ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΜε απινιδωτή και πιστοποιημένο νοσηλευτή ήδη όλα τα γήπεδα του Αγρινίου 

Με απινιδωτή και πιστοποιημένο νοσηλευτή ήδη όλα τα γήπεδα του Αγρινίου 

Με απινιδωτή και πιστοποιημένο νοσηλευτή ήδη όλα τα γήπεδα του Αγρινίου 

Προϋπόθεση από την ΕΠΟ για την αδειοδότηση ο απινιδωτής στα γήπεδα όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Με απινιδωτή ήδη όλα τα γήπεδα του Αγρινίου.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:  

Μετά την απόκτηση 15 απινιδωτών για τα αντίστοιχα γήπεδα του Δήμου Αγρινίου, από το ερχόμενο Σάββατο θα βρίσκεται σε κάθε αγώνα και πιστοποιημένος νοσηλευτής στη χρήση απινιδωτή, ενώ έχει προγραμματιστεί τον Φεβρουάριο η εκπαίδευση στην χρήση απινιδωτή και άλλων παραγόντων των τοπικών ομάδων

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ που διεξήχθη το απόγευμα της Τρίτης 17/01 συζητήθηκε και η τραγωδία με τον 20χρονο ποδοσφαιριστή στην Καρδίτσα, όπου κατέρρευσε την ώρα του αγώνα Καραϊσκάκης Μαυρομματίου – Δόξα Αμπέλου, με την ιατροδικαστική εξέταση να «δείχνει» ότι ο θάνατός του επήλθε από ισχαιμία του μυοκαρδίου.

Με αφορμή το περιστατικό αυτό, αλλά και τόσα άλλα που έχουν καταγραφεί, η ΕΠΟ αποφάσισε η ύπαρξη απινιδωτή σε όλα τα γήπεδα της χώρας να είναι υποχρεωτική.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε άμεσα έχει ως εξής: «Η ΕΠΟ θα απευθύνει επιστολή στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, με την οποία θα ζητά να ενημερωθούν όλοι οι Δήμοι που έχουν στην ιδιοκτησία τους γήπεδα ότι είναι υποχρεωτική η ύπαρξη απινιδωτή ως προϋπόθεση για την αδειοδότηση τους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και στη σχετική ΚΥΑ».

Στην Αιτωλοακαρνανία οι διαδικασίες για την προμήθεια απινιδωτή στα γήπεδα είχαν ξεκινήσει νωρίτερα, με αίτημα της ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας προς όλους τους Δήμους του νομού. Ο Δήμος Αγρινίου είχε ήδη προηγηθεί και πλέον εκτός από τους 15 απινιδωτές που είχε προμηθευτεί, έχει φροντίσει να έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση τους και 14 νοσηλευτές, ενώ παράλληλα έχει ήδη προγραμματισμένο για το Φεβρουάριο να εκπαιδεύσει και άλλους παράγοντες του τοπικού ποδοσφαίρου, ώστε να τοποθετήσει τους απινιδωτές στο γήπεδο και να υπάρχει η δυνατότητα να γίνει χρήση τους όχι μόνο κατά την διάρκεια του αγώνα, αλλά αν χρειαστεί και στο πλαίσιο της προπόνησης.

Συγκεκριμένα μέσα στο Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθεί ημερίδα και σεμινάρια με τη συνεργασία του τμήματος του Αγρινίου του Ερυθρού Σταυρού, ώστε να αποκτήσουν πιστοποίηση χρήσης απινιδωτή προπονητές, πρόεδροι ομάδων και άλλοι παράγοντες του τοπικού ποδοσφαίρου.

Μιλώντας στη «Σ» ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Χρήστος Ζαρκαβέλης τόνισε:

Με απινιδωτή ήδη όλα τα γήπεδα του Αγρινίου 
Ο Χρήστος Ζαρκαβέλης

«εδώ και 20 ημέρες τελείωσε η εκπαίδευση των νοσηλευτών στη χρήση απινιδωτή και από την Παρασκευή 20/01/23 ο εκάστοτε από τους νοσηλευτές αυτούς θα μπορεί να χρεωθεί έναν από τους 15 απινιδωτές που προμηθεύτηκε ο Δήμος Αγρινίου, ώστε σε κάθε γήπεδο του Δήμου που διεξάγεται αγώνας, είτε είναι παιδικός, είτε εφηβικός, είτε ανδρικός να υπάρχει απινιδωτής.

Για να εγκατασταθεί απινιδωτής στο γήπεδο θα πρέπει να υπάρξει εκπαίδευση και επιπλέον ατόμων, παραγόντων της εκάστοτε ομάδας, ώστε να μην χρησιμοποιούνται οι απινιδωτές μόνο κατά την διάρκεια του αγώνα, αλλά να μπορεί να γίνεται χρήση, αν και εφόσον υπάρξει ανάγκη, και στην διάρκεια των προπονήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό θα εκπαιδευτούν προπονητές και άλλοι παράγοντες σωματείων μέσα από ημερίδα εκπαίδευσης και τα σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν τον επόμενο μήνα, τον Φεβρουάριο, σε συνεργασία με το τμήμα του Αγρινίου του Ερυθρού Σταυρού. Μέσα από τη διαδικασία αυτή θα αποκτήσουν την κατάλληλη πιστοποίηση άτομα, που είναι συνέχεια στο γήπεδο και θα μπορούμε τότε να τοποθετήσουμε και τον απινιδωτή στο γήπεδο.

Το πρώτο βήμα είναι πως από τους αγώνες του Σαββάτου θα υπάρχει απινιδωτής και νοσηλευτής στο γήπεδο. Πριν περίπου ένα μήνα είχαμε κάνει ως Δήμος Αγρινίου και την παρουσίαση των 15 απινιδωτών του Δήμου. Μπορούμε να καλύψουμε και τα 15 γήπεδα του Δήμου Αγρινίου με τους απινιδωτές αυτούς και τους 14 νοσηλευτές του έχουν εκπαιδευτεί, παρά το γεγονός ότι τα πρωταθλήματα της ΕΠΟ λ.χ. διεξάγονται σε λιγότερα γήπεδα.

Οι απινιδωτές δεν είναι ακόμη τοποθετημένοι σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο των γηπέδων του δήμου, διότι δεν έχουν εκπαιδευτεί ακόμη οι προπονητές και οι παράγοντες των ομάδων. Συνεπώς, αυτή την στιγμή ο κάθε νοσηλευτής που θα «χρεωθεί» έναν ποδοσφαιρικό αγώνα θα μπορεί ανά πάσα στιγμή που λειτουργεί το ΔΑΚ Αγρινίου,  με πρωτόκολλο παραλαβής – παράδοσης, να πάρει και τον απινιδωτή όποια ημέρα θέλει πριν το Σαββατοκύριακο που διεξάγονται οι αγώνες, ώστε να τον έχει μαζί του κατά τον αγώνα και την Δευτέρα να τον επιστρέψει.

Για όλα τα αθλήματα που διεξάγονται σε κλειστό χώρο στον Δήμο Αγρινίου υπάρχουν απινιδωτές. Υπάρχει απινιδωτής και στο κλειστό της αερογέφυρας και στο κλειστό του ΔΑΚ όπου εκεί διεξάγονται αγώνες μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ κλπ.

Είχαμε παρατηρήσει πολλά περιστατικά που ήταν μάλιστα και συνεχόμενα με ανακοπή και αυτό μας ανησύχησε. Υπήρξε περιστατικό ανακοπής και στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και τότε αμέσως αντιληφτήκαμε την ανάγκη ύπαρξης απινιδωτή στο γήπεδο. Με τη σκέψη αυτή ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την απόκτηση απινιδωτών για τα γήπεδα του Δήμου Αγρινίου. Είχαμε ξεκινήσει από πέρυσι τις διαδικασίες και τώρα είμαστε στην ευχάριστη θέση από τους αγώνες του ερχόμενου Σαββάτου και στο εξής να έχουμε εκπαιδευμένο νοσηλευτή και απινιδωτή σε κάθε γήπεδο του Δήμου Αγρινίου. Σκοπός μας είναι το κάλεσμα για την εκπαίδευση από τον Ερυθρό Σταυρό και την απόκτηση πιστοποίησης χρήσης απινιδωτή που θα γίνει με την συνεργασία της ΕΠΣΑ να είναι σε όσο το δυνατόν περισσότερους παράγοντες ομάδων».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Γ. Παπαναστασίου: «Να μην πειραχτεί ο Αχελώος!»

 

 

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ