έπρεπε να γίνονται κυρίως μέσα από τα όργανα και τις επιστημονικές επιτροπές του ΤΕΕ. Δυστυχώς σήμερα, το ΤΕΕ έχει πάψει ολοκληρωτικά να υποστηρίζει το ρόλο αυτό του μηχανικού και όχι τυχαία.

• Ποια είναι η κατάσταση του ΤΕΕ σήμερα;

Το ΤΕΕ σήμερα απέχει πολύ και απομακρύνεται όλο και περισσότερο από το ρόλο και τον σκοπό που θα έπρεπε να επιτελεί. Η διοίκηση του μπλοκ Στασινού, σε συνεργασία με την κυβέρνηση επιχείρησε να μετατρέψει το ΤΕΕ στον διαχειριστή πολλών αν όχι όλων των τεχνικών θεμάτων της χώρας. Δημιούργησε έτσι ένα καθεστώς συνδιαλλαγής με την κυβέρνηση χρησιμοποιώντας το όνομα του ΤΕΕ για να νομιμοποιεί κοινωνικά τις κυβερνητικές πολιτικές, ενώ παράλληλα η διοίκηση του ΤΕΕ παίρνει στον έλεγχό της ένα τεράστιο μηχανισμό ανάθεσης έργων και αμοιβών καθώς και διαδικασιών γραφειοκρατίας και διοικητικής διεκπεραίωσης. Χαρακτηριστικά, το 2024 ο προϋπολογισμός του ΤΕΕ ανέρχεται σε 1,356 δις ευρώ, σχεδόν διπλάσιος από τα 0,744 δις ευρώ του 2023 και υπερτριπλάσιος από τα 0,42 δις ευρώ του 2022.
Έτσι, το ΤΕΕ αντί να λειτουργεί ως ανεξάρτητος επιστημονικός σύμβουλος της Πολιτείας έχει μετατραπεί σε υποχείριο της κυβέρνησης και σε μηχανισμό εξυπηρέτησης μεγάλων συμφερόντων.

• Όσα δεν είπε και δεν έπραξε το ΤΕΕ

Πώς παρενέβη το ΤΕΕ, έστω και την επομένη του σιδηροδρομικού εγκλήματος των Τεμπών; Τι είχε να πει για την προαναγγελθείσα πλημμυρική καταστροφή στη Θεσσαλία και τι έκανε για να υποστηρίξει την όποια αποκατάσταση; Πώς υποστήριξε τον κλάδο απέναντι στο κατάφωρα άδικο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης; Πώς προστάτεψε τα επαγγελματικά μας δικαιώματα απέναντι στην παράνοια του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Τι έκανε το ΤΕΕ για τις ελάχιστες αμοιβές των μηχανικών, για την απαξίωση των δημοσίων υπηρεσιών, για την ενεργειακή κρίση, για την προστασία του περιβάλλοντος και για τόσα άλλα θέματα; Η συντριπτική πλειονότητα των μηχανικών ξέρει ότι για τα θέματα που μας «καίνε» καθημερινά, το ΤΕΕ είναι άφαντο.

Όλα τα παραπάνω, συμβάλλουν στη συστηματική απαξίωση των συλλογικώνδιαδικασιών του ΤΕΕ. Καμία λογοδοσία, μείωσηδιαδικασιών και προαποφασισμένες κατευθύνσεις χωρίς συζήτηση σε μια σειρά από θέματα, είναι η κανονικότητα του ΤΕΕ σήμερα.

• Ποιο είναι το αντιπαράδειγμα της ΑΡΑΓΕΣ;

Η Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση (ΑΡΑΓΕΣ) είμαστε ενωτική, ανεξάρτητη παράταξη της ριζοσπαστικής αριστεράς που παρεμβαίνουμε στο χώρο των μηχανικών και λειτουργούμε ανοιχτά και συλλογικά. Όλο το προηγούμενο διάστημα προσπαθήσαμε να αντισταθούμε μέσα από κάθε διαδικασία, από κάθε όργανο και για κάθε θέμα, ώστε να ανακοπεί η πορεία εκφυλισμού του ΤΕΕ. Υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα όλων των συναδέλφων θέσαμε τα θέματα των συλλογικών συμβάσεων των μηχανικών, της επαναφοράς των ελάχιστων αμοιβών, της απαξίωσης των τεχνικών υπηρεσιών του Δημοσίου, του Εξοικονομώ, του νέου φορολογικού, αλλά και ζητήματα που αφορούν όλη την κοινωνία, όπως η ακρίβεια, το περιβάλλον, οι υποδομές, η αντιπλημμυρική προστασία, οι τιμές στο ρεύμα και πάρα πολλά ακόμη.

Η δράση μας όμως, δε σταμάτησε στη θεσμική παρέμβαση, καθώς προσπαθήσαμε να διαμορφώσουμε ένα συνολικό αντιπαράδειγμα για το πώς θα έπρεπε να είναι το ΤΕΕ. Έτσι, προσπαθήσαμε με εκτενή αρθρογραφία και δημοσιεύσεις να αποκαταστήσουμε το δημόσιο επιστημονικό και επαγγελματικό διάλογο που θα έπρεπε να προωθεί - αλλά απέφυγε να κάνει - το ΤΕΕ.

Στηρίξαμε με κάθε τρόπο τον αγώνα και τις διεκδικήσεις των κλαδικών σωματείων. Βρεθήκαμε μαζί με τα κινήματα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο και της περιβαλλοντικής καταστροφής στο όνομα της ενεργειακής μετάβασης, μαζί με τα κινήματα υπεράσπισης των δημόσιων χώρων. Επισκεφτήκαμε και διοργανώσαμε δράσεις και εκδηλώσεις στη Θεσσαλία και στη Βόρεια Εύβοια, συνδράμοντας από τη μεριά μας στο να σταθούν οι πληγέντες στα πόδια τους και φέραμε τα αιτήματά τους στο ΤΕΕ. Σταθήκαμε μαζί με χιλιάδες πολίτες στους δρόμους της δικαιοσύνης μετά το έγκλημα των Τεμπών και μαζί με το φοιτητικό κίνημα στον αγώνα του ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Συνολικά ως ΑΡΑΓΕΣ δώσαμε τη μάχη ΕΝΤΟΣ, ΕΚΤΟΣ και πολλές φορές εναντίον ενός ΤΕΕ – παραρτήματος της κυβέρνησης,με γνώμονατον μηχανικό και την κοινωνία.

Έχοντας πλήρη συναίσθηση του κοινωνικού ρόλου των μηχανικών θέλουμε ως ΑΡΑΓΕΣ να δυναμώσουμετις φωνές αμφισβήτησης και ριζοσπαστικής σκέψης ώστεκαι την επόμενη μέρα των εκλογών του ΤΕΕ να μπορούμε να αγωνιζόμαστε για τον μηχανικό που θέλει να ζει και να εργάζεται με αξιοπρέπεια και να διεκδικούμε με ακόμα μεγαλύτερες δυνάμεις ένα ΤΕΕ που θα τον στηρίζει και που θα λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Οι υποψήφιοι ΑΡ.ΑΓ.Ε.Σ. Αιτωλοακαρνανίας για την Κεντρική Αντιπροσωπεία ΤΕΕ

Λώλος Γεώργιος

Τσιρογιάννης Αριστείδης

Χαρδαλιά Χριστίνα