ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑπογραφή στην Αιτωλοακαρνανία: Τραγικά αποτελέσματα

Απογραφή στην Αιτωλοακαρνανία: Τραγικά αποτελέσματα

Απογραφή στην Αιτωλοακαρνανία: Τραγικά αποτελέσματα

Απογραφή στην Αιτωλοακαρνανία: Τραγικά αποτελέσματα, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία συμπληρώνει πως μεγάλη μείωση παντού, «σβήνει» πληθυσμιακά το Θέρμο, οριακά «κρατά» το Αγρίνιο. 

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Δραματικά ήταν τα μηνύματα για την Ελλάδα από την απογραφή που, επιτέλους, έφερε τα δημογραφικά στοιχεία της χώρας στην δημοσιότητα. Μέσα στην γενικότερη μείωση του πληθυσμού, πλην του Νοτίου Αιγαίου όπου υπήρξε μια μικρή αύξηση, φαίνεται ότι η Αιτωλοακαρνανία φτάνει τους 191.727 κατοίκους, καταγράφοντας μείωση 9% σε σχέση με το 2011.

Όμως, η μείωση του πληθυσμού στην Αιτωλοακαρνανία είναι πολύ μεγαλύτερη από τον πανελλήνιο μέσο όρο (3,5%) και μπορεί, μεν, ο δήμος Αγρινίου να καταγράφει μείωση 5,5% με τον πληθυσμό του να ανέρχεται σε 88.971 και να είναι κοντά στον μέσο όρο της χώρας, όμως η μείωση πληθυσμού ανέρχεται σε 7,2% στον δήμο Μεσολογγίου, 9,6% στον δήμο Ναυπακτίας, 11,6% στον δήμο Αμφιλοχίας, 12.9% στο Ξηρόμερο, 15,6% στον δήμο Ακτίου-Βόνιτσας και 30,3% στο Θέρμο.

Σε ότι αφορά το Θέρμο, που έχει και την χειρότερη επίδοση, ο δήμαρχος κ. Σπύρος Κωνσταντάρας έκανε λόγο στο «Δυτικά FM» για διαφορετικό σύστημα απογραφής που δεν αποδίδει την πραγματικότητα με ακρίβεια/ αλλά και που δεν είναι το ίδιο με πριν από 11 χρόνια, όταν γινόταν απογραφή για μέρες και οι σύλλογοι μίσθωναν πούλμαν για να εμφανιστεί ενισχυμένος ο πληθυσμός στα χωριά.

Τόνισε, δε, ότι πρέπει να δούμε το πρόβλημα κατάματα, ζητώντας πρωτοβουλίες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη (έβαλε ως ορίζοντα την επίσκεψη της Πέμπτης η οποία, όμως, αναβλήθηκε). Ταυτόχρονα έκανε λόγο για μεγάλο πρόβλημα παγκοσμίως με την ερήμωση των αγροτικών και ημιαστικών περιοχών που όμως στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξει μέσω χρηματοδότησης που θα πέσει σε υποδομές και κίνητρα για νέους ανθρώπους, ακόμη και μέσω του παρόντος Ταμείου Ανάκαμψης.

«Πρέπει να δοθούν χρήματα κατά 50% περισσότερα στην επαρχία και σε άλλες δράσεις, όχι μόνο στην ψηφιακή μετάβαση ή την ηλεκτροκίνηση, διότι τι να την κάνω εγώ την ψηφιακή μετάβαση όταν χρειάζομαι ηλεκτρικό τρακτέρ για να πάω σε ένα χωριό;», αναρωτήθηκε ο δήμαρχος Θέρμου.

Πάντως, επεσήμανε ότι ένα μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή του είναι ότι ο τοπικός πληθυσμός δεν ασχολείται με την γεωργία και τις χειρωνακτικές δουλειές αλλά αφήνει τα πάντα σε αλλοδαπούς εργάτες και ο ίδιος κάθεται στο «καφενείο». «Το δημογραφικό είναι πολύ βαθύ ζήτημα δεν επιδέχεται επιφανειακές ερμηνείες. Δεν είναι μόνο θέμα οικονομίας και ευκαιριών αλλά και νοοτροπίας, ακόμη και τάσης στις αναπτυγμένες περιοχές και στάσης απέναντι στις ευθύνες της δημιουργίας οικογένειας», κατέληξε.

Σπ. Κωνσταντάρας: Εύλογη η ερήμωση όταν εν έτει 2022 υπάρχουν 70 χλμ χωματόδρομων στο Δήμο Θέρμου

Απογραφή στην Αιτωλοακαρνανία: Τραγικά αποτελέσματα
Ο Σπ. Κωνσταντάρας

Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Θέρμου προέβη άμεσα και σε επίσημη ανακοίνωση, όταν πληροφορήθηκε τα αποτελέσματα της Απογραφής, η οποία είχε ως εξής:

«Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) τα οποία δόθηκαν σήμερα στην  δημοσιότητα για την «Απογραφή Πληθυσμού – Κατοικιών 2021»  που δείχνουν  μείωση του πληθυσμού της Αιτωλοακαρνανίας , πρέπει να  προβληματίσει σοβαρά την Πολιτεία . Το γεγονός όμως  ότι ο δήμος Θέρμου  είχε την μεγαλύτερη μείωση  σε ποσοστό 30,3% καθιστά άμεσο και επιβεβλημένο να ληφθούν μέτρα ανάταξης  της δραματικής αυτής μείωσης του πληθυσμού  του πιο ορεινού δήμου του Νομού μας .

Τα αποτελέσματα αυτά  πρέπει  να προβληματίσουν τον Πρωθυπουργό τη χώρας  κ. Κυριάκο Μητσοτάκη που έρχεται στην Αιτωλοακαρνανία αυτές τις ημέρες , τους Βουλευτές, τον Περιφερειάρχη  και όλους εμάς, ώστε να δοθούν οι μεγάλες μάχες  για την δημιουργία υποδομών.

Είναι εύλογη η ερήμωση  όταν εν έτει 2022  υπάρχουν  70 χιλιόμετρα χωματόδρομων επαρχιακής οδοποιίας στο Δήμο Θέρμου ,  όταν οι συνδετήριοι άξονες από Ναύπακτο προς Θέρμο, από Θέρμο προς Αγρίνιο και από Θέρμο προς Ευρυτανία  βρίσκονται στην εποχή του Τρικούπη,  οι νέοι  να εγκαταλείπουν την ύπαιθρο και οι μεγαλύτεροι   να αναζητούν την ασφάλεια των μεγάλων πόλεων  για να βρίσκονται κοντά σε  δομές υγείας , σε τραπεζικά ιδρύματα και  υπηρεσίες , τις οποίες δυστυχώς  στον  Δήμο Θέρμου  και σε όμοιους  ορεινούς δήμους η ίδια πολιτεία τις κατήργησε .

Θέλω να πιστεύω  ως Δήμαρχος που παλεύει καθημερινά  με τις μικρές του δυνάμεις για τα αυτονόητα  , ότι μετά την  αναγγελία των πληθυσμιακών στοιχείων το Θέρμο θα έχει  περισσότερους συμμάχους στο κεντρικό κράτος  ,  που θα κάνουν αποφασιστικά βήματα γενναίας χρηματοδότησης για την δημιουργία των απαραίτητων υποδομών».

Γ. Παπαναστασίου: Χρειάζεται επένδυση στον αγροδιατροφικό τομέα

Απογραφή στην Αιτωλοακαρνανία: Τραγικά αποτελέσματα
Ο Γ. Παπαναστασίου

Σε ότι αφορά την μεγαλύτερη πόλη της Αιτωλοακαρνανίας, το Αγρίνιο, ο δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου εκτιμά ότι πρόκειται για κάτι αναμενόμενο, ως παγκόσμια τάση, αλλά που έχει πολύ ειδικές εξηγήσεις για την περιοχή μας. «Μπορεί το Αγρίνιο να είναι σε καλύτερη θέση από άλλες πόλεις του νομού, αλλά και μια μείωση 5,5% με πληθυσμό κάτω από τις 90.000 δεν είναι κάτι αμελητέο.

Στον νομό μας η αστικοποίηση δεν αρκεί ως εξήγηση, υπάρχουν άλλωστε και πολλές πόλεις, αντίθετα από αλλού. Όμως το να φθίνει για παράδειγμα κατά 10% σχεδόν η Ναύπακτος, η οποία μοιάζει να έχει τουρισμό, είναι τρομακτικό. Η μείωση του Θέρμου είναι δραματική αλλά τι να πει κανείς για το Άκτιο-Βόνιτσα όπου θεωρητικά υπάρχουν πολλά έργα αυτή την εποχή; Αποδεικνύεται λοιπόν ότι δεν φτάνουν οι δρόμοι ή ο τουρισμός των δύο μηνών  γιατί μπορεί να δεις να φθίνεις κατά 16% σχεδόν!», τονίζει ο κ. Παπαναστασίου.

Κατά το δήμαρχο Αγρινίου στο μέλλον, και για το δήμο του αλλά και γενικά για την Ελλάδα, η λύση που ίσως αποδώσει είναι η επένδυση στον αγροδιατροφικό τομέα. Όμως θεωρεί πως χρειάζεται πολλή οργανωμένη δουλειά με βοήθεια στο κόστος, στα μηχανήματα, στα λιπάσματα, ώστε να πειστεί κάποιος να επενδύσει στην γη και την παραγωγή.

«Φυσικά για την παραγωγή το άλφα και το ωμέγα είναι η άρδευση. Τι να συζητήσουμε για το θέμα γύρω από το Αγρίνιο; Ότι έχουμε να δούμε σοβαρό αρδευτικό δεκαετίες; Μέχρι να αποδώσει ένα τέτοιο γιγάντιο πρόγραμμα που θα πρέπει να αλλάξει και την νοοτροπία μας, η απάντηση είναι οι υποδομές και οι επενδύσεις, να υπάρξουν μεγάλες εταιρίες που θα έρθουν στην περιοχή», καταλήγει ο δήμαρχος Αγρινίου.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Πρωταθλήτρια στην ανεργία η Δυτική Ελλάδα

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ