ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔυτικη ΕλλαδαΑπ. Κατσιφάρας: «Με Φαρμάκη εκτελείται το πρόγραμμα Κατσιφάρα»

Απ. Κατσιφάρας: «Με Φαρμάκη εκτελείται το πρόγραμμα Κατσιφάρα»

Απ. Κατσιφάρας: «Με Φαρμάκη εκτελείται το πρόγραμμα Κατσιφάρα»
  • Μεγάλη συνέντευξη του πρώην Περιφερειάρχη στο Δυτικά Fm 92,8
  • Απ. Κατσιφάρας: «Με Φαρμάκη εκτελείται το πρόγραμμα Κατσιφάρα»
  • Καταπέλτης ο Απ. Κατσιφάρας για τα δύο πρώτα χρόνια της Περιφερειακής Αρχής
  • Ολομέτωπη επίθεση προς την Περιφερειακή Αρχή και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτ. Φαρμάκη εξαπέλυσε με όσα είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Δυτικά Fm92,8» ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Απόστολος Κατσιφάρας.

Ο πρώην Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας μιλώντας στην εκπομπή «Πίσω από τις γραμμές» με το Δημήτρη Παπαδάκη έκανε το δικό του απολογισμό για τα πεπραγμένα της Περιφερειακής Αρχής στο πρώτο μισό της θητείας της. «Δεν φαίνεται να έχει ένα όραμα για τον τόπο ο νέος Περιφερειάρχης. Ο κ. Φαρμάκης ενώ είναι σε μια πολύ ευνοϊκή συγκυρία, έχασε χρόνο, χάνει χρόνο και δεν απαντά στο κυρίαρχο ερώτημα ποια είναι η πολιτική του στρατηγική, που θέλει να πάει την Περιφέρεια αύριο το πρωί» είπε χαρακτηριστικά ο Απ. Κατσιφάρας και έφερε ως παράδειγμα την «αστοχία» στο πρόγραμμα της επιχειρηματικότητας.

«Σε μια εποχή, μέσα στην κρίση, που οι μικροί επαγγελματίες στην εμπορία, στις υπηρεσίες, στη μεταποίηση ήθελαν ένα χέρι βοηθείας, το πρώτο πρόγραμμα που αστόχησε και που το χειρίστηκε αποκλειστικά ο κ. Φαρμάκης είναι το πρόγραμμα της επιχειρηματικότητας. 30 εκατ. ένας στους οκτώ μπήκε στο πρόγραμμα οι επτά αποκλείστηκαν. Εξυπηρετήθηκαν οι λίγοι. Όταν το 90% αποκλείεται μιλάμε για αστοχία του προγράμματος» ανέφερε ο Απ. Κατσιφάρας και πρόσθεσε με νόημα ότι άλλες Περιφέρειες έκαναν σε ανοικτή διαδικασία μεγάλη τροποποίηση για τους όρους και τα κριτήρια στο πρόγραμμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Εγώ ακούω «όλα από την αρχή» και δεν βλέπω τίποτα. Το μόνο που εκτελείται σήμερα είναι το πρόγραμμα Κατσιφάρα. Χαίρομαι που συνεχίζεται το δικό μας πρόγραμμα. Το ζήτημα για το κ. Φαρμάκη είναι ότι δεν έχει όραμα, σχέδιο, μια στρατηγική για το σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» κατέληξε ο Απ. Κατσιφάρας.

Φυσικό Αέριο: «Πήρε ένα έτοιμο έργο»

Το έργο του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα είναι σε φάση δημοπράτησης. Ο Απ. Κατσιφάρας όμως εκτίμησε ότι «η Περιφερειακή Αρχή πήρε ένα έτοιμο έργο και δεν πρόσθεσε τίποτα». Ενώ πρόσθεσε με νόημα ότι θα περίμενε μετά την Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο ο κ. Φαρμάκης να ετοιμάσει μια νέα γενιά έργων στο Μεσολόγγι, το Αίγιο και την Αμαλιάδα. «Να προσθέσει κάτι όχι μόνο αυτό που πήρε..»

Πανεπιστήμιο : «Να μην πειράξουμε την κυβέρνηση»

Ο πρώην περιφερειάρχης εκτιμά με αφορμή την αναδιάρθρωση του Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά και την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ότι «δεν τόλμησε κανείς να μιλήσει πριν για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, για να μην πειράξουμε την κυβέρνηση, τώρα που εφαρμόζεται κλείνουν τα πάντα». Διερωτήθηκε μάλιστα «είδατε πολιτική θέση  της Περιφερειακής Αρχής;»

Μάλιστα ο Απ. Κατσιφάρας για το συγκεκριμένο θέμα επέκτεινε την κριτική του λέγοντας ότι «με υπουργό της ΝΔ από την Αιτωλοακαρνανία, με Περιφερειάρχη από τη ΝΔ και με Δήμαρχο από τη ΝΔ, να κλείνουν τα Τμήματα στο Αγρίνιο». Σε αντιδιαστολή ο Απ. Κατσιφάρας ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος ως Περιφερειάρχης δεν συμβιβάστηκε ούτε με το «Σχέδιο Αθηνά», ούτε με το σχέδιο Γαβρόγλου. «Τους βολεύει να λένε ότι δεν πείραξα την προηγούμενη κυβέρνηση, η πραγματικότητα είναι άλλη, όταν μιλάγαμε για τη Γεωπονική Σχολή ο Κατσιφάρας βγήκε μπροστά. Σήμερα δεν μιλάει κανείς.

Έπρεπε να βγουν όλοι μπροστά σήμερα και με Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Σήμερα όμως δεν μιλάει κανείς… Η Περιφερειακή Αρχή τι κάνει; “Καταγγείλαμε” μόνο το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, δεν “πειράξαμε”πουθενά την κυβέρνηση. Τoλάθος της Περιφερειακής Αρχής είναι ότι ακολουθεί την Κυβέρνηση» είπε ο Απ. Κατσιφάρας και πρόσθεσε «εμείς θέλουμε μια Αυτοδιοίκηση που να διεκδικεί και να μην είναι υπάλληλος καμίας κυβέρνησης»

Πολιτική Προστασία : «Ο Φαρμάκης πήρε “προίκα” από εμάς 25 εκατ. για αντιπλημμυρικά έργα, εγώ ανέλαβα χρέη το 2011»

Ερωτηθείς για τα θέματα της πολιτικής προστασίας ο Απ. Κατσιφάρας εκτίμησε ότι «το επιτελικό κράτος κατέρρευσε. Τώρα μιλάμε για ένα ξεχωριστό Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, δεν είναι και τόσο αισιόδοξος γιατί η κυβερνητική πολιτική είναι συνήθως επικοινωνιακά τρυκ, παρά ουσία».

Όσον αφορά την Αιτωλοακαρνανία  και ειδικότερα το θέμα των πλημμυρών, που είναι το συνηθέστερο πρόβλημα, ο Απ. Κατσιφάρας υπενθύμισε ότι «από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ο κ. Φαρμάκης πήρε “προίκα” από εμάς 25 εκατ. εγώ όταν ανέλαβα,ανέλαβα χρέη το 2011. Ο Φαρμάκης πήρε πλεονάσματα και 25 εκατ. για αντιπλημμυρικά έργα».

Υποδομές : «Θα φύγει η τετραετία Φαρμάκη και δεν θα έχουμε εντάξει τίποτα»

Αναφορικά με τις υποδομές και τα οδικά έργα ο Απ. Κατσιφάρας διαπιστώνει μια στασιμότητα. «Ακούμε συνέχεια για τη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, με τα βήματα που πάμε θα φύγει η τετραετία του κ. Φαρμάκη και δεν θα έχουμε εντάξει τίποτα.

Έχουμε μείνει στάσιμοι στις υποδομές» είπε χαρακτηριστικά ο Απ. Κατσιφάρας και τόνισε ότι υπάρχουν εκκρεμότητες όπως το Αγρίνιο – Καρπενήσι ή Ιόνια Οδός – Πλατυγιάλι, που κανείς δεν έχει ακούσει κάτι τα τελευταία δύο χρόνια. «Η Περιφερειακή Αρχή πρέπει να σταματήσει να παρατηρεί και να διεκδικήσει» είπε ακόμη ο Απ. Κατσιφάρας και πρόσθεσε με νόημα ότι ο ίδιος αισθάνεται δικαιωμένος που αυτή τη στιγμή σχεδόν τα μοναδικά έργα που εκτελούνται είναι το έργο της σύνδεση του Ακτίου με τη Λευκάδα και τη Βόνιτσα και το Πογωνιά – Πλαγιά.

Θύμισε μάλιστα τη κριτική που του είχε ασκήσει για το πρώτο από αυτά τα έργα ο Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου, όπως και για την περίπτωση του Νοσοκομείου Αγρινίου που ολοκληρώθηκε από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας. «Φανταστείτε να ήμασταν σε μια υγειονομική κρίση χωρίς να λειτουργούσε το νέο Νοσοκομείο. Δέχθηκε δύο σκληρές κριτικές για αυτά τα θέματα και από το Κ. Φαρμάκη και από τη Δημοτική Αρχή, αλλά το μόνα έργα που σήμερα εκτελούνται είναι αυτά τα δύο. Είναι μια πολιτική δικαιωμένη».

ΣΔΙΤ : Ένα ναι και ένα όχι από τον Απ. Κατσιφάρα

Ο Απ. Κατσιφάρας αναφορικά με τα οδικά έργα καθώς δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ ή το Ταμείο Ανάκαμψης συμφωνεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει λύση μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. «Όχι όμως για εγγειοβελτιωτικά έργα» σπεύδει να υπογραμμίσει ο Απ. Κατσιφάρας.

«Θα είμαστε απέναντι στα ΣΔΙΤ σε σχέση με τη διαχείριση του νερού. Θα αφήσουμε ένα δημόσιο αγαθό, το νερό, να το διαχειριστεί ιδιώτης; Αν μιλάμε για δημόσιο έργο θα το στηρίξουμε και βεβαίως θα είμαστε υπέρ» είπε ο Απ. Κατσιφάρας.

Ενεργειακή Κοινότητα: «Θα πάρει η Περιφέρεια στην πλάτη της ένα δάνειο 90 εκατ. για ένα φαραωνικό έργο;»

Κατ’ αρχήν θετικός εμφανίστηκε ο Απ. Κατσιφάρας για το projectτης ενεργειακής κοινότητας της Περιφέρειας σε συνεργασία με τους ΤΟΕΒ και τους Δήμους της περιοχής, μέσα από το φωτοβολταϊκό πάρκο 110 MW, που πρόκειται να κατασκευαστεί στο Μεσολόγγι.

Ωστόσο υπάρχουν ενστάσεις από την πλευρά του πρώην Περιφερειάρχη : «Πρέπει να κάνουμε ένα φαραωνικό έργο μες στην καρδιά της παραγωγικής βάσης του Μεσολογγίου; Από που θα χρηματοδοτηθεί το έργο; Θα πάρει η Περιφέρεια στην πλάτη της ένα δάνειο 90 εκατ.; Και από πού θα βγουν τα χρήματα αυτά μετά; Τα ερωτήματα αυτά είναι ανοικτά» είπε ο Απ. Κατσιφάρας και εκτίμησε ότι ίσως δεν χρειάζονταν «ένα έργο – μαμούθ, που να έχει υψηλό ρίσκο να καταρρεύσει την επόμενη ημέρα» αλλά να γίνουν μικρότερα έργα, ένα στην κάθε περιφερειακή ενότητα.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Κορονοϊός: 29 νέα κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία – 2.255 σε όλη την χώρα

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr