ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑγροτικα ΝεαΑποζημιώσεις γιοκ

Αποζημιώσεις γιοκ

Δεν δίνει αποζημιώσεις στους μελισσοκόμους για τις πρωτόγνωρες φετινές καταστροφές

Αποζημιώσεις γιοκ

Με νομικές προφάσεις αποφεύγει να εντάξει το θέμα στα ΠΣΕΑ, όπως ζητούν οι ίδιοι οι παραγωγοί

 

Ανικανοποίητους αφήνει επί της ουσίας ο ΕΛΓΑ τους μελισσοκόμους τους νομού μας με την απάντησή του στο προ μηνός αίτημά τους με το οποίο ζητούσαν αποζημιώσεις για τις πρωτόγνωρες καταστροφές που αντιμετώπισαν φέτος τα μελίσσια τους. Η απάντηση του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων κινείται μέσα σε ένα πλαίσιο τυπικότητας και νομιμοφάνειας, αφήνοντας έτσι εκτός αποζημίωσης του παραγωγούς για τις φετινές καταστροφές που έχουν αφανίσει μέλισσες και οδήγησαν σε απίστευτη μείωση την παραγωγή μελιού. Η απάντηση αυτή όμως δεν αποθαρρύνει τους μελισσοπαραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι πρωτοστατούν πανελλαδικά στις διεκδικήσεις τους, αφού θεωρούν ότι επί της ουσίας δεν απαντάται το αίτημά τους για αποζημιώσεις μέσω των ΠΣΕΑ, και δρομολογούν τις επόμενες κινήσεις τους.

Η όλη ιστορία ξεκίνησε ήδη από την περασμένη άνοιξη, όπως είχε ξαναγράψει τότε η εφημερίδα «Σ», όταν οι κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν οδήγησαν σε περιορισμένη ανθοφορία, η οποία με τη σειρά της επέφερε κατακόρυφη μείωση στην παραγωγή μελιού. Το πρόβλημα όμως το οποίο έχει προκύψει για τους μελισσοπαραγωγούς του νομού μας, είναι ακόμη μεγαλύτερο από την οικονομική ζημία που συνεπάγεται μειωμένη ακόμη και έως 90% παραγωγή. Το μέλι το οποίο παρήγαγαν οι κυψέλες είναι τόσο λίγο που όχι απλώς δεν περισσεύει για εμπόριο, αλλά δεν επαρκεί ούτε καν για την συντήρηση των ίδιων των μελισσών.

Ως αποτέλεσμα, έχει προκύψει παράλληλα και μεγάλη μείωση του αριθμού των σμηνών, κατά 20-30%, όπως υπολογίζουν οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι. Προκειμένου μάλιστα να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες σε τροφή των σμηνών τους, πολλοί ήταν αυτοί που αναγκάστηκαν ακόμη και με δανεικά, όπως αναφέρουν στην αναφορά τους, να προμηθευτούν τροφές του εμπορίου για να μην χάσουν το ζωικό τους κεφάλαιο.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο απέστειλαν έγγραφη αναφορά στον ΕΛΓΑ, με την οποία ζητούσαν την ενεργοποίηση των κανονισμών του ΕΛΓΑ-ΠΣΕΑ για οικονομικές αποζημιώσεις, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην οικονομική ζημιά που τους έχει βρει. Η αναφορά αυτή κοινοποιήθηκε παράλληλα και προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Καρασμάνη. Η απάντηση ήρθε χθες από τον ΕΛΓΑ και φέρει αριθμό πρωτοκόλλου #14030, και είναι καθ’ όλα αρνητική στις διεκδικήσεις των μελισσοκόμων.

«Με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, είναι όλα παραμύθια και πετάνε την μπάλα στην εξέδρα», ήταν η οργισμένη αντίδραση του Γραμματέα του Συλλόγου Μελισσοκόμων Αιτωλοακαρνανίας, Θεόδωρου Λιαροκάπη, όταν πληροφορήθηκε για την απάντηση του ΕΛΓΑ. Συγκεκριμένα, η απαντητική επιστολή του ΕΛΓΑ αναφέρει επ’ ακριβεία τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται προκειμένου να δοθούν χρηματικές αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Έτσι, κάνει λόγο για «επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία που θα επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό των καιρικών συνθηκών ως δυσμενών» αλλά και για τις ημερομηνίες που έπρεπε να είχαν προλάβει οι αιτούντες ώστε να μην «χαθούν τα στοιχεία  της εκτίμησης».

Όλες αυτές οι αυστηρές, νομικές περιγραφές, δεν απαντούν ουσιαστικά στην αναφορά των μελισσοκομικών συλλόγων, αφού ζητούν επί λέξει «την έμπρακτη στήριξη στα πλαίσια των Κανονισμών του ΕΛΓΑ-ΠΣΕΑ». Όπως εξηγεί ο κ. Λιαροκάπης, οι αποζημιώσεις από την Πολιτική Σχεδίαση Έκτακτης Ανάγκης, αποτελούν κάτι το εντελώς διαφορετικό από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. «Χρειάζεται ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ να εισηγηθεί στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος είναι ήδη ενήμερος από εμάς, την συγκρότηση μια τριμελούς επιτροπής η οποία θα αποφασίσει για τις αποζημιώσεις. Ουσιαστικά πρόκειται για μια επιτροπή η οποία εξετάζει τα αιτήματα που δεν ακολουθούν τον κανονισμό του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις», αναφέρει ο Γραμματέας του Συλλόγου Μελισσοκόμων Αιτωλοακαρνανίας. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, ήταν σε όλους ήδη γνωστό το ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη για υπαγωγή στο καθεστώς αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, και για το λόγο αυτό είχαν εξαρχής αιτηθεί να ισχύσουν οι προβλέψεις τον ΠΣΕΑ, που είναι για τέτοιες περιπτώσεις.

Η επιτροπή αυτή, η οποία μπορεί να συγκληθεί με εντολή του υπουργού, αποτελείται από έναν υπηρεσιακό παράγοντα και δύο επιστήμονες, οι οποίοι μπορούν να γνωμοδοτήσουν για το ένα πρέπει να δοθούν ή όχι αποζημιώσεις κατά περίπτωση. Δύναται μάλιστα να αποφασιστεί να συμμετέχει στην επιτροπή αυτή και ένας εκπρόσωπος των μελισσοκόμων. Η απάντηση επομένως που ήρθε από την διοίκηση του ΕΛΓΑ, τους αφήνει ανικανοποίητους, αφού δεν κάνει κανένα λόγο για τις δυνατότητες και τις λύσεις που υπάρχουν, αλλά μόνο παρουσιάζει νομικίστικα εμπόδια για να αποφύγει να δώσει λύση στο πρόβλημα. Πρέπει να σημειώσουμε βέβαια ότι δεν είναι μόνο πρόβλημα της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά όλης της Ελλάδας αφού φέτος η παραγωγή μελιού όπως και ο αριθμός των μελισσών, παρουσιάζουν πολύ μεγάλη μείωση.

«Δεν θέλουν να λύσουν το πρόβλημα και προφασίζονται την νομιμοφάνεια. Όλα αυτά όμως είναι γνωστά σε εμάς. Αν δεν θέλουν να αφανιστούμε και θέλουν να συνεχίσει να υπάρχει μελισσοκομία στην χώρα, τότε πρέπει να βοηθήσουν τον παραγωγό να κάνει αυτά που πρέπει», καταλήγει ο κ. Λιαροκάπης, ο οποίος προγραμματίζει και τις επόμενες κινήσεις των μελισσοπαραγωγών, μετά την υπεκφυγή απάντησης του ΕΛΓΑ.

Προς τούτο μάλιστα, μετά την συγκρότηση σε σώμα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου της Αιτωλοακαρνανίας, λήφθηκε και σχετική απόφαση, η οποία αναφέρει τα εξής:

«Το νέο Δ.Σ. στην πρώτη συνεδρίασή του, υλοποιώντας τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, αποφάσισε να διεκδικήσει δυναμικά τη λύση πολλών χρόνιων προβλημάτων του μελισσοκομικού κλάδου, σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς και άλλες μελισσοκομικές οργανώσεις.

Η μελισσοκομία, μία από τις αρχαιότερες αγροτικές δραστηριότητες, με τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες και προσφορά στην οικονομία – στο περιβάλλον – στη διατήρηση της ζωής, δυστυχώς στη χώρα μας δεν έτυχε της ανάλογης προσοχής.

Διεκδικούμε από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, την έμπρακτη στήριξη με πράξεις και όχι με υποσχέσεις. Να δοθούν λύσεις τώρα πριν είναι αργά.

Η μελισσοκομία φέτος περνά μία από τις πιο δύσκολες χρονιές, η παραγωγή είναι ελάχιστη, οι δε προβλέψεις είναι ακόμα χειρότερες.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους μελισσοκόμους του Νομού μας να ενώσουν τη φωνή τους μαζί μας και μέσα από τη συλλογική δράση να επέλθει η λύση των προβλημάτων μας.

Η ατομική προσπάθεια πρέπει να συμπορευτεί με τη συλλογική. Είναι ώρα για νέο ξεκίνημα με όραμα και ελπίδα.»

Πρέπει να αναφέρουμε επίσης ότι για πολλούς από τους μελισσοκόμους, η μελισσοκομία αποτελεί αν όχι την κύρια, μια σημαντική πηγή εισοδήματος. Επομένως, η ζημιά που υποφέρουν φέτος, πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως γίνεται σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, όταν οι θιγμένοι είναι αγρότες ή κτηνοτρόφοι. Βλέποντας όμως ότι και σε αυτές τις περιπτώσεις η κωλυσιεργία της πολιτείας έχει μετατραπεί σε θεσμό, πολύ φοβόμαστε ότι δύσκολα θα δούμε να γίνεται κάτι, αν δεν συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες των μελισσοπαραγωγών, ακόμη και για ένα πρόβλημα που είναι γνωστό εδώ και ήδη ένα εξάμηνο τουλάχιστον.

 

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ