ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΑπλήρωτοι οι παιδικοί σταθμοί – Πυρ ομαδόν σε ΕΕΤΑΑ και υπουργείο

Απλήρωτοι οι παιδικοί σταθμοί – Πυρ ομαδόν σε ΕΕΤΑΑ και υπουργείο

Απλήρωτοι οι παιδικοί σταθμοί – Πυρ ομαδόν σε ΕΕΤΑΑ και υπουργείο

Απλήρωτοι οι παιδικοί σταθμοί. Πυρ ομαδόν σε ΕΕΤΑΑ και υπουργείο όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, στην οποία ο Γρηγόρης Θεοδωράκης (ΣΥΡΙΖΑ) τονίζει μεταξύ άλλων: «Το υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του»

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Συνεχίζεται ο προβληματισμός από το συνεχιζόμενο φετινό μπάχαλο με τις πληρωμές των voucher στους παιδικούς-βρεφονηπιακούς σταθμού, αφού για πρώτη φορά από την έναρξη του προγράμματος, το 2010, δεν έχουν εξοφληθεί οι σταθμοί για τα παιδιά που φιλοξενούν από τον Σεπτέμβριο. Πριν από λίγα 24ωρα πέρασε κυβερνητική τροπολογία για να πληρώσει το υπουργείο Εργασίας από τον προϋπολογισμό του 2023 τις οφειλές αυτές, αλλά δεν εξηγήθηκε πότε θα εκταμιευτούν τα χρήματα.

Το πρόβλημα ασφαλώς παίρνει διαστάσεις και λόγω της προεκλογικής περιόδου, ανεβαίνοντας δικαιολογημένα στην ατζέντα της αντιπολίτευσης. Σε συνάντηση που είχαν η αρμόδια αναπληρώτρια τομεάρχης σε θέματα εργασίας και αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου και ο Αιτωλοακαρνάνας τομεάρχης Εσωτερικών Γρηγόρης Θεοδωράκης με τις διοικήσεις των δύο μεγαλύτερων ενώσεων των ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών της χώρας κατέληξαν ότι το πρόβλημα έχει να κάνει με το γεγονός πως, παρά τις διαβεβαιώσεις της αρμόδιας κ. Μιχαηλίδου, δεν είχαν εξασφαλιστεί επαρκείς πόροι. Παράλληλα, έχει επέλθει και μια χαοτική κατάσταση φέτος στην ΕΕΤΑΑ(Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης-Αυτοδιοίκησης) που αναφέρεται στο το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η γενεσιουργός αιτία της όλης κατάστασης εντοπίζεται στην απίστευτη γραφειοκρατία, παρά την αυτόματη διάθεση των στοιχείων μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας παρουσιών που, εκτός των άλλων, έχει κριθεί και προβληματική λόγω κακής ποιότητας. Δεν υπήρξε ποτέ νομοθετική θέσπιση του ηλεκτρονικού παρουσιολογίου στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά κατέφυγε το υπουργείο σε ΚΥΑ που ουσιαστικά παρέπεμπε στον προηγούμενο νόμο. Ταυτόχρονα, έχουν παρατηρηθεί και μεγάλα φορολογικά προβλήματα που ουσιαστικά τα γιγαντώνει η ίδια η ΕΕΤΑΑ, που θυμίζουμε ότι είναι μια ανώνυμη εταιρεία.

Οι ιδιωτικοί σταθμοί έστειλαν εξώδικο στις 21 Δεκεμβρίου στο υπουργείο για να μάθουν πως θα λυθεί το ζήτημα, χωρίς όμως να πάρουν απάντηση, με την φημολογία να κάνει λόγο για μελλοντικές διαφοροποιήσεις του προγράμματος των vouchers ανάλογα με την ώρα παραμονής στον σταθμό. Κι αυτό παρόλο που οι σταθμοί είναι υποχρεωμένοι να προγραμματίζουν τα έξοδά τους βάσει των εγγραφών των παιδιών.

Ο Δήμος Αγρινίου, δια του αρμόδιου προέδρου της ΚΟΙΠΑ Γιάννη Βασιλείου, εξήγησε πρόσφατα σε συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ότι αν και ο Δήμος είναι απλώς διαχειριστής των επιδοτούμενων προγραμμάτων, εντούτοις πλήρωσε από τον προϋπολογισμό του δύο μήνες, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν όλοι οι δήμοι. Υπεύθυνος για την υλοποίηση των προγραμμάτων είναι η ΕΕΤΑΑ. Ο Δήμος Αγρινίου δεν έχει λοιπόν καμία ευθύνη, όταν η ΕΕΤΑΑ καθυστερεί να πληρώσει, αυτό είναι σαφές. «Κάθε φορά που προκύπτει ένα τέτοιο θέμα δεν είναι ωραίο να μετατίθενται οι ευθύνες στην κάθε δημοτική αρχή, γιατί έτσι παραβλέπουμε τις ευθύνες σε Κράτος και υπηρεσίες που καθυστερούν» είχε δηλώσει πρόσφατα ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου, υπογραμμίζοντας ότι ο Δήμος Αγρινίου όπως και άλλες χρονιές έχει πληρώσει δύο μισθοδοσίες από δικά του έσοδα, αλλά δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο μέγεθος του προβλήματος όταν από την ΕΕΤΑΑ οφείλεται περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ.

Ο Γρηγόρης Θεοδωράκης

Ο εκπρόσωπος του τομέα Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Θεοδωράκης δήλωσε στην «Συνείδηση» ότι θα επαναφέρει συνεχώς το θέμα μέχρι να λυθεί και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, δίνοντας ανάσα και στους ιδιοκτήτες των δομών. «Έχουμε κάνει πολλές επίκαιρες και απλές ερωτήσεις και συντηρούμε το ζήτημα στην δημοσιότητα με ανακοινώσεις. Παρότι εξαγγέλθηκε λύση, ακόμα δεν έχουμε ημερομηνία για να ανακουφιστούν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν μέχρι και πέντε μήνες απλήρωτοι. Πρέπει να καταβάλλεται κάθε μήνα η δαπάνη των vouchers του προηγούμενου μήνα, να πληρώνονται οι άνθρωποι και να κάνουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό. Η κυβέρνηση να κόψει γραφειοκρατία και να αναγκάσει την ΕΕΤΑΑ να επισπεύσει τις διαδικασίες. Ελπίζουμε να μην γίνει κι αυτό το θέμα κάποιου είδους ‘”σίριαλ” στον δρόμο προς τις εκλογές», επισημαίνει ο κ. Θεοδωράκης.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Ακόμη και επιστροφή τυχόν επιπλέον κόστους για το πρώτο τρίμηνο υπόσχεται η «Γέφυρα ΑΕ» στους καθημερινούς χρήστες

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ