ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑποσύρθηκε παρτίδα εμβολίων για την μηνιγγίτιδα

Αποσύρθηκε παρτίδα εμβολίων για την μηνιγγίτιδα

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας” λένε οι παιδίατροι στο Αγρίνιο

Αποσύρθηκε παρτίδα εμβολίων για την μηνιγγίτιδα

Aνάκληση από τον ΕΟΦ

Σε ανάκληση του εμβολίου Meningitec Suspension for injection κατά της μηνιγγίτιδας προχώρησε η φαρμακευτική εταιρεία διάθεσης του με απόφαση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ. Η απόφαση αναρτήθηκε στις 3/10/2014 και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία απόσυρσης του εμβολίου από την αγορά. Ενημερώθηκε η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία και ο λόγος απόσυρσης ήταν η ύπαρξη σωματιδίων οξειδίου του σιδήρου στις προγεμισμένες σύριγγες. Όπως ανακοίνωσε η εταιρία, διαπιστώθηκε πως ένας μικρός αριθμός συρίγγων είχαν σκουριάσει εξαιτίας βλάβης στον κατασκευαστικό εξοπλισμό. Οι παρτίδες του εμβολίου που αποσύρονται.

Αριθμός παρτίδας

Ημερομηνία Λήξης

G96207

09/2014

G80253

09/2014

G76682

09/2014

H06769

11/2014

H36188

02/2015

J13349

Οι γονείς ανησύχησαν στο άκουσμα της απόσυρσης του εμβολίου και κατά πόσο αυτό είναι επικίνδυνο, μετά την ύπαρξη σωματιδίων οξειδίου του σιδήρου. Για τον λόγο αυτό μιλήσαμε με παιδίατρους στο Αγρίνιο αλλά και τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας που κατέθεσαν στην “Σ” την άποψή τους.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Ευάγγελος Παπαθανασόπουλος ανέφερε στην “Σ” ότι : “Καλώς προχώρησε η εταιρεία στην απόσυρση και το έκανε για την προστασία του κοινού. Ίσως η εταιρεία το αναπληρώσει με κάποιο άλλο εμβόλιο.”

Ο Αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας, Χρήστος Γκούντας δήλωσε για την ανάκληση του εν λόγω εμβολίου πως : “Είναι ένα εμβόλιο που απευθύνεται σε παιδιά για την πρόληψη του μηνιγγιτιδόκοκου και αποσύρεται λόγω του ότι υπήρξαν σωματίδια οξειδίου του σιδήρου στις προγεμισμένες σύριγγες. Η απόφαση του ΕΟΦ είχε σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση του σκευάσματος από την ίδια την εταιρεία”

Σε ερώτηση κατά πόσο είναι επικίνδυνο για κάποιον που το χρησιμοποίησε ο κ.Γκούντας ανέφερε “Είναι κάτι το οποίο αποδεικνύεται πως δεν δημιουργεί πρόβλημα κατά την χρήση αλλά αποσύρεται για προληπτικούς λόγους.”

Ο παιδίατρος Ηλίας Μάμαλης ανέφερε στην “Σ” σχετικά με την επικινδυνότητα του εμβολίου και τόνισε πως σε περίπτωση, που χρησιμοποιήσει κάποιος γονέας στο παιδί του, “Σπάνια έχει τοξική παρενέργεια σε μικρά παιδιά. Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Μόνο τοπικά συμπτώματα, θα εμφανιστούν σε περίπτωση που κάνει κάποιος το εμβόλιο, όπως κοκκινίλα και πρήξιμο” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την απόσυρση του εμβολίου από τον ΕΟΦ ο παιδίατρος Βασίλης Αντωνόπουλος τόνισε ότι “δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους γονείς. Όσοι το χορήγησαν στα παιδιά τους δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Βρέθηκε αλλοιωμένο εμβόλιο σε παρτίδα στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα. Αναγκαστικά η εταιρεία απέσυρε όλη την συγκεκριμένη παρτίδα του εμβολίου”.

Η παιδίατρος Χριστίνα Νείλα μας μετέφερε πως ”σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η εταιρεία δεν υπάρχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Σε περίπτωση που χορηγηθεί θα υπάρξουν τοπικές παρενέργειες για 72 ώρες όπως φλεγμονή και κοκκινίλα. Έκρινε σκόπιμο ο ΕΟΦ να ανακαλέσει τις συγκεκριμένες παρτίδες.”

Συνιστάται η προσοχή των καταναλωτών που έχουν στην κατοχή τους εμβόλιο Meningitec με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, να μην το χρησιμοποιήσουν και να το επιστρέψουν στο φαρμακείο.

Άλκης Αποστολόπουλος

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr