ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΑγρίνιο: Θα σώζουν ζωές οι απινιδωτές δημόσιας χρήσης – Πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί η “δύσκολη” ιδέα

Αγρίνιο: Θα σώζουν ζωές οι απινιδωτές δημόσιας χρήσης – Πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί η “δύσκολη” ιδέα

Αγρίνιο: Θα σώζουν ζωές οι απινιδωτές δημόσιας χρήσης – Πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί η “δύσκολη” ιδέα

«Δύσκολη» αλλά σωτήρια ιδέα οι απινιδωτές δημόσιας χρήσης και στο Αγρίνιο. Το θέμα θίγει η εφημερίδα “Συνείδηση” με αφορμή πρόσφατο περιστατικό που λίγο έλειψε να κοστίσει τη ζωή σε συνάνθρωπό μας.

O καρδιολόγος και τέως διευθυντής της Καρδιολογικής του Νοσοκομείου Αγρινίου Αριστείδης Τζιόβας, με μια ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, άνοιξε μια πολύ χρήσιμη συζήτηση όχι μόνο για την δημόσια Υγεία, αλλά και για την συμπεριφορά μας στον δημόσιο χώρο.

Αναφέρθηκε σε ένα πρόσφατο δραματικό περιστατικό, περιγράφοντας πώς σώθηκε η ζωή ενός συμπολίτη που υπέστη καρδιακή ανακοπή σε ιατρείο στο κέντρο της πόλης, καταδεικνύοντας την ανάγκη τοποθέτησης Αυτόματων Απινιδωτών (AED) για την όσο το δυνατόν πιο πιστοποιημένη εφαρμογή και χρήση τους σε κεντρικά σημεία (και όχι μόνον) της πόλης μας.

Απινιδωτές δημόσιας χρήσης στο Αγρίνιο: «Δύσκολη» ιδέα
Ο Αριστείδης Τζιόβας

Όπως έγραψε ο κ. Τζιόβας, «οι δημόσιοι απινιδωτές θα μπορούσαν να σώσουν αρκετούς συμπολίτες μας που τα τελευταία χρόνια υπέστησαν καρδιακή ανακοπή χωρίς να καταφέρουν να επανέλθουν στη ζωή όπως ο παραπάνω συμπολίτης μας».

Οι εξωτερικοί απινιδωτές είχαν παρουσιαστεί για πρώτη φορά το 2015 για χρήση στο ΔΑΚ Αγρινίου ενώ το 2017 είχε ανακοινωθεί η προμήθεια και η λειτουργία ενός ακόμη για το δημαρχείο της πόλης.

Τότε είχε πραγματοποιηθεί κι ένα σεμινάριο στο Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου, όπου έγιναν μαθήματα χρήσης του απινιδωτή και δόθηκαν πιστοποιήσεις, όπου αποδείχτηκε ότι το να μάθεις την χρήση του συγκεκριμένου οργάνου δεν είναι κάτι δύσκολο αρκεί να ακολουθήσεις τις οδηγίες του και να ξέρει από την διαδικασία Καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης (ΚΑΡΠΑ).

Να σημειωθεί ότι η τιμή τους είναι είναι λίγο πάνω από τα 1.000 ευρώ, ενώ τα αναλώσιμά τους δεν υπερβαίνουν τα 80 ευρώ καθώς το ίδιο το μηχάνημα έχει την δυνατότητα για 150 ανανήψεις. Επίσης, το τελευταίο διάστημα και μέχρι το τέλος του χρόνου ο ΦΠΑ τους έχει πέσει στο 6%.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον καρδιολόγο κ. Αριστείδη Τζιόβα που “ζέστανε” τη συζήτηση γύρω από το θέμα μετά από την ανάρτησή του, θεωρεί ότι ήρθε η εποχή να δούμε κι εδώ πράγματα που αλλού υπάρχουν εδώ και είκοσι χρόνια. «Δεν είναι τόσο δύσκολο και δεν χρειάζεται κάποια ειδική δεξιότητα η χρήση των εξωτερικών απινιδωτών. Επίσης η τιμή τους δεν είναι απαγορευτική.

Το πώς θα διαφυλαχτούν είναι ένα ζήτημα αλλά δεν μπορεί να είναι κριτήριο για να μην κάνουμε κάτι. Μια λύση για να αποφευχθούν δυσλειτουργίες αλλά και οι βανδαλισμοί που σε άλλες κοινωνίες δεν υπάρχουν, θα ήταν να δοθεί κάποιο κίνητρο, ας πούμε, στα καφέ της πόλης όπου κάποιοι θα πιστοποιηθούν να χρησιμοποιούν τους απινιδωτές σε περιπτώσεις κρίσιμων συμβάντων».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού Χρήστος Ζαρκαβέλης κάνει λόγο στη «Σ» για τέσσερις απινιδωτές που διαθέτει ο Δήμος Αγρινίου σε ΔΑΚ, προπονητήριο Αερογέφυρας, γήπεδο Αγίου Κωνσταντίνου και δημαρχείο της πόλης. «Υπάρχουν άλλοι τρεις αγορασμένοι που δεν έχουν εγκατασταθεί ακόμη και η σκέψη μας είναι να προμηθευτούμε έναν σημαντικό αριθμό ακόμη το επόμενο διάστημα, με την καλύτερη δυνατή τιμή.

Απινιδωτές δημόσιας χρήσης στο Αγρίνιο: «Δύσκολη» ιδέα
Ο Χρήστος Ζαρκαβέλης

Αυτό θα γίνει όταν θα μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα δίκτυο ανθρώπων που θα ξέρουν από ανάνηψη και θα έχουν πιστοποίηση για την χρήση του απινιδωτή, διασώστες κυρίως αλλά όχι μόνο. Το να είναι σε καταστήματα δεν ξέρω αν υπάρχει τρόπος από νομικής πλευράς, ενώ με το να βρίσκονται οι απινιδωτές εκτεθειμένοι σε κοινή χρήση για όποιον ξέρει, είναι κατανοητό ότι δεν είναι εύκολο, αφού υπάρχουν στην πόλη κι εκείνοι που δεν αφήνουν τίποτε όρθιο από την δημόσια περιουσία», εξηγεί ο κ. Ζαρκαβέλης.

Πάντως, ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού κάνει λόγο για ένα πρόγραμμα που θα αφορά παρουσία διασώστη με απινιδωτή στα γήπεδα του Δήμου Αγρινίου κατά την διεξαγωγή του πρωταθλήματος της ΕΠΣ σε όλες της δημοτικές ενότητες, μετά από συνεννόηση με την διοίκηση, όταν το επιτρέψουν οι εκκρεμότητες που προέκυψαν μετά τις εκλογές στην Ένωση.

Άλλωστε, από όταν ανέκυψε το θέμα, υπήρξε η σκέψη να εκπαιδευτούν υπάλληλοι του Δήμου στο χειρισμό, ώστε να αποφευχθεί η κλοπή τους στο σημείο και στην περιοχή που θα τοποθετηθούν.

Ο απινιδωτής είναι η συσκευή που χορηγεί στην καρδιά ρεύμα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στην Ευρώπη, σε ετήσια βάση 700.000 συνάνθρωποί μας παθαίνουν καρδιακή ανακοπή, εκ των οποίων μόνο το 5% με 10% επιβιώνει, ενώ σε όσους παρέχονται έστω και οι βασικές καρδιοαναπνευστικές βοήθειες έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Όσοι είχαν την τύχη να δεχθούν απινίδωση τα πρώτα τρία με τέσσερα λεπτά που υπέστησαν καρδιακή προσβολή τα ποσοστά επιβίωσής τους εκτοξεύονται στο 60% με 70% τουλάχιστον.

Για να αποφευχθεί και το πρόβλημα της εύρεσης γιατρού τα πρώτα λεπτά της καρδιακής προσβολής, εφευρέθηκαν οι εξωτερικοί απινιδωτές, των οποίων η χρήση αν και είναι εύκολη πρέπει να πιστοποιηθεί και για να επιτευχθεί η γνώση τους χειρισμού τους. Πρέπει ο εκάστοτε πολίτης ή ο χειριστής του εξωτερικού απινιδωτή να παρακολουθήσει σεμινάρια.

Αν και στην Ελλάδα υπάρχει νόμος, που προβλέπει ότι όλο το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό να είναι κάτοχοι του BLS/AED (του αντίστοιχου σεμιναρίου χειρισμού απινιδωτή) αυτό δεν συμβαίνει, τουλάχιστον στο συντριπτικό ποσοστό τους. Εξωτερικοί απινιδωτές υπάρχουν στα αεροδρόμια «Ελ. Βενιζέλος» και «Μακεδονία», καθώς και σε λίγα ακόμη σημεία στην Ελλάδα.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Ανακοπή στην πύλη του νοσοκομείου μετά από τσίμπημα μέλισσας – Την επανέφεραν οι καρδιολόγοι του Αγρινίου

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ