ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΑπόπειρα βιασμού σε ηλικία 15 ετών αποκάλυψε η Λυδία Κονιόρδου

Απόπειρα βιασμού σε ηλικία 15 ετών αποκάλυψε η Λυδία Κονιόρδου

Απόπειρα βιασμού σε ηλικία 15 ετών αποκάλυψε η Λυδία Κονιόρδου

Την αλληλεγγύη και το θαυμασμό της στα θύματα, όπως και στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, τον πρόεδρό του και το Διοικητικό Συμβούλιο, εξέφρασε για ακόμα μία φορά η Λυδία Κονιόρδου μιλώντας για τις εξελίξεις στο ελληνικό Me Too.

Στο τέλος της τοποθέτησής της στη τηλεόραση του ANT1 η πρώην υπουργός Πολιτισμού αποκάλυψε ότι έπεσε θύμα απόπειρας βιασμού έξω από το σπίτι της, σε ηλικία 15 ετών. «Κατάφερα να σωθώ την τελευταία στιγμή. Εκείνη τη στιγμή παρέλυσα. Δεν μπορούσα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, παρ’ όλο που ήμουν αθλήτρια. Το μόνο που κατάφερα να κάνω ήταν να βγάλω μόνο μία κραυγή. Το άκουσαν τα σκυλιά που ήταν κοντά σε μια κτηνιατρική κλινική και άρχισαν να ουρλιάζουν και φοβήθηκε ο βιαστής» είπε.

Νωρίτερα, χαρακτήρισε πολύ σημαντική στιγμή την σημερινή συγκυρία γιατί «έχει σπάσει η σιωπή. Το οφείλουμε στην κ. Μπεκατώρου και τους υπόλοιπους που ακολούθησα. Είναι μια πάρα πολύ σημαντική στιγμή, γιατί γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι όχι μόνο στο χώρο του αθλητισμού ή των Τεχνών υπάρχει επί πάρα πολλές δεκαετίες μια βία, κατάχρηση εξουσίας, που στρέφεται σε κάθε αδύνατο άνθρωπο που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

«Να προστατευτούν θεσμικά τα θύματα»

Η κ. Κονιόρδου στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη στήριξης των θυμάτων, ειδικά σε άλλους εργασιακούς κλάδους, όπου τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα γιατί οι άνθρωποι ρισκάρουν τη δουλειά τους. «Για να αποκομίσει η κοινωνία κέρδη θα πρέπει αυτή η διαδικασία να υποστηριχτεί και θεσμικά. Δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να σπιλώνονται τα θύματα και να στρέφονται εναντίον τους κατηγορίες μέχρι να αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Είναι πολύ σημαντικό που η Δικαιοσύνη κάνει το έργο της. Αλλά σε αυτό το διάστημα θα πρέπει τα θύματα να προστατεύονται»

«Η Δικαιοσύνη αυτή τη στιγμή κάνει το έργο της και θα αποφανθεί για ότι έχει συμβεί, αλλά σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να τα θύματα να προστατεύονται. Μην ξεχνάμε ότι, όταν οι άνθρωποι παίρνουν τη δίκη στα χέρια τους έχουμε ακραία και άδικα φαινόμενα, όπως το πρόσφατο με την τραγική κατάληξη στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου. Επομένως, πρέπει να δείξουμε όλοι ψυχραιμία. Πρέπει να είμαστε θεσμικοί και πρέπει και οι θεσμοί να υποστηρίξουν, ενδεχομένως με καινούργιες νομοθεσίες και προβλέψεις, τα θύματα. Ένα θύμα δέχεται τόσες επιθέσεις και τόσες σπιλώσεις πόσο κουράγιο έχει να βγει να καταγγείλει. Λέει ο Μπρεχτ: “αλίμονο στην κοινωνία που χρειάζεται τους ήρωες”».

«Ατυχής η αναφορά Μενδώνη στο όνομά μου»

Στη συνέχεια, η Λυδία Κονιόρδου απάντησε αρνητικά στο ερώτημα αν από τη θητεία της ως υπουργός Πολιτισμού γνώριζε για τον κ. Λιγνάδη: «Θα πω τη στάση μου απέναντι στις φήμες. Λέει η Μήδεια σε ένα μονόλογό της ότι οι φήμες μπορεί να καταστρέψουν τη ζωή των ανθρώπων. Εγώ προσπαθούσα πάντα, σε έναν χώρο πολύ ανταγωνιστικό, να επικεντρώνομαι στη δουλειά και στο δημιουργικό κομμάτι της τέχνης μου. Αν δεν ερχόταν κάποιο θύμα να μοιραστεί με εμένα την εμπειρία του ή κάποιος αυτόπτης μάρτυρας πει κάτι και δεν μπορούσε να αποδειχθεί, δεν στεκόμουν πάνω σε αυτό. Έκανα τη δουλειά μου, προσπαθώντας να μην δηλητηριάζομαι από τις φήμες. Υπήρχαν φήμες, αλλά δεν μπορεί κάποιος να μείνει στις φήμες. Ακουγόντουσαν πράγματα αλλά από το να αποδειχτεί κάτι υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση».

«Εγώ με τον κ. Λιγνάδη δεν είχαν συνεργαστεί, συνεργάστηκα πρόσφατα και μάλιστα με την ιδιότητά του ως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού. Το ελάχιστο διάστημα που είχα εμπειρία μου ως συνεργάτης, όχι μόνο εγώ αλλά κι άλλα άτομα, δεν ήταν ικανό για να έχω μία γνώμη. Επομένως ήταν άτυχη η αναφορά στο όνομά μου. Μπορεί να έγινε από μικροπολιτικούς λόγους ή για να καταμεριστεί η ευθύνη» είπε για να προσθέσει χαρακτηριστικά το εξής:

«Όμως ένας άνθρωπος που απλώς δουλεύει έχει ευθύνη για τον εαυτό του, ίσως και για την ομάδα μέσα στην οποία δουλεύει. Όμως, ο υπουργός Πολιτισμού έχει μια ευθύνη ευρύτερα. Κανείς δεν τις προσάπτει, εγώ τουλάχιστον όχι, ότι όφειλε να ξέρει. Όμως από την ώρα που άρχισαν τα σύννεφα, που έγιναν κοινό κτήμα, όφειλε να αποστασιοποιηθεί και να αντιδράσει θεσμικά, όχι σε ένα προσωπικό τηλεφώνημα και μια δικαιολόγηση της παραίτησης».

Πηγή/φωτογραφία: efsyn.gr

Δείτε επίσης: Νέα καταγγελία για Φιλιππίδη: Ορμησε να με βιάσει, έτρεμα όταν χτυπούσε το κινητό μου

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr