ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑντίστροφη μέτρηση στο Αγρίνιο για την Black Friday

Αντίστροφη μέτρηση στο Αγρίνιο για την Black Friday

Αντίστροφη μέτρηση στο Αγρίνιο για την Black Friday

Έτοιμη να «ζεσταθεί» η τοπική αγορά

Κάθε χρόνο συμμετέχουν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις και καταναλωτές – Τι αναφέρουν επαγγελματίες της πόλης

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την φετινή Black Friday. Αύριο, Παρασκευή, το αμερικάνικο έθιμο που πλέον έχει μετατραπεί σε εμπορικό «θεσμό» στην Ελλάδα και το Αγρίνιο θα λάβει «σάρκα και οστά».

Κάθε χρόνο όσες επιχειρήσεις συμμετέχουν, είτε αλυσίδες είτε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βλέπουν το ταμείο τους πιο γεμάτο, αν και οι καταναλωτές πλέον στρέφονται την ημέρα εκείνη κυρίως σε ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.

Ο όρος «προέρχεται» από την δεκαετία του 1960 στις Η.Π.Α. κατά την οποία σηματοδοτούσε την αρχή της Χριστουγεννιάτικης περιόδου. Τότε, τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις ήταν χειρόγραφες, με αποτέλεσμα τα καταστήματα να διαθέτουν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία. Με κόκκινο καταγράφονταν οι μέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο με θετικό.

Στο Αγρίνιο, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις συμμετέχουν εν αντιθέσει με την πρωτοεμφανιζόμενη Cyber Monday η οποία φαίνεται να μην έχει και ιδιαίτερη ουσία, καθώς όπως υποστηρίζουν επαγγελματίες της πόλης ο καθένας μπορεί ανά πάσα στιγμή να προμηθευτεί το προϊόν που επιθυμεί μέσω διαδικτύου, κάτι που είναι ξεκάθαρα σε βάρος της τοπικής αγοράς.

Ο Αλαουάντι Ζελάλ

Ο Αλαουάντι Ζελάλ τόνισε: «είναι ένα ξένο έθιμο και ευτυχώς που εισήχθη στην ελληνική αγορά γιατί μας δίνει μια τόνωση και βοηθά και εμάς να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να ψωνίσουν αυτό που χρειάζονται σε καλύτερη τιμή. Είναι καλό που το εφαρμόζουμε και πιστεύω ότι θα έπρεπε να συνεχίζεται και το Σάββατο ώστε να έρχεται όλο και περισσότερος κόσμος να ψωνίσει».

Η Πασχαλιά Παπά

Η Πασχαλιά Παπά ανέφερε: «ο κόσμος περιμένει την Black Friday για τις μεγάλες προσφορές στα περισσότερα είδη. Αυτό φαίνεται κάθε χρονιά γιατί συνεχώς αυξάνεται ο κόσμος που υποστηρίζει τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν».

Ο Βασίλης Βλάχος

Ο Βασίλης Βλάχος υποστήριξε: «είναι μια μέρα κατά την οποία υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο και χρόνο με τον χρόνο κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. Πολλά μαγαζιά κάνουν εκπτώσεις αφού υπάρχει ανταπόκριση από τους καταναλωτές».

Ο Θανάσης Τσούνης

Ο Θανάσης Τσούνης σημείωσε: «αρκετός είναι ο κόσμος που περιμένει να ψωνίσει κάτι που δεν μπορεί να το αγοράσει με την αρχική του τιμή, αν και θεωρώ ότι οι περισσότεροι καταναλωτές τη μέρα αυτή επιλέγουν ηλεκτρικές συσκευές και όχι τόσο πολύ ρούχα ή άλλα προϊόντα. Υπάρχει κίνηση και σιωπηλά αρκετοί «τραβάνε» την Black Friday και το Σάββατο».

Συμμετοχή των επιχειρήσεων του Μεσολογγίου στην Black Friday

Ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου με αφορμή την προωθητική ενέργεια Black Friday ενημερώνει τα Μέλη του για τα παρακάτω:

Πέρυσι εφαρμόστηκε για τρίτη φορά η -προερχόμενη από το εξωτερικό- καταναλωτική προωθητική ενέργεια «Black Friday».

Είναι αλήθεια ότι η Black Friday, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 29 Νοεμβρίου, ξεκίνησε μεν από τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά κατά τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί διεθνώς ως παγκόσμια εμπορική «γιορτή». Δεδομένου ότι αυτή η προωθητική ενέργεια πραγματοποιήθηκε κατά κύριο λόγο από πολυεθνικές επιχειρήσεις, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε αυτό το πεδίο «ελεύθερο».

Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τις αποφάσεις Εμπορικών Συλλόγων όλης της χώρας που επιδιώκουν τη συμμετοχή των μελών τους στην Black Friday, ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου εκτιμώντας τις συνθήκες και τη δομή της αγοράς μας, σας καλεί να συμμετέχετε και φέτος.

Ωστόσο για όσους συμμετάσχουν στην προωθητική ενέργεια, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς εφαρμόζονται οι όροι και κανόνες της Υπουργικής Απόφασης 56885/19-11-2014 για τις προσφορές και προωθητικές ενέργειες.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς η παλαιά και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων και προαιρετικά το ποσοστό της μείωσης σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία που πωλούνται τα προϊόντα.

Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το πενήντα (50%) του συνόλου των κωδικών που διαθέτει το κατάστημα και αυτό ισχύει και για την Black Friday.

Η τήρηση των προϋποθέσεων αυτών είναι αυτονόητη, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται πρόστιμα λόγω λάθους και μάλιστα σε αυτήν την δύσκολη εποχή.

Συγκεκριμένα, για τους παραβάτες προβλέπεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 €.  Εάν οι προσφορές είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 €, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Ταυτόχρονα με τα παραπάνω μπορεί να επιβάλλεται και αυτοτελές πρόστιμο 1.000 έως 3.000 € για κάθε μία από τις παραβάσεις που περιλαμβάνονται στο άρθρο 78 των κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών.

Κώστας Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Με Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2020 συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr