ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑντιπλημμυρικά Ιόνιας Οδού: Πήραν περιβαλλοντικούς όρους (εικόνες)

Αντιπλημμυρικά Ιόνιας Οδού: Πήραν περιβαλλοντικούς όρους (εικόνες)

Αντιπλημμυρικά Ιόνιας Οδού: Πήραν περιβαλλοντικούς όρους (εικόνες)

Πήραν περιβαλλοντικούς όρους τα αντιπλημμυρικά Ιόνιας Οδού, σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία επισημαίνει πως πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα, που θα έπρεπε να είχαν κατασκευαστεί μαζί με τον αυτοκινητόδρομο.

Αναλυτικά το δημοσίευμα της εφημερίδας:

Αντιπλημμυρικά Ιόνιας Οδού: Πήραν περιβαλλοντικούς όρους (εικόνες) Πριν από περίπου 20 ημέρες υπογράφτηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η περιβαλλοντική αδειοδότηση των αντιπλημμυρικών έργων κατά μήκος της Ιόνιας Οδού.

Έτσι μια μεγάλη εκκρεμότητα του παρελθόντος φαίνεται ότι σιγά – σιγά θα μπει τους επόμενες μήνες στις ράγες υλοποίησης, για να δώσει απάντηση στα επαναλαμβανόμενα πλημμυρικά φαινόμενα, που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια σε διάφορα σημεία της Αιτωλοακαρνανίας. Ο

ι παρεμβάσεις, που θα γίνουν έχουν προϋπολογισμό 105 εκατ. ευρώ, καθώς προβλέπονται παρεμβάσεις σε 10 σημεία κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου, αρχής γενομένης από τη Ναυπακτία και την περιοχή της Ρίζας μέχρι τον κόμβο του Χαλικίου έξω από το Αγρίνιο.

Ωστόσο, ο προϋπολογισμός της παρέμβασης αναμένεται να αυξηθεί καθώς όπως ειπώθηκε πρόσφατα στη Βουλή από τα αρμόδια υπουργικά χείλη στο «πακέτο» των αντιπλημμυρικών έργων θα ενταχθεί και η κατασκευή νέας οδικής γέφυρας στον Εύηνο, μετά την καθίζηση της υφιστάμενης γέφυρας τον περασμένο Δεκέμβριο καθώς και πρόσθετα αντιπλημμυρικά έργα εκατέρωθεν του ποταμού.

Αντιπλημμυρικά Ιόνιας Οδού: Πήραν περιβαλλοντικούς όρους (εικόνες) Υπενθυμίζεται ότι οι μελέτες έγιναν αδαπάνως για το Δημόσιο από τον παραχωρησιούχο της Ιόνιας Οδού, ενώ οι παρεμβάσεις που προβλέπεται να γίνουν κρίνονται φυσικά απολύτως αναγκαίες, ιδιαιτέρως όμως για την πόλη του Μεσολογγίου, που έχει τα τελευταία χρόνια πληγεί από επαναλαμβανόμενες πλημμύρες με γενεσιουργό αιτία (υπάρχουν και άλλες όπως η ανεπάρκεια των αντλιοστασίων) το γεγονός ότι ρέματα που τέμνονται με τη χάραξη της Ιόνιας Οδού παραμένουν χωρίς επικαιροποιημένη διευθέτηση.

Εκτός από το μεγάλο ζητούμενο, που είναι η αντιπλημμυρική προστασία, η κατασκευή των έργων αυτών αξίζει να σημειωθεί ότι θα επιλύσει και μερικά ακόμη ζητήματα που έχουν ανακύψει αυτά τα τεσσεράμισι χρόνια που λειτουργεί ο αυτοκινητόδρομος.

Ένα από αυτά είναι το γεγονός ότι τα συνοδά έργα της Ιόνιας Οδού, δηλαδή τμήματα που βρίσκονται κοντά σε κόμβους της Ιόνιας Οδού ή τμήματα που μετατοπίστηκαν, καθώς συνέπιπτε η χάραξη της Ιόνιας Οδού με την παλαιά εθνική οδό, δεν έχουν ακόμη παραληφθεί διοικητικά (ο κόμβος του Κεφαλοβρύσου είναι ένα από αυτά), με αποτέλεσμα να ανακύπτουν ζητήματα για τη συντήρηση.

Που θα γίνουν οι παρεμβάσεις

Τα αντιπλημμυρικά έργα στην Ιόνια Οδό, ύψους 105 εκατ.ευρώ, έχουν υπαχθεί στο καθεστώς των μεγάλων έργων με απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συντονισµού Μεγάλων Έργων Υποδοµής.

Τα αντιπλημμυρικά έργα που θα γίνουν στην Αιτωλοακαρνανία είναι τα ακόλουθα:

Αντιπλημμυρικά Ιόνιας Οδού: Πήραν περιβαλλοντικούς όρους (εικόνες)

1. Κατασκευή τάφρου κοντά στο Νεκροταφείο Ρίζας, χ.θ. 6+120 έως 6+280.
2. Έργα προστασίας γεφυρών Π.Ε.Ο. & της Σ.Γ. και γεωτρήσεων Μεσολογγίου καθώς έργο προστασίας βάθρων γέφυρας Ιόνιας Οδού και κατασκευή υδροληψίας αρδευτικών δικτύων Γαλατά και Αγ. Γεωργίου στον ποταμό Εύηνο, περί την χ.θ. 19+300.
3. Καθαρισμός και Αποκατάσταση ρέματος Ζεστής, χ.θ. 28+341.
4. Καθαρισμός και Αποκατάσταση ρέματος Αγριλιάς, χ.θ. 32+212,70 έως χ.θ. 33+534,70.
5. Συλλεκτήρας κατά μήκος της Π.Ε.Ο. από την οδό Αγ. Αθανασίου έως το ρέμα Αγριλιάς, χ.θ. 33+944,58.
6. Νέα τάφρος στην περιοχή του Μεσολογγίου, περί την χ.θ. 172 +480 έως 172+872.
7. Καθαρισμός και Αποκατάσταση ρέματος Χρυσοβέργι Ανατολικό χ.θ. 50+897,80 και Δυτικό περί την χ.θ. 48+515,
8. Αποδέκτης ευρύτερης περιοχής κόμβου Χαλικίου, χ.θ. 50+253,80 έως χ.θ. 50+897,80.
9. Καθαρισμός και Αποκατάσταση ρέματος Χαβάς, περί την χ.θ. 106+414,60.
10. Καθαρισμός και Αποκατάσταση ρέματος Κακαβάκια, περί την χ.θ. 106+997,80.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Αντιπλημμυρικά Ιόνιας Οδού: Πήραν περιβαλλοντικούς όρους (εικόνες)

Αντιπλημμυρικά Ιόνιας Οδού: Πήραν περιβαλλοντικούς όρους (εικόνες)

Αντιπλημμυρικά Ιόνιας Οδού: Πήραν περιβαλλοντικούς όρους (εικόνες)

Δυτική Ελλάδα: “Πράσινο φως” για την χρηματοδότηση 4.647 επιχειρήσεων, για τις επιπτώσεις από τον COVID19

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr