ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλαδικές – 2.107 οι υποψήφιοι για την Τριτοβάθμια στην Αιτωλοακαρνανία

Αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλαδικές – 2.107 οι υποψήφιοι για την Τριτοβάθμια στην Αιτωλοακαρνανία

Αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλαδικές – 2.107 οι υποψήφιοι για την Τριτοβάθμια στην Αιτωλοακαρνανία

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τους υποψήφιους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς την Δευτέρα ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Φέτος στην Αιτωλοακαρνανία, όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θανάσης Σαρδέλης, ο αριθμός των υποψηφίων είναι 2.107 για ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. Συγκεκριμένα είναι 1.640 στα ΓΕΛ και 467 στα ΕΠΑΛ, ενώ εξετάζονται ως φυσικώς αδύνατοι 42 μαθητές των ΓΕΛ και των ΕΠΑ.Λ.!

Οι αλλαγές που για πρώτη φορά θα ισχύσουν φέτος, σύμφωνα με τον κ. Σαρδέλη είναι: η ελάχιστη βάση εισαγωγής, οι συντελεστές βαρύτητας για δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, η μείωση της εξεταστέας ύλης λόγω της πανδημίας, όπως επίσης και η κατάθεση δύο μηχανογραφικών δελτίων (παράλληλο μηχανογραφικό για ΙΕΚ).

«Η Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας έγκαιρα και σύμφωνα με τις πάγιες εντολές του Υ.ΠΑΙ.Θ. ξεκίνησε την προετοιμασία των εξετάσεων αρκετά νωρίς, από τις αρχές Μαΐου. Στην Περιφέρειά μας λειτουργούν 25 εξεταστικά κέντρα ΓΕ.Λ. και 4 εξεταστικά κέντρα ΕΠΑ.Λ. Έχουν συσταθεί οι αντίστοιχες Λυκειακές Επιτροπές και με τα αναπληρωματικά μέλη, καθώς και ο απαιτούμενος αριθμός επιτηρητών για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων. Φέτος ιδιαίτερα και λόγω πανδημίας ρητή είναι η εντολή του Υπουργείου για επιπλέον αριθμό επιτηρητών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης, αν χρειαστεί. Ως επιτηρητές αξιοποιούνται και αναπληρωτές συνάδελφοι.

Επίσης, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες και για το βαθμολογικό κέντρο του Αγρινίου. Το νέο σύστημα μετάδοσης των θεμάτων με την επωνυμία Σ.Α.Μ. (Σύστημα Ασφαλούς Μετάδοσης) έχει ήδη ξεκινήσει τις δοκιμαστικές λειτουργίες του. Τέλος, να αναφέρουμε πως η προσέλευση σε όλα τα μαθήματα θα γίνεται με χρήση μάσκας και self test. Τα self test θα γίνονται δύο – τρεις μέρες νωρίτερα, ώστε, αν βρεθεί ο υποψήφιος θετικός, να υπάρχει ικανό χρονικό περιθώριο για επανάληψη. Οι εξετάσεις των ΓΕ.Λ. ξεκινούν την Δευτέρα και τελειώνουν την Τρίτη 22/6, ενώ των ΕΠΑ.Λ. ξεκινούν την Τρίτη 15/6 και ολοκληρώνονται την Δευτέρα 28/6» τόνισε ο κ. Σαρδέλης.

Ο Πρόεδρος της Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Κατσίφας τόνισε: Εξεταστικά κέντρα είναι όλα τα λύκεια, οι επιτροπές και η ενημέρωση των επιτηρητών έγινε την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη έγινε η αντίστοιχη διαδικασία – ενημέρωση για τα ΕΠΑΛ. Το βαθμολογικό έχει προετοιμαστεί και είναι στο 2ο- 6ο Γυμνάσιο, όπως και πέρσι. Οι βαθμολογητές είναι όλοι οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν το μάθημα που εξετάζονται οι μαθητές τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια, ενώ στο βαθμολογικό θα εξετάζονται και οι μαθητές που θα δώσουν εξετάσεις προφορικά για διάφορους λόγους.

Ό,τι αναμέναμε να παραλάβουμε για τις πανελλαδικές ήδη τα παραλάβαμε και τα έχουμε τακτοποιήσει, ενώ υπενθυμίζουμε πως οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να έχουν κάνει self test μέχρι και την Πέμπτη, ώστε αν βγει θετικό να υπάρχει το χρονικό περιθώριο μέχρι και την Κυριακή για το μοριακό τεστ. Στην περίπτωση που και το μοριακό τεστ βγει θετικό τότε ενημερώνεται το εξεταστικό κέντρο και ο υποψήφιος θα δώσει εξετάσεις τον Σεπτέμβριο.

Στην περίπτωση κρούσματος εκπαιδευτικού υπάρχει η δυνατότητα της αντικατάστασης. Φέτος οι εξετάσεις θα γίνουν με το νέο σύστημα ασφαλούς μετάδοσης. Ουσιαστικά από φέτος θα συνδεόμαστε με ένα server του Yπουργείου και τα θέματα θα μεταδίδονται ασφαλέστερα, δεν υπάρχει περίπτωση να χαθεί. Φέτος επιπλέον εφαρμόζεται για πρώτη φορά η ελάχιστη βάση εισαγωγής, η οποία ορίζει ότι για να είναι υποψήφιος σε ένα τμήμα πρέπει να έχει πιάσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής του πεδίου του, που ορίζεται από το Μ.Ο. των γραπτών όλων των μαθητών που συμμετέχουν σε ένα πεδίο, άσχετα με την βάση της σχολής.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα όλες οι σχολές δήλωσαν συντελεστή που κυμαίνονταν από 0,80 έως 1,20 σε σχέση με την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Οι περιφερειακές σχολές έβαλαν το ελάχιστο και οι ιατρικές κλπ έβαλαν το 1,20. Βάσει των υπολογισμών της ΟΛΜΕ με την διαδικασία αυτή θα μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 25.000 μαθητές, ενώ το υπουργείο λέει 7.000. Φέτος δίνεται η δυνατότητα να συμπληρώσουν διπλό μηχανογραφικό, όπου μπορούν να δηλώσουν και σχολές ΙΕΚ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως όσοι θέλουν τον Σεπτέμβριο να πάνε σε ΙΕΚ δεν θα μπορούν. Η ελάχιστη βάση όμως οδηγεί στο να κλείσουν τμήματα στην περιφέρεια. Ακόμη μια αλλαγή είναι το όριο της δήλωσης στο μηχανογραφικό. Ο κάθε υποψήφιος δηλαδή θα μπορεί να δηλώσει μόνο μέχρι 20 σχολές και όχι απεριόριστες όπως γίνονταν μέχρι και πέρσι, ενώ επανέρχονται και οι συντελεστές μαθημάτων, δηλαδή ό,τι έγραφες έπαιρνες. Φέτος όμως βάζει στα μαθηματικά το 1,30 που θα πολλαπλασιάζεται με τον βαθμό που γράψει και 0,7 στην οικονομία, ενώ για την έκθεση είναι επί 1. Αυτό σημαίνει όποιος γράφει καλύτερα στα μαθηματικά, στο πεδίο που το βασικό μάθημα είναι τα μαθηματικά πριμοδοτείται».

Ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Σαρδέλης απευθυνόμενος στους μαθητές – υποψήφιους ανέφερε: «Με τις Πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν σε λίγες ημέρες, ένας όμορφος κύκλος στη ζωή σας ολοκληρώνεται, που θα θυμάστε πάντα νοσταλγικά… Οι Πανελλαδικές εξετάσεις δεν αποτελούν μονόδρομο ζωής, αλλά είναι μια οριακή στιγμή στην διαρκή μαθητεία σας στη γνώση και στη ζωή. Κάθε αγώνας κερδίζεται, όταν η προσπάθεια καταβάλλεται μέχρι την τελευταία στιγμή.

Με γόνιμο πείσμα, αυτοπεποίθηση και πίστη ακολουθείστε τα όνειρά σας!!! Σ’ αυτή την άκρως απαιτητική και «αλησμόνητη» χρονιά κορωνοϊού, η κούραση και η αγωνία περισσεύουν. Διώξτε το άγχος, αντιμετωπίστε την δοκιμασία με ψυχραιμία και αυτοπειθαρχία, συγκεντρωθείτε στους στόχους σας και διεκδικείστε το μέλλον σας!!! Σας ζητώ και σας εύχομαι να προσέλθετε στις Πανελλαδικές εξετάσεις με εμπιστοσύνη στις ικανότητές σας και με τη σιγουριά ότι οι κόποι σας θα ανταμειφθούν. Θερμές ευχές για πολλές αντοχές και κάθε επιτυχία»!

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Ερέτρια: Νεκρή εντοπίστηκε ηλικιωμένη εξαιτίας φωτιάς σε σπίτι

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr