
Προειδοποιούν για τις καταστροφές από την κλιματική κρίση οι επιστήμονες- Ασύλληπτο το κόστος, αλλάζει η πολιτική προστασία στους δήμους.
Την ώρα που έχουν αναβληθεί στο Αγρίνιο ακόμη και οι προεκλογικές εκδηλώσεις για τις εκλογές του Οκτωβρίου, ενώ συγκεντρώνεται, ήδη, βοήθεια για την πληγείσα Θεσσαλία, πρέπει να δούμε τις πρώτες εκτιμήσεις που γίνονται για το μέγεθος της καταστροφής, καθώς και το τι γίνεται σε επίπεδο Αγρινίου σε ό, τι αφορά την πολιτική προστασία στο μέλλον.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ζήτησε αναβολή εκλογών και έκανε εκτίμηση για πάνω από 2 δισ. σε ζημιές, δηλαδή τρεις φορές τα 700 εκ. που δόθηκαν στον «Ιανό». Ο καθηγητής Ευθ. Λέκκας ως προϊστάμενος για τις φυσικές καταστροφές εν γένει, εκτίμησε ότι το κόστος θα ξεπεράσει κατά πολύ εκείνο του σεισμού του 1999 στην Αθήνα, που είναι μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο ποσό που χρειάστηκε η χώρα για να ανακάμψει από φυσική καταστροφή.
Μπορεί να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ το κόστος από την καταστροφική επιδρομή της κακοκαιρίας Daniel, δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας. Ωστόσο ο κ, Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε κι εκείνος ότι θα ξεπεράσει το κόστος από τις καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός του 1999, που ήταν το μεγαλύτερο έως τώρα στη χώρα και δεν αποκλείεται, όπως είπε, να φτάσει τα 2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με δηλώσεις που είχε κάνει στην εφημερίδα “Συνείδηση” ο κ. Λέκκας, η Δυτική Ελλάδα είναι λιγότερο στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης στην χώρα λόγω του μεγάλου υδατικού αποθέματός της αλλά και της γεωμορφολογίας της. «Η Αιτωλοακαρνανία και το Αγρίνιο μαζί με τα χωριά γύρω του- ή σε ειδικές συνθήκες ακόμη και η Αμφιλοχία-, μπορεί να νιώθουν πολύ έντονες ζέστες, αλλά όλα τα κλιματικά μοντέλα που έχουμε δει δεν βάζουν τις περιοχές αυτές στο επίκεντρο της ερημοποίησης, που ήδη βιώνει ένα κομμάτι της Ανατολικής χώρας και η Κρήτη. Αρκεί να προσεχθούν οι υδάτινοι πόροι και το πράσινο, διότι συχνά εκεί που έχουμε πόρους τους κατασπαταλάμε. Αλλά, γενικά μιλώντας, αν προσεχθεί το πότισμα κι αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το νερό οι επιπτώσεις θα είναι λιγότερες από αλλού». Το θέμα, όμως, είναι τι γίνεται όταν υπάρχει τέτοιας τάξης περίσσευμα νερού…
Από την πλευρά του Δήμου Αγρινίου με τον κ. Μίμη Σκορδόπουλο για το τι σκέψεις υπάρχουν για το μέλλον της πολιτικής προστασίας σε τέτοιες συνθήκες υποστηρίζεται ότι όλα τα πρωτόκολλα και τα μέσα μας πρέπει να επαναξιολογηθούν. «Το βασικό για εμάς είναι να είμαστε σε ετοιμότητα και όντως είμαστε, με την περιφερειακή διοίκηση της Πυροσβεστικής που έχουμε συνεργασία τα πράγματα πάνε εξαιρετικά, μάλιστα πρόσφατα ο διοικητής μας έφερε ως παράδειγμα, σε ραδιόφωνο της Πάτρας, για την οργάνωση που έχουμε πετύχει. Όμως, να μην γελιόμαστε, τέτοιας τάξης φαινόμενα δεν μπορείς να τα αντιμετωπίσεις, δεν είναι σαν αυτά που γνωρίζαμε και ζούσαμε στο παρελθόν», τονίζει.
Σύμφωνα με τον κ. Σκορδόπουλο, πρέπει να γίνει νέα εκκίνηση στα μέσα που χρησιμοποιούμε κι όχι μόνο. «Ο δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου είναι πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος στην ΚΕΔΕ και το έχει επισημάνει πολλές φορές και σε ό, τι αφορά τους πόρους αλλά και σε ό, τι αφορά τις διαδικασίες. Χρειαζόμαστε άλλες προδιαγραφές στους αγωγούς για τις κρίσιμες στιγμές, τα μέτρα που έχουμε πάρει δεν επαρκούν. Στα νέα έργα του Αγρινίου, υπάρχει και το «κάτω από την επιφάνεια» όπου γίνονται πράγματα που δεν φαίνονται. Όμως απαιτείται μια πιο συνολική αντιμετώπιση, δε φτάνουν οι συνεχείς παρεμβάσεις μας ή το μητρώο ιδιωτών που έχουμε για να επικοινωνήσουμε και να συνδράμουν στην έκτακτη ανάγκη. Από την εμπειρία μου στην ΔΕΥΑ μπορώ να πω ότι οι επεμβάσεις και ο σχεδιασμός του κράτους πρέπει να γίνει για τα επόμενα χρόνια με τα νέα δεδομένα, όπως έχουν διαμορφωθεί», καταλήγει.
Εκατομμύρια τόνοι λάσπης και μολυσμένων υδάτων…
Πάντως, για το τι ακριβώς είναι αυτό που απειλεί τον θεσσαλικό κάμπο μετά τις καταστροφές ο Ευθ. Λέκκας έδωσε μια δραματική διάσταση: «Υπάρχει πολύ μεγάλη ένταση στα φαινόμενα. Είναι ακραία. Έχουν και διάρκεια, αλλά καταλαμβάνουν και πολύ μεγάλη γεωγραφική περιοχή. Μέσα από αυτή την οπτική ουσιαστικά τεκμηριώνεται αυτό που υποθέταμε από το 2015. Τα φαινόμενα εναλλάσσονται με πολύ γρήγορο ρυθμό. Οι πυρκαγιές ακολουθούνται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από πλημμυρικά φαινόμενα και βλέπουμε σε εξέλιξη αυτό το πρωτόγνωρο φαινόμενο. Μέσα στον Βόλο ουσιαστικά εγκαταστάθηκαν 150 εκατομμύρια τόνοι νερού και λάσπης σε μία μέρα μόνο, είναι μολυσμένα και θα πρέπει να αποστραγγιστούν ερχόμενα από την Πορταριά, την Μακρυνίτσα κλπ. Είναι αδύνατο ουσιαστικά να παραλάβουν οι υποδομές όλο αυτό τον όγκο, όχι μόνο τα 75 εκατομμύρια τόνους βροχής αλλά και άλλα τόσα τα οποία αφορούν το έδαφος το οποίο διαβρώθηκε», σχολίασε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.
Ερωτηθείς για το τι μπορεί να γίνει για να μην ξανασυμβούν αντίστοιχες καταστροφές, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ τόνισε ότι χρειάζεται ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός. «Να μειώσουμε τη διακινδύνευση, όχι τον κίνδυνο. Ο κίνδυνος υπάρχει. Ο κίνδυνος υπάρχει γιατί είναι ένας κίνδυνος που αφορά τη βροχόπτωση. Αφορά το έδαφος που παρασύρεται», υποστήριξε ο κ. Λέκκας που εστίασε στην ανθεκτικότητα των υποδομών, οι οποίες θα πρέπει να προσαρμοστούν στις καταστάσεις τις οποίες επιβάλλει η κλιματική κρίση. «Θα πρέπει να στοχεύσουμε στην ενημέρωση, εκπαίδευση και πληροφόρηση των πολιτών. Βλέπουμε συμπεριφορές οι οποίες δεν αρμόζουν με τον κίνδυνο ο οποίος εμφανίζεται, παρά το γεγονός ότι έχουμε έγκαιρη προειδοποίηση μέσω του 112. Ποτέ οι κίνδυνοι αυτοί δεν εμφανίζονται κατά μόνας. Σε μεγαλύτερες περιοχές θα υπάρχει συνδυασμός κινδύνων. Θα υπάρχουν τεράστιες επιπτώσεις», συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας.
Γιάννης Συμψηρής