ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔυτικη ΕλλαδαΑπίστευτο: Έσκαψαν… τάφρο στην είσοδο του κτιρίου Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο για να μην τους πάρουν το Τμήμα (εικόνες)

Απίστευτο: Έσκαψαν… τάφρο στην είσοδο του κτιρίου Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο για να μην τους πάρουν το Τμήμα (εικόνες)

Απίστευτο: Έσκαψαν… τάφρο στην είσοδο του κτιρίου Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο για να μην τους πάρουν το Τμήμα  (εικόνες)

Χθες η είσοδος του κτιρίου του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο αποκλείστηκε από το βυτίο του Δήμου Αιγιαλείας και ένα ΙΧ αυτοκίνητο, σήμερα η πρόσβαση είναι αδύνατη εξαιτίας…τάφρου!

Η χθεσινή κινητοποίηση του Δήμου Αιγιαλείας, εκπροσώπων κομμάτων και φορέων, είχε ως αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη μετακόμιση του εξοπλισμού του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ωστόσο, από νωρίς το πρωί και υπό το φόβο νέας προσπάθειας μεταφοράς, πραγματοποιείται συγκέντρωση στο σημείο, παρουσία και του Δημάρχου, Δημήτρη Καλογερόπουλου.

Εμφανώς ενοχλημένος από την κινητοποίηση στο Αίγιο και την αποτροπή της μετακόμισης του τμήματος Φυσικοθεραπείας, ήταν χθες το πρωί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας (φωτ.), που με δηλώσεις διερωτήθηκε αν σε αυτό τον τόπο, υπάρχουν αρχές για να επιβάλλουν τον νόμο.

«Θα ζητήσετε την παρέμβασή τους;» ρωτήθηκε ο κ. Μπούρας. «Χρειάζεται να τη ζητήσω; Δεν είναι ενήμερη η Αστυνομία, το Λιμενικό και ο εισαγγελέας για όσα γίνονται;» τόνισε, εννοώντας σαφώς ότι από χθες νωρίς το πρωί θα έπρεπε να υπάρχει αυτεπάγγελτη παρέμβαση, τη στιγμή μάλιστα που οι φορείς του Αιγίου δεν μπόρεσαν να πάρουν προσωρινή εντολή αναστολής της μετακόμισης του τμήματος, μέχρι τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Μπούρας είχε ζητήσει, εγγράφως, από τον λιμενικό σταθμό να μεριμνήσει, ώστε να μπορέσει να μεταφερθεί η υλικοτεχνική υποδομή και το αρχείο του Παραρτήματος κατ’ εφαρμογήν του Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει τη λειτουργία του στην Πάτρα την 1η Σεπτεμβρίου, όμως η υπηρεσία το μόνο που έκανε είναι να μοιράζει κλήσεις παράνομης στάθμευσης…

“Δε δέχομαι απειλές”

«Το πανεπιστήμιο και ο πρύτανης δεν δέχονται απειλές» τόνισε ο κ. Μπούρας, που καταδίκασε την κινητοποίηση ως απαράδεκτη. «Ντρέπομαι που κάποιοι αντιμετωπίζουν ακόμα και σήμερα τέτοια θέματα με λογικές του 20ου αιώνα», πρόσθεσε και έκανε γνωστό ότι σήμερα κιόλας, θα ενημέρωνε με επιστολή του, τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Παιδείας, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη και αμέσως μετά, θα την εγχειρίσει ο ίδιος στην Εισαγγελία, στο Λιμενικό και στην Αστυνομία, προφανώς για να ασκήσει πίεση με αυτό τον τρόπο στις αρμόδιες αρχές να παρέμβουν, για να επιτραπεί η μετακόμιση του τμήματος από το Αίγιο στην Πάτρα. «Το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να απειλείται» είπε ο κ. Μπούρας, προσθέτοντας ότι «αυτές οι αντιλήψεις έχουν φέρει σήμερα σε αυτό το σημείο τα πανεπιστήμια».

“Να ανοίξει η συζήτηση”

Ο πρύτανης ρωτήθηκε  τι εννοούσε με το άρθρο του χθες στα «Νέα», όπου εξηγώντας την τραγική κατάσταση που επικρατεί με τους μηδαμινούς εισαχθέντες σε κάποια περιφερειακά τμήματα πανεπιστημίων, ζητούσε να ανοίξει η συζήτηση για τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας.

Ο κ. Μπούρας τόνισε χωρίς περιστροφές πως, εννοούσε ξεκάθαρα ότι πρέπει να γίνουν καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων και ό,τι άλλο είναι αναγκαίο. «Είναι η κατάρα του πολιτικού κόστους που οδήγησε τη χώρα εδώ, η οποία δεν επιτρέπει να ανοίξει η συζήτηση», αναφέρει στο άρθρο του ο κ. Μπούρας, που προβλέπει πως το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας σε συνδυασμό με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, θα οδηγήσει σε τμήματα με μονοψήφιο αριθμό εισακτέων και σε βιολογικό θάνατο μέσα από την απαξίωση πανεπιστημίων και τμημάτων.

Παιδεία με μαθήματα…«καταστροφής» και «νίκης»

Το’ παν και το ‘καναν, χθες νωρίς, δημοτικοί παράγοντες και φορείς του Αιγίου, που από τις 7.30 το πρωί βρέθηκαν έξω από το Παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών, στην παραλιακή οδό της Μυρτιάς, για να παρεμποδίσουν την προγραμματισμένη μεταφορά του εξοπλισμού και του αρχειακού υλικού, από τι Τμήμα Φυσικοθεραπείας στην Πανεπιστημιούπολη του Ρίου.

Με μπροστάρηδες τον δήμαρχο Αιγιάλειας Δ. Καλογερόπουλο, στελέχη της δημοτικής του αρχής, τους αρχηγούς παρατάξεων της αντιπολίτευσης Χρ. Γούτο, και Τ. Παπακωνσταντινόπουλο, επικουρούμενοι δε από τον νομικό σύμβουλο Γ. Μπέσκο, Εργατικό Κέντρο, Εμπορικό Σύλλογο, ο Δήμος και Φορείς καλούν με έκτακτη ανακοίνωση όλους τους δημότες εκεί, με δεκάδες να ανταποκρίνονται.

Το Λιμενικό είχε ήδη γράψει πολλάκις βυτιοφόρο του δήμου που στεκόταν εμπόδιο στην κεντρική πύλη του ΑΕΙ, μέχρι που έφτασαν διά παν ενδεχόμενο, περιπολικό της Αστυνομίας και άνδρες της τοπικής ΟΠΚΕ.

Το φορτηγό της Μεταφορικής, με δικηγόρο του Πανεπιστημίου, έκανε την εμφάνισή του σύντομα, για να βρεθεί αντιμέτωπο με ανθρώπινη «αλυσίδα», προς στιγμήν ένταση, μέχρι που οι δύο πλευρές, επέδειξαν σωφροσύνη. Λίγο αργότερα, ο κ. Καλογερόπουλος έκανε λόγο για «μία πρώτη προσωρινή νίκη» καθώς η Μεταφορική έλαβε εντολή από την Πάτρα και αποχώρησε άπραγη, λόγω της αντίστασης των συγκεντρωμένων.

«Αυτοί που ήθελαν να καταστρέψουν την πόλη και την Παιδεία, πήραν το όχημά τους και έφυγαν» ανέφερε ο δήμαρχος. «Το δίκιο μας το αναγνωρίζουν ακόμα και οι “εχθροί” της πόλης, που στηρίζουν με τον τρόπο τους τη μεταφορά. Στον όρκο που έχουμε δώσει θα υπερασπιστούμε την τάξη. Ουσιαστικά σήμερα ξεκινά ο αγώνας μας και είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τα πάντα» πρόσθεσε και κατέληξε: «Είναι περιφανής η πρώτη μας νίκη αλλά πρέπει να είμαστε εδώ συνεχώς, στις επάλξεις, ώστε εκτός από τη Φυσικοθεραπεία να έρθουν κι άλλες σχολές. Η βλάβη που έχουμε υποστεί, ως πόλη, θα αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό».

Ο Δήμος έχει υποβάλει αίτηση αναστολής της εφαρμογής και αίτηση ακύρωσης του Προεδρικού Διατάγματος στο ΣτΕ και σε έκτακτη συνεδρίαση (βράδυ Δευτέρας) το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα να μην επιτρέψει να γίνει οποιαδήποτε μεταφορά μέχρι Χθες το πρωί κοινοποιήθηκαν από τον Δήμο στην υπουργό Παιδείας και στο Πανεπιστήμιο τα δικόγραφα και όπως έγινε γνωστό η συζήτηση για ακύρωση του ΠΔ προσδιορίστηκε για 13 Οκτωβρίου.

Πηγή: pelop.gr

Πάει για κλείσιμο και το γραφείο του ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο;

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ