ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑντιπλημμυρικά: 16,2 εκατ. ευρώ για έργα στην Αιτωλοακαρνανία από την Περιφέρεια

Αντιπλημμυρικά: 16,2 εκατ. ευρώ για έργα στην Αιτωλοακαρνανία από την Περιφέρεια

Αντιπλημμυρικά: 16,2 εκατ. ευρώ για έργα στην Αιτωλοακαρνανία από την Περιφέρεια

Οδικό χάρτη τριετίας για τα έργα συντήρησης και αποκατάστασης σε δρόμους και αντιπλημμυρικά αποκτά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Τη συντήρηση και αποκατάσταση υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων σε ποταμούς των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων, συνολικού προϋπολογισμού 27.530.000 ευρώ ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας.

«Τα έργα συντήρησης και αποκατάστασης σε ποτάμια και χείμαρρους, αλλά και στο επαρχιακό δίκτυο της Δυτικής Ελλάδας, μπαίνουν πλέον σε τάξη και σε προγραμματισμό τριετίας. Με αυτόν τον τρόπο νοικοκυρεύουμε το “σπίτι” μας, εξοικονομούμε χρόνο, πιστεύουμε και χρήμα. Κυρίως όμως δημιουργούμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα συμβάλλει στην ομαλή ροή και εκτέλεση έργων, ώστε να μην χρειάζεται να τρέχουμε κάθε χρόνο πίσω από τις ανάγκες που ανακύπτουν και οι πολίτες να απολαμβάνουν αυξημένη ασφάλεια αλλά και ποιότητα ζωής».Αυτά υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, εισηγούμενος σημαντικά έργα συντήρησης αντιπλημμυρικών σε ποταμούς και χείμαρρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την τριετία 2020-2022, τα οποία και έλαβαν το «πράσινο φως» από το Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδρίασε την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020 στην Πάτρα (ξενοδοχείο «Αστήρ»),

Τα έργα που περιλαμβάνονται είναι τα ακόλουθα:

·         Εργασίες Συντήρησης-Αποκατάστασης Αντιπλημμυρικών Έργων Ποταμού Αλφειού, Προϋπολογισμού 8.730.000,00€

·         Εργασίες Συντήρησης-Αποκατάστασης Αντιπλημμυρικών Έργων Ποταμού Νέδας, Προϋπολογισμού 1.230.000,00€

·         Εργασίες Συντήρησης-Αποκατάστασης Αντιπλημμυρικών Έργων Ποταμού Ερύμανθου, Προϋπολογισμού 1.360.000,00€

·         Εργασίες Συντήρησης-Αποκατάστασης Αντιπλημμυρικών Έργων Ποταμού Αχελώου, Προϋπολογισμού 7.750.000,00€

·         Εργασίες Συντήρησης-Αποκατάστασης Αντιπλημμυρικών Έργων Ποταμού Ευήνου, Προϋπολογισμού 6.630.000,00€

·         Εργασίες  Συντήρησης-Αποκατάστασης  Αντιπλημμυρικών Έργων  Ποταμού  Μόρνου, Προϋπολογισμού 1.830.000,00€

Πέραν τούτων, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε, επίσης για την επόμενη τριετία, τη δημοπράτηση συμπληρωματικών εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης υφιστάμενων βλαβών στα αντιπλημμυρικά έργα των ποταμών  Σέλεμνου – Ξυλοκέρας – Βολιναίου –Ξηρόρεμα – Αγίου Βασιλείου – Αροάνιου της Π.Ε Αχαΐας, προϋπολογισμού  8.470.000 ευρώ, αλλά και τον τρόπο ανάθεσης του έργου συντήρησης και αποκατάστασης αντιπλημμυρικών σε χείμαρρους της Π.Ε. Ηλείας, με συνολικό προϋπολογισμό 9.300.000 ευρώ.

Οι «εκκρεμότητες» του Υπουργείου Υποδομών

Εγγειοβελτιωτικά με αντιπλημμυρικό χαρακτήρα επίσης περιμένουν…

Πάντως μιλώντας για τα αντιπλημμυρικά έργα, αν και είναι σαφές πως η αρμοδιότητα αυτή αφορά τις Περιφέρειες και όχι τους δήμους, υπάρχουν και ορισμένες «εκκρεμότητες» που αφορούν το Υπουργείο Υποδομών. Όπως για παράδειγμα τα αντιπλημμυρικά κατά μήκος της Ιόνιας Οδού, θέμα που έχει ζητηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, όμως ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση, παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο έχει αναθέσει στον παραχωρησιούχο της Ιόνιας Οδού να εκπονήσει αζημίως για το Ελληνικό Δημόσιο τις σχετικές μελέτες. Ελλείψει όμως πόρων μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει τίποτα.

Μια ακόμη αντιπλημμυρικού χαρακτήρα “εκκρεμότητα” της Διεύθυνσης Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπ. Υποδομών είναι η εκπόνηση «Μaster Ρlan έργων αντιπλημμυρικής Προστασίας στη Δυτική Στερεά Ελλάδα», προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, η οποία έχει προταθεί για ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ωστόσο η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπ. Υποδομών έχει ήδη παραλάβει και τις μελέτες που εκπονεί σχετικά με εγγειοβελτιωτικά – αρδευτικά έργα που μπορεί να μην είναι αντιπλημμυρικά, όμως έχουν και αντιπλημμυρικό χαρακτήρα, αφού πολλές φορές “συνδράμουν” στις αποστράγγιση ολόκληρων περιοχών. Η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπ. Υποδομών έχει εκπονήσει και παραλάβει τις μελέτες που αφορούν το έργο «Κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων περιοχής Βάλτου Α’ φάση» προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ και το έργο «Κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων παραλιμνίων περιοχών Αμβρακίας Αμφιλοχίας» προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ. Αυτά τα δύο ώριμα έργα, που αφορούν την κατασκευή αποχετευτικών, στραγγιστικών – αντιπλημμυρικών έργων για την άρδευση περίπου 35.000 στρ. στην περιοχή του δήμου Αμφιλοχίας, προτείνονται για χρηματοδότηση και δημοπράτηση μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Το οποίο όμως υποεκτελείται όλα τα τελευταία χρόνια και παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο να προκύψουν από εκεί 70 εκατ. ευρώ για την υλοποίησή τους.

Αντίστοιχα θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπ. Υποδομών εκπονεί τη μελέτη «Τοπογραφικές εργασίες για την εκτέλεση υποχρεωτικού αναδασμού για την κατασκευή αρδευτικών δικτύων Κεντρικού Ξηρόμερου» προκειμένου μετά την κατασκευή του Φράγματος των Αχυρών να προχωρήσει η δεύτερη φάση του έργου που περιλαμβάνει την κατασκευή αρδευτικών δικτύων συνολικής έκτασης 18.600 στρεμ. Ενώ στην περιοχή του δήμου Αγρινίου αντίστοιχα προγραμματίζεται η δημοπράτηση της μελέτης που αφορά την «Αναμόρφωση αρδευτικών δικτύων παραλιμνίων εκτάσεων λιμνών Λυσιμαχίας και Τριχωνίδας ζώνες 5-6 κα 6Α» προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ.

Είναι προφανές πως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν μπορεί να σηκώσει το “βάρος” των κυριότερων αντιπλημμυρικών έργων που απαιτούνται στην Αιτωλοακαρνανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προαναφερθείσες μελέτες των (εγγειοβελτιωτικών) έργων χρειάστηκαν πάνω από έξι χρόνια για να ολοκληρωθούν ακριβώς λόγω της υποεκτέλεσης του ΠΔΕ.  Απαιτούνται λοιπόν και πόροι και βούληση για να αντιμετωπιστούν τα διαπιστωμένα προβλήματα. Οι πόροι που κατά καιρούς έχουν διατεθεί από το ΕΣΠΑ είναι πολύ περιορισμένοι και σε κάθε προγραμματική περίοδο μειώνονται ακόμη περισσότερο…

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα Συνείδηση

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr