ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανια«Αντισταθμιστικά οφέλη από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Η Αιτωλοακαρνανία και πάλι απούσα από το σχεδιασμό»

«Αντισταθμιστικά οφέλη από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Η Αιτωλοακαρνανία και πάλι απούσα από το σχεδιασμό»

Την Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014 στην αίθουσα διαλέξεων του Συλλόγου Αργείων «ο Δαναός» πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον κ. Γιάννη Μανιάτη Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με θέμα: ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΟΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ: «Στρατηγικές Προκλήσεις από την Κασπία Θάλασσα έως την Ν.Α. Μεσόγειο». Στην ομιλία του ο κ. Υπουργός προέβη στην παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ΠΔΕ.

Αφού ανέλυσε τις προοπτικές του ανοίγματος της ενεργειακής αγοράς στην ΝΑ Ευρώπη και αφού ανέλυσε την στρατηγική γεωοικονομική θέση της χώρας μας, ο Υπουργός έκανε μια σύντομη παρουσίαση των θετικών συνεπειών στην εθνική αλλά και στις τοπικές οικονομίες μέσα από μια δέσμη αντισταθμιστικών οφελών. Παρουσίασε μάλιστα ο κ. Υπουργός τα ήδη παραχωρημένα αλλά και τα υπό παραχώρηση χερσαία και θαλάσσια «οικόπεδα». Η Περιφέρειά μας έχει μεγάλη παρουσία σε όλα τα «οικόπεδα», που τοποθετούνται γεωγραφικά και στις τρείς περιφερειακές ενότητες (Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Αχαΐα).
Μέσα στην παρουσίαση γίνεται σαφής αναφορά στα οφέλη της Περιφέρειας από την εν λόγω εκμετάλλευση των ενεργειακών μας αποθεμάτων. Συγκεκριμένα, προσδιορίζεται μάλιστα φόρος 5%, τα έσοδα από τον οποίο θα εισρεύσει στην Περιφέρεια για έργα ανάπτυξης και υποδομών (τοπικά και περιφερειακά) ενώ το 20% του μισθώματος (royalties) θα εισρεύσει από το Πράσινο ταμείο στην Περιφέρεια για έργα προστασίας του περιβάλλοντος. Στο επίπεδο των θέσεων εργασίας κατέστη σαφές ότι για κάθε παραγωγική μονάδα θα δημιουργηθούν 300 άμεσες και 700 έμμεσες θέσεις εργασίας.
Ωστόσο, όταν η συζήτηση φτάνει στο ποιοί θα ωφεληθούν , από την απάντηση λείπουν οι κάτοικοι της Αιτωλοακαρνανίας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται μόνο η Ήπειρος, η Ηλεία και η Αχαΐα.
Από σύνολο λοιπόν 2,83 δις Ευρώ !!! οι κάτοικοι της Αιτωλοακαρνανίας δεν φαίνεται να καρπώνονται κάτι. Δεν υπάρχουν για ακόμη μια φορά ούτε καν στο σχεδιασμό. Κι αν είμαστε απόντες στο σχεδιασμό τότε στην υλοποίηση θα είμαστε απλά παρελθόν. Έτσι, δυστυχώς έχει δείξει η ιστορία, η οποία επαναλαμβάνεται με χειρότερο βέβαια τρόπο.
Το ζήτημα της εκμετάλλευσης των αποθεμάτων υδρογονανθράκων είναι εθνικό ζήτημα. Δεν τίθεται θέμα «ιδιοκτησίας» της μίας περιφερειακής ενότητας ή της άλλης. Στο επίπεδο όμως των αντισταθμιστικών οφελών, από τη στιγμή που αυτά αποδίδονται στις τοπικές κοινωνίες μέσω των περιφερειών, η περιφερειακή συνείδηση γίνεται πράξη μέσω της δίκαιης διανομής των όποιων οφελών στους κατοίκους κάθε περιφερειακής ενότητας και μάλιστα με κριτήριο το έλλειμμα υποδομών. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι Αιτωλοακαρνάνες δεν θα ανεχθούν περαιτέρω παραγκώνιση των δικαιωμάτων τους. Πρέπει επιτέλους το μέλλον τους να υφίσταται στο σχεδιασμό τόσο της κεντρικής διοίκησης όσο στις διεκδικήσεις της Περιφερειακής Αρχής. Το προδιαληφθέν περιστατικό είναι μόνο ένα παράδειγμα από τα πολλά που βιώνουμε και έχουμε βιώσει έως και σήμερα.

Ως εκ τούτου προκύπτουν εύλογα τα ακόλουθα ερωτήματα :

1) Το κατατεθέν πλαίσιο από τον κ. Υπουργό είναι σε γνώση της Περιφερειακής Αρχής ή όχι και εάν ναι, συντάσσεται η τελευταία με τη λογική διανομής των αντισταθμιστικών οφελών;
2) Ποιες είναι οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας σχετικά με το μείζον αυτό θέμα;
3) Έχει υπάρξει πρόταση – πλαίσιο προς το αρμόδιο Υπουργείο σχετικά με την κατεύθυνση των κονδυλίων που θα εισρεύσουν από την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων της ΠΔΕ και εάν ναι τι προβλέπεται για την Αιτωλοακαρνανία;
4) Θα υπάρξει πρωτοβουλία από την ΠΔΕ ούτως ώστε να ανοίξει ευρύτερη συζήτηση κατοχύρωσης αντισταθμιστικών οφελών από κάθε είδους επένδυση σχετική με την εκμετάλλευση ενεργειακών αποθεμάτων , όπως πχ. των υδάτινων αποθεμάτων της Αιτωλοακαρνανίας, τα οποία σήμερα αποτελούν πηγή πλουτισμού για κάποιους χωρίς όμως αντίστοιχα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες;

Παρακαλώ για την απάντηση των παραπάνω ερωτημάτων στο επόμενο Π.Σ ούτως ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας την πραγματική θέση της Περιφερειακής Αρχής επί του θέματος, ενώ παράλληλα θεωρώ ότι το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να αποτελέσει και θέμα συζητήσεως στο Περιφερειακό Συμβούλιο με την παρουσία όλων των εμπλεκομένων και ενδιαφερομένων φορέων.

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr