Απαγόρευση κυκλοφορίας: Μετά το Πάσχα θα δούμε «Ανάσταση» - Τι λένε και τι φοβούνται οι ειδικοί

Την συζήτηση περί άρσης των περιοριστικών μέτρων επιχειρεί να «κλείσει» προσωρινά η κυβέρνηση, φοβούμενοι οπισθοχώρηση από τα σημερινά ενθαρρυντικά δεδομένα της μετάδοσης του κορωνοϊού. Παρά…

koronoios

Την συζήτηση περί άρσης των περιοριστικών μέτρων επιχειρεί να «κλείσει» προσωρινά η κυβέρνηση, φοβούμενοι οπισθοχώρηση από τα σημερινά ενθαρρυντικά δεδομένα της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Παρά το γεγονός ότι ορισμένες χώρες στην Ευρώπη ετοιμάζονται για την «επόμενη ημέρα» με την Δανία να έχει ήδη ανακοινώσει μέτρα άρσης του lockdown, η κυβέρνηση και οι ειδικοί στην Αθήνα, φοβούνται ότι η ανακύκλωση μιας τέτοιας συζήτησης θα οδηγήσει σε χαλάρωση των προφυλάξεων και σε δεύτερο κύμα μετάδοσης της ασθένειας. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα, που είναι συγκριτικά σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν μελετά σχέδιο σταδιακής αποκατάστασης της κανονικότητας. Κάτι τέτοιο έχει ήδη προσδιοριστεί χρονικά για το τέλος Απριλίου, όπως είχε δηλώσει στο iefimerida.gr και ο Ηλίας Μόσιαλος, ώστε να αρχίσει να διαφαίνεται φως στο τούνελ από τον Μάιο και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Ωστόσο, οι φόβοι ενόψει του Πάσχα και τις παραδοσιακής εξόδου, παραμένουν ισχυροί. Παρότι η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό χωρίς μετακινήσεις, οι ειδικοί φοβούνται προσπάθειες από ορισμένους - έστω λίγους - να «σπάσουν» την καραντίνα. Αυτό όμως που φοβίζει περισσότερο είναι ο κίνδυνος μιας τυχόν ευρύτερης μετάδοσης του κορωνοϊού, γεγονός που μαθηματικά σχεδόν θα υπονομεύσει την όλη προσπάθεια που έχει καταβληθεί και θα φέρει τη χώρα εβδομάδες πίσω.
Ετσι, σήμερα τον ρόλο του «πυροβέστη» στις σχετικές προσδοκίες και χαλιναγώγησης των σχετικών συζητήσεων ανέλαβαν από κοινού τόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, όσο και ο υφυπουργός Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Χαρδαλιάς: Μετά τις 27 Απριλίου οι συζητήσεις

Απάντηση στα όποια σενάρια αποκλιμάκωσης των μέτρων έδωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς.

Οπως ξεκαθάρισε, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης, μετά τις 27 Απριλίου θα υπάρξει συζήτηση για το εάν και πότε θα αρθούν σταδιακά τα μέτρα. Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στα μέτρα, επισημαίνοντας ότι τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη.

«Τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμη. Το τονίζω γιατί ακούγονται σενάρια αποκλιμάκωσης των μέτρων. Μέχρι τις 27 Απριλίου δεν θα υπάρξει καμία χαλάρωση. Στη συνέχεια υπό προϋποθέσεις θα ξεκινήσει συζήτηση για το πότε θα υπάρξει η όποια αποκλιμάκωση», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, προσθέτοντας ότι θα δούμε τι μπορεί να γίνει με τη συμβουλή των επιστημόνων. «Μην περιμένουμε ότι θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και όλα θα είναι όπως πριν», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό και χαρακτήρισε ανευθυνότητα την όποια δικαιολογία μετακίνησης για εκείνες τις ημέρες. «Οποιαδήποτε συζήτηση ή διάφορες δικαιολογίες για τη μετακίνηση εκείνες τις μέρες είναι στάση ανεύθυνη», δήλωσε. «Αντιλαμβάνομαι την πίεση και τη διάθεση του Πάσχα κάποιων να μετακινηθούν, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι. Μπορεί να οδηγηθούμε μέρες πίσω», επισήμανε.

Την πεποίθηση του πως οι εβδομάδες που διανύουμε δεν αποτελούν την κατάλληλη στιγμή για χαλάρωση των μέτρων περιορισμού, επανέλαβε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της νόσου στη χώρα, ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε εκτενώς στη συζήτηση για την χαλάρωση των μέτρων περιορισμού μετάδοσης του κορωνοϊού. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Τσιόδρας, «η άρση των μέτρων είναι μαραθώνιος δεν είναι σπριντάρισμα». Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο τη στιγμή που ελάχιστες χώρες Αυστρία και Δανία συζητούν άρση των μέτρων, η Ιαπωνία ανακοινώνει πως κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε επίσης πως η Γουχάν θα άρει τα μέτρα μετά από 3 μήνες περιορισμό. Ο λοιμωξιολόγος έκανε λόγο για μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των μέτρων και των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών τους.

Η διαχείριση της πανδημίας μοιάζει με οδήγηση σε μακρύ δρόμο
Τέλος, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως η επικρατέστερη επιλογή για την χαλάρωση των μέτρων θα αφορά σε μια εναλλαγή περιόδων άρσης και εφαρμογής μέτρων. Παρομοίασε την διαδικασία εμ την οδήγηση ενός αυτοκινήτου σε μακρύ δρόμο με πολλές στροφές. «Μπορεί να χρειαστεί να φρενάρεις, κάποια στιγμή να αφήσεις τα φρένα, ξανά και ξανά ώσπου να φτάσεις με ασφάλεια στον προορισμό», είπε.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας σε κάθε περίπτωση αναφέρθηκε σε ανακοινώσεις τόσο του ΠΟΥ, όσο όμως και του Κέντρου αντιμετώπισης νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) που σημείωσαν πως δεν είναι αυτές οι εβδομάδες η κατάλληλη στιγμή για να αρθούν τα μέτρα περιορισμού από τον κορωνοϊό.

Πέτσας: Χαραμάδα για τον Μάιο, αν τηρήρουμε τα μέτρα το Πάσχα

Ιδιαίτερη αναφορά στην τήρηση των μέτρων τον Απρίλιο έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Έχουμε δώσει παράταση στα περιοριστικά μέτρα μέχρι 27 Απριλίου και αν τα τηρήσουμε όπως κάναμε μέχρι τώρα, ναι, θα μπορέσει να υπάρξει μία χαραμάδα από την οποία θα μπει λίγο φως, ώστε ο Απρίλιος να είναι η αφετηρία από την οποία θα χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο από το Μάιο», δήλωσε ο κ. Πέτσας μιλώντας στην ΕΡΤ.

Επισήμανε ότι προκρίθηκε η λύση να επεκταθούν τα περιοριστικά μέτρα για τρεις εβδομάδες και ταυτόχρονα να εστιάσουν στους ελέγχους εκεί που από τα στοιχεία της αστυνομίας υπάρχουν ή έχουν παρατηρηθεί παραβατικές συμπεριφορές. «Αυτό θα κάνουμε τις επόμενες ημέρες και πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να ελέγξουμε καλύτερα την κατάσταση. Το μόνο μέτρο το οποίο θα παρθεί τις επόμενες ημέρες είναι μια αυστηροποίηση των προστίμων γι' αυτούς οι οποίοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και είναι υπότροποι. Επίσης, θα υπάρχει έλεγχος στις εθνικές οδούς, αλλά και στις παλαιές εθνικές οδούς, προκειμένου να μην παρατηρηθεί κάποια μαζική προσπάθεια παραβίασης των περιορισμών» είπε.

Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκε και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου ο οποίος στέλνοντας αυστηρό μήνυμα όσους σκέφτονται να σπάσουν τα περιοριστικά μέτρα για το Πάσχα είπε ότι «όποιος ξεκινήσει για Πάσχα στο χωριό, θα βρει μπροστά του την Αστυνομία».
Πηγή: iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Άγιο Φως με… ντελίβερι σε όλα τα σπίτια του Δήμου Ελληνικού