Από τις φάμπρικες της Γερμανίας, στο γαλήνιο Μενίδι Αμφιλοχίας

Η κυρία Πηνελόπη, μια 83χρονη γυναίκα γεννήθηκε στη φτωχική Φλωριάδα, έφυγε για 38 χρόνια στη ξενιτιά και σήμερα 83 ετών απολαμβάνει τη σύνταξή της στο ήρεμο και όμορφο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας

sintaxiouxos-menidi-mfilochias

Γεννημένη και μεγαλωμένη σε μια φτωχή οικογένεια, η κυρία Πηνελόπη βίωσε δυσκολίες από μικρή ηλικία. Σε ηλικία 12 ετών, έχασε τη μητέρα της, αναλαμβάνοντας χρέη νοικοκυράς και φροντίζοντας τα δύο αδέρφια της

Χωρίς νερό στο σπίτι, η νεαρή τότε κοπέλα έπρεπε να πηγαίνει στο ποτάμι για να γεμίσει δοχεία, ενώ το πλύσιμο των ρούχων γινόταν επίσης εκεί.

Παντρεύτηκε, αλλά η φτώχεια ανάγκασε τον άντρα της να μεταναστεύσει στη Γερμανία. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, και η ίδια αναγκάστηκε να τον ακολουθήσει, αφήνοντας πίσω στο χωριό την 14 μηνών κόρη της.

Με βαριά καρδιά, η κυρία Πηνελόπη ξεκίνησε μια νέα ζωή στη Γερμανία. Εργάστηκε σκληρά σε εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας, με όνειρο ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά της.

Η κυρία Πηνελόπη μίλησε με θαυμασμό για τη νοοτροπία των Γερμανών, τονίζοντας ότι θα έπρεπε και η Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμά τους στην προσέλκυση επιχειρήσεων.

Εκφράζοντας την απογοήτευσή της, αναφέρθηκε στο πρόβλημα των σκουπιδιών στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι δεν μπορούμε ούτε τα σκουπίδια μας να διαχειριστούμε.

Σήμερα, συνταξιούχος, η κυρία Πηνελόπη αφιερώνει τον χρόνο της φροντίζοντας τα κατοικίδιά της, στο μικρό σπιτάκι που έχτισε με κόπο και θυσίες.