ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΓιατί δεν απαντά ο Διευθυντής της ΜΕΘ στις καταγγελίες;

Γιατί δεν απαντά ο Διευθυντής της ΜΕΘ στις καταγγελίες;

Γιατί δεν απαντά ο Διευθυντής της ΜΕΘ στις καταγγελίες;

Αναπάντητα ερωτήματα αφήνει ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου – Τον τρόπο λειτουργίας της ΜΕΘ ψάχνουν εμπειρογνώμονες

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Με τους κυβερνητικούς βουλευτές Κώστα Καραγκούνη και Μάριο Σαλμά να ζητούν από το Υπουργείο Υγείας την απομάκρυνση του διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου Ανδρέα Τσώλη, με αφορμή τα ανεξήγητα ποσοστά θνητότητας στη ΜΕΘ covid του Νοσοκομείου Αγρινίου καταλογίζοντάς του ανεπαρκή διαχείριση του προβλήματος, εντείνεται ο προβληματισμός για την κατάσταση στο Νοσοκομείο Αγρινίου.

Και αυτό γιατί η πανδημία δεν έχει τελειώσει, το πολυπόθητο τείχος ανοσίας δεν έχει ακόμη χτιστεί και πιθανότητα και άλλοι συνάνθρωποί μας θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε μια ΜΕΘ που βγάζει μόνο νεκρούς… Ήδη χθες σημειώθηκε ένας ακόμη θάνατος στη MEΘ covid του Νοσοκομείου Αγρινίου, όπου ένας 71χρονος ιερέας από το Καινούργιο του Δήμου Αγρινίου έχασε τη μάχη.

61 νεκροί από covid εκτός ΜΕΘ! : Προβληματικά ποσοστά και στην κλινική covid

Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ επισήμως διαψεύδεται το 100% της θνητότητας στη ΜΕΘ τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο Μ. Σαλμάς κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο Νοσοκομείο Αγρινίου μιλούν 40 νεκρούς και ποσοστό θνητότητας 100%.

Επιπλέον εντύπωση προκάλεσαν τα στοιχεία που έδωσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ αναφορικά με την απλή κλινική covid του Νοσοκομείου Αγρινίου και τα οποία μιλούν για 61 νεκρούς εκτός ΜΕΘ.

Σύμφωνα με το Μάριο Σαλμά το ποσοστό θνητότητας στην απλή κλινική covid είναι 17,2% καθώς από τους 580 που νοσηλεύτηκαν έχασαν τη ζωή τους 61. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με το βουλευτή της ΝΔ το ποσοστό θνητότητας σε αντίστοιχη κλινική κοντινού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου είναι μόνο 2,5% αφού από τους 700 έχασαν τη ζωή τους 20.

Όχι στη ΜΕΘ, αλλά στην απλή κλινική covid υπάρχει θέμα επάνδρωσης

Η εικόνα πάντως που υπάρχει σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ» αναφορικά με την επάνδρωση της ΜΕΘ και της κλινικής covid του Νοσοκομείου, θέμα που βάζει την ατζέντα ο ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτές της αντιπολίτευσης με παρεμβάσεις τους, είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Δηλαδή στη ΜΕΘ, που εμφανίζει θνητότητα 100%, υπάρχει για τις πέντε κλίνες ικανοποιητική σε γενικές γραμμές στελέχωση τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Αντιθέτως στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου, που επί της ουσίας μετατράπηκε σε κλινική covid, η στελέχωση είναι πολύ περισσότερο προβληματική. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που τους προηγούμενους μήνες επανειλημμένα οι γιατροί της Παθολογικής, αλλά και ο υπεύθυνος της ΜΕΘ covid, έχουν αιτηθεί αρμοδίως την ενίσχυση σε προσωπικό επισημαίνοντας τους κινδύνους.

Καμία απάντηση (ακόμη) από το Διευθυντή της ΜΕΘ

Στη θύελλα των αντιδράσεων που δημιουργούν τα στοιχεία για τη ΜΕΘ Covid, που θέλουν να μην έχει καταφέρει ούτε ένας ασθενής να βγει ζωντανός, πυροδότησαν ενδελεχή έρευνα από πλευράς της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ» ομάδα εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας αναζητά την πηγή του προβλήματος στον τρόπο λειτουργία της Μονάδας. Και ενώ για το θέμα έχουν τοποθετηθεί άμεσα εμπλεκόμενοι στο θέμα της Υγείας, όπως ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ και ο διοικητής του Νοσοκομείου, αλλά και παράγοντες του Νοσοκομείου όπως ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει υπάρξει κάποια απάντηση – τοποθέτηση από την πλευρά του Διευθυντή της ΜΕΘ.

Απομάκρυνση του διοικητή και παρέμβαση του Εισαγγελέα ζητά ο Μ. Σαλμάς

Την άμεση απομάκρυνση του διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου και την παρέμβαση Εισαγγελέα ζήτησε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μάριος Σαλμάς που επισκέφθηκε χθες το Νοσοκομείο Αγρινίου, με αφορμή τα υψηλά ποσοστά θνητότητας στη ΜΕΘ Covid-19.

Στις δηλώσεις του ο Μάριος Σαλμάς ήταν αρκετά επικριτικός με το διοικητή του Ιδρύματος καταλογίζοντάς του βαρύτατες ευθύνες, επειδή όπως είπε δεν αξιολόγησε τα μεγάλα ποσοστά θνητότητας της ΜΕΘ covid και ζήτησε τη διερεύνηση ύπαρξης ποινικών ευθυνών από την Εισαγγελία, ενώ εμφανίστηκε πρόθυμος να καταθέσει εφόσον κληθεί.

«Το ποσοστά θνητότητας όφειλαν να προσελκύσουν την προσοχή του διοικητή. Όταν τον ρώτησα, αν τα αξιολόγησε μου απάντησε «εγώ είμαι λογιστής δεν έχω γνώση ιατρικής, έπρεπε κάποιος να μου το πει..» είπε ο Μ. Σαλμάς.

«Δεν τον απασχόλησε ποτέ το θέμα και ως εκ τούτου δε ζήτησε τη γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου για να τον συμβουλέψει, αφού δεν  γνώριζε τα θέματα αυτά. Δε ζήτησε ποτέ τη γνώμη της διευθύντριας της Ιατρικής Υπηρεσίας, με την οποία όπως ο ίδιος μου είπε επί οκτώ μήνες έχουν πολύ κακή σχέση και  δεν μιλάνε. Δεν ζήτησε ποτέ τη βοήθεια της Υγειονομικής Περιφέρειας και εξειδικευμένων επιστημόνων από γειτονικά Τριτοβάθμια Ιδρύματα για να έρθουν να συνδράμουν…» , σημείωσε ακόμη ο Μ. Σαλμάς.

Ο βουλευτής εμμέσως πλην σαφώς κάλεσε επιτακτικά την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να απομακρύνει τον Ανδρέα Τσώλη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κάθε μέρα που παραμένει ο διοικητής, όποιος δεν τον απομακρύνει αναλαμβάνει ακέραια και την διοικητική και την ποινική ευθύνη η οποία απορρέει…» σημείωσε.

Σαφείς αιχμές άφησε ο κ. Σαλμάς και σε βάρος της διευθύντριας της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας για τη διαχείριση του επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού κάνοντας λόγο για εξυπηρέτηση μικροσκοπιμοτήτων.

Ο βουλευτής πρόσθεσε ότι σέβεται την προσπάθεια των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, που βοήθησαν και συνέβαλαν για να ανταπεξέλθουν σε αυτή τη μάχη ωστόσο τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά αλλά  εναντίον του κόσμου,  και κάτι πρέπει να αλλάξει , «για να μην είναι ένα νοσοκομείο μικροσκοπιμοτήτων ψευδοσυνδικαλιστών».

Δείτε επίσης: Το Υπουργείο Υγείας ζήτησε την παραίτηση του διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου Ανδρέα Τσώλη

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr