Από βλάβη σε βλάβη η διώρυγα Δ20 - Με το σταγονόμετρο η άρδευση

Τα συνεργεία του ΓΟΕΒ Αχελώου «έτρεξαν» για να αποκαταστήσουν στη βλάβη, ωστόσο πριν προλάβουν οι αγρότες να δουν ξανά νερό στα χωράφια τους, παρουσιάστηκε μια ακόμη βλάβη

Από βλάβη σε βλάβη η διώρυγα Δ20 - Με το σταγονόμετρο η άρδευση

Από βλάβη σε βλάβη η διώρυγα Δ20 - Με το σταγονόμετρο η άρδευση όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία είναι αγανακτισμένοι οι αγρότες στον κάμπο των Οινιαδών

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Για μια ακόμη φορά λόγω της παλαιότητας των αρδευτικών δικτύων, ο μεγαλύτερος κάμπος της Αιτωλοακαρνανίας, ο κάμπος των Οινιαδών αρδεύεται μετ’ εμποδίων, με τους αγρότες της περιοχής να έχουν αγανακτήσει από τα συνεχή προβλήματα.

Την προηγούμενη εβδομάδα στην πολύπαθη  διώρυγα Δ20 που αρδεύει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα παραχελωίτιδα ζώνη παρουσιάστηκε μια ακόμη βλάβη. Τα συνεργεία του ΓΟΕΒ Αχελώου «έτρεξαν» για να αποκαταστήσουν στη βλάβη, ωστόσο πριν προλάβουν οι αγρότες να δουν ξανά νερό στα χωράφια τους, παρουσιάστηκε μια ακόμη βλάβη, με αποτέλεσμα η ποσότητα του νερού που φτάνει στον κάμπο να μην επαρκεί για να ποτίσουν όλοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο πρόβλημα προέκυψε, όχι από την παλαιότητα του δικτύου που είναι δεδομένη, αλλά μια αστοχία του αναδόχου των έργων για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού.

Η συγκεκριμένη εργολαβία, που εκτελείται από το Υπουργείο Υποδομών, περιλαμβάνει μια σειρά από παρεμβάσεις σε διάφορα σημεία της λιμνοθάλασσας μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται άρσεις αναχωμάτων, αποκατάσταση αντλιοστασίων κτλ, περιλαμβάνει όμως και παρεμβάσεις αποκατάστασης βλαβών στη διώρυγα Δ20, με σκοπό την εξασφάλιση της ομαλής και απρόσκοπτης λειτουργία της. Εκεί λοιπόν φαίνεται ότι προέκυψε πρόβλημα, με αποτέλεσμα να υπάρχει απώλεια του νερού.

Η βλάβη εκτιμάται ότι θα αντικατασταθεί άμεσα από τον ανάδοχο του έργου, ωστόσο οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής βιώνουν και φέτος μια κατάσταση, όπου κυριολεκτικά δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει με τις βλάβες στο αρδευτικό δίκτυο. Το θέμα μάλιστα ετέθη πρόσφατα και σε σχετική συνάντηση αγροτικών συλλόγων της περιοχής με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια. Σημειωτέον ότι οι συνεχείς βλάβες συνέπεσαν με την απότομη άνοδο της θερμοκρασίας τις τελευταίες ημέρες και μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας που προηγήθηκε, με αποτέλεσμα πολλές καλλιέργειες να βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να καταστραφούν.

Αγνοείται η τύχη του «Ύδωρ 2.0» στην Αιτωλοακαρνανία

Η ουσία του προβλήματος ωστόσο είναι ότι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» στην Αιτωλοακαρνανία παραμένει ακόμη στα χαρτιά. Έχουν συμπληρωθεί σχεδόν τρία χρόνια από τότε που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το μεγαλύτερο πρόγραμμα αρδευτικών έργων στη χώρα ύψους 4 δισεκατομμυρίων, ωστόσο μέχρι στιγμής στην Αιτωλοακαρνανία δεν έχουμε δει τίποτα στην πράξη.

Μάλιστα το Νοέμβριο του 2022 σε ειδική εκδήλωση του Υπουργείο Αγροτική Ανάπτυξης στο Αγρίνιο, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, είχαν εξαγγελθεί έργα για τα απαρχαιωμένα αρδευτικά δίκτυα της Αιτωλοακαρνανίας.

Συγκεκριμένα είχε γίνει λόγος για εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ για τα αρδευτικά έργα των ΤΟΕΒ της Αιτωλοακαρνανίας. Το σχέδιο μάλιστα είχε ειπωθεί πως θα προχωρούσε σε δύο επιμέρους τμήματα, για τις περιοχές της Αιτωλίας και της Ακαρνανίας, με 75 εκατ. ευρώ περίπου.

Το Υπουργείο μάλιστα είχε προχωρήσει από το 2022 και στην πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου για την ωρίμανση των έργων. Ωστόσο έκτοτε δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση είτε για το εάν τα έργα είναι έτοιμα από άποψη μελετών για να δημοπρατηθούν, είτε για το εάν υπάρχει ζήτημα με τη χρηματοδότησή τους. Έτσι μέχρι σήμερα και για αρκετό καιρό ακόμη –ως φαίνεται- οι αγρότες θα εξαρτώνται από τα απαρχαιωμένα αρδευτικά δίκτυα.

Δημήτρης Παπαδάκης - Εφημερίδα "Συνείδηση"

Από βλάβη σε βλάβη η διώρυγα Δ20 - Με το σταγονόμετρο η άρδευση

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ