ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑπεβίωσε σήμερα τα ξημερώματα ο “δάσκαλος”

Απεβίωσε σήμερα τα ξημερώματα ο “δάσκαλος”

ΠΑΛΙΟΥΡ ΕΓΚΛΕΙΣΤΡΑΑπεβίωσε σήμερα τα ξημερώματα ο “δάσκαλος” πολλών επιστημόνων της περιοχής, αλλά και συνδημοτών μας, Καθηγητής της Βυζαντινής Αρχαιολογίας Αθανάσιος Παλιούρας σε ηλικία 77 ετών. Τις τελευταίες ημέρες η πολυσήμαντη αυτή αιτωλική προσωπικότητα και σημαντική πνευματική παρουσία νοσηλευόταν σε νοσηλευτικό ίδρυμα από παθολογικά αίτια. Καταξιώθηκε στην πανεπιστημιακή κοινότητα, όχι μόνο για το πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο, αλλά και στην τοπική κοινωνία της περιοχής για τους αγώνες του υπέρ των συμφερόντων της πόλης του Αγρινίου του νομού και της Δυτικής Ελλάδας γενικότερα.

Ο  Αθανάσιος Παλιούρας γεννήθηκε στην συνοικία “Ντούτσαγα’ του Αγρινίου το 1937. Τελείωσε το Α’ αρρένων και σπούδασε Θεολογία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε ως καθηγητής στη Mέση Eκπαίδευση και στη συνεχεία δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Iωαννίνων.

Με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών ερευνών Βενετίας για τον “Κρητικό ζωγράφο Γεώργιο Κλόντζα (1540-1608) και τον Μαρκιανό κώδικα των μικρογραφιών του” (Αθήνα 1977), ενώ με σειρά σχετικών άρθρων προώθησε την έρευνα γύρω από τα προβλήματα που παρουσιάζει η Κρητική Σχολή.Έγραψε τον “Οδηγό του Μουσείου των εικόνων και του Ναού του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων Βενετίας” και διετύπωσε νέες απόψεις για την καλλιτεχνική κίνηση στην Κρήτη και τη διακίνηση των καλλιτεχνών στο Μεσογειακό χώρο, για την τέχνη και την ανάπτυξη νέων τάσεων στην Κύπρο κατά τον 16ο αιώνα, καθώς επίσης και για την εμφάνιση νέων θεμάτων στα εικονογραφικά προγράμματα της εποχής μετά την Άλωση με κατάληξη την εικονογραφία των Νεομαρτύρων. Χάρισε στην επιστήμη τη “Βυζαντινή Αιτωλοακαρνανία” (α΄ έκδ. 1985, β΄ έκδ. 2004) που αποτελεί πιλοτικό βιβλίο για την έρευνα της μνημειακής τοπογραφίας του Ελλαδικού χώρου. Επιμελήθηκε σπουδαίους συλλογικούς τόμους για “Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα Βυζαντινά Μνημεία της Κωνσταντινούπολης” (1989), για τη “Μακεδονία” (2 τόμοι, 1993), για τους πνευματικούς θησαυρούς της Ανατολής (“Άγιοι Τόποι” και “Σινά”), για “Τα Βυζαντινά Μνημεία Νήσου Ιωαννίνων” με τον καθηγητή Μ. Γαρίδη (“Ζωγραφική”-1992 “Πρακτικά Συμποσίου Νήσου Ιωαννίνων”-1999).Διενήργησε ανασκαφές (α΄ Παλαιοχριστιανική Βασιλική Λόφου Αγίας Τριάδας- Κ. Βασιλικής Αιτωλίας, 1980-1990, β΄ Εγκλείστρα Σπηλαίου Αγίου Νικολάου Βαράσοβας Αιτωλίας 1990-2000, γ΄ Αγία Τριάδα Μαυρίκα Αγρινίου, 2001-2005, δ΄ Βυζαντινή Μονή Παναγίας Αρτοκωστής Κυνουρίας, 2005 και δημοσίευσε σχετικές μελέτες. Υπήρξε επιμελητής του επιστημονικού ετήσιου περιοδικού “Ηπειρωτικά Χρονικά” (1980-2000) και δημοσίευσε τα πορίσματα των ερευνών του.Εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος Αγρινίου, ήταν μέλος Σωματείων και Συλλόγων της πόλης του Αγρινίου, μέλος και πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας και αντιπρόεδρος της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου. Η προσφορά του στον τόπο ήταν εξαιρετικά μεγάλη και μια από τις σημαντικότερες μάχες της ζωής του ήταν αυτή για την ίδρυση, λειτουργία και την θεσμική ενδυνάμωση του Πανεπιστημίου Αγρινίου. Πρόσφατα παρουσίασε προτάσεις του για το πολιτιστικό αύριο της πόλης του Αγρινίου.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψάλλει αύριο Κυριακή στη 1:30 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Αγρινίου.

Όλοι όσοι εργαζόμαστε στη “Συνείδηση” εκφράζουμε στους δικούς του ανθρώπους τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr