Απολαύστε το Μοναστηράκι στην περιοχή της Βόνιτσας από ψηλά (video)

Η ίδρυση του οικισμού θα πρέπει να αποδοθεί στην ύπαρξη εδώ πλούσιας βλάστησης και άφθονων νερών και ίσως ακόμη στην αξιοποίηση από τους Ρωμαίους των κοντινών ιαματικών πηγών της Κορπής

monastiraki aitoloakarnaninas

Το Μαναστηράκι βρίσκεται στη βορειοδυτική άκρη της Αιτωλοακαρνανίας, στην πρώην επαρχία Ξηρομέρου, 10 χιλιόμετρα από τον Αμβρακικό κόλπο, σε υψόμετρο 300 μέτρα ανάμεσα στη Βόνιτσα και τα Ακαρνανικά όρη και έχει 1.179 κατοίκους (απογραφή 2021).

Ο καταρράκτης Σεπετός είναι η συνέχιση του ποταμού Κεφαλόβρυσου, που πηγάζει από το Μοναστηράκι κάτω από την κεντρική πλατεία και είναι ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα του χωριού(?δεν υπάρχει κάποια πρόσβαση πλέον?) Βρίσκεται 380 χιλιόμετρα από την Αθήνα και απέχει 10 χιλιόμετρα από τη Βόνιτσα.

Η πρόσβαση στο χωριό γίνεται με λεωφορείο, (4 ώρες από Αθήνα), με τερματικό σταθμό τη Βόνιτσα και μετεπιβίβαση σε άλλο λεωφορείο για το Μοναστηράκι (10 λεπτά). Επίσης, στην περιοχή υπάρχει το Αεροδρόμιο Ακτίου, το οποίο εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή.

Η γεωργία και η κτηνοτροφία, ενίοτε βιολογική είναι η γενική απασχόληση των κατοίκων του χωριού. Στο χωριό λειτουργεί ιατρείο για μερικές μέρες της εβδομάδας μόνο. Στη ράχη που βρίσκεται πλάι στο σημερινό Μοναστηράκι και ανάμεσα σε δυο ρέματα, εντοπίστηκε, με βάση διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα, η θέση ενός ρωμαϊκού οικισμού.

Από τη στρατηγική αυτή θέση έχει κανείς οπτικό έλεγχο σε μια ακτίνα πολλών χιλιομέτρων, καθώς προς τα βορειοδυτικά φαίνεται όλος ο κάμπος της Βόνιτσας και ο όρμος της και προς ανατολικά τα υψώματα με τα ερείπια του αρχαίου Θυρρείου. Η ίδρυση του οικισμού θα πρέπει να αποδοθεί στην ύπαρξη εδώ πλούσιας βλάστησης και άφθονων νερών και ίσως ακόμη στην αξιοποίηση από τους Ρωμαίους των κοντινών ιαματικών πηγών της Κορπής.

Επίσης, βρισκόταν πάνω στο ρωμαϊκό δρόμο που οδηγούσε από το Θύρρειο στους όρμους της Παλαίρου και της Βόνιτσας. Από την έλλειψη προρωμαϊκών αρχαιολογικών ευρημάτων εικάζεται ότι ο ρωμαϊκός αυτός οικισμός είχε πιθανώς διαδεχτεί τον αρχαίο οικισμό που βρισκόταν σε απόσταση λίγων μόνο χιλιομέτρων νότια από το Μοναστηράκι, στη θέση «Λυκόνικο».

Τέτοιες μετακινήσεις πληθυσμών από ορεινά μέρη σε χαμηλότερα ήταν συνηθισμένο φαινόμενο κατά την αυτοκρατορική περίοδο, χάρη στην Pax Romana.

Ως οικισμός αναφέρεται επίσημα το 1836 να ορίζεται έδρα του τότε δήμου Αλυζίας. Το 1912 με το ΦΕΚ 261Α - 31/08/1912 ορίστηκε έδρα της ομώνυμης νεοϊδρυθείσας κοινότητας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτης και την τροποποίησή του Κλεισθένης Ι, μαζί με την Κορπή αποτελούν την Κοινότητα Μοναστηρακίου που υπάγεται στη Δημοτική Ενότητα Ανακτορίου του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είχε πληθυσμό 1.311 κατοίκους.

Πηγή κειμένου wikipedia / video Βασίλης Γιαλατάς   WESTERN GREECE THROUGH MY LENS

 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Φεστιβάλ Μοτοπαρεών Ελλάδος σε Αστακό και Μύτικα

Το φεστιβάλ θα γίνει το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, ενώ το βράδυ του Σαββάτου 22/06 στην Παλιόβαρκα, την διασκέδαση θα αναλαμβάνουν οι "Μινόρε Παράπονο"