ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔιαφοραΑντιπαράθεση για το νερό στο Δημοτικό Συμβούλιο

Αντιπαράθεση για το νερό στο Δημοτικό Συμβούλιο

Αντιπαράθεση για το νερό στο Δημοτικό Συμβούλιο

Πίσω τα παρανόμως εισπραχθέντα χρήματα του 2012 και 2013

ζήτησαν οι παρατάξεις ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ και ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

 

Στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης 24 Φεβρουαρίου είχαμε απ’ όλα: Εντάσεις, συναινέσεις, αντεγκλήσεις, παραδοχές και απρόοπτα. Πέρα από τα όσα όμως καταγράψαμε στο χθεσινό φύλλο της «Σ», ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν αυτό της έγκρισης της Τιμολογιακής Πολιτικής της ΔΕΥΑ Αγρινίου για το έτος 2015.

 

Κείμενο – Ρεπορτάζ: Λ. Τηλιγάδας

 

Σύμφωνα με την εισήγηση ,που παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της επιχείρησης κ. Δημήτρης Σκορδόπουλος, η αξία του νερού στο δήμου Αγρινίου για το 2015 παραμένει η ίδια με το 2014 και υπ’ αυτή την επιλογή ο κατάλογος τιμών της επιχείρησης διαμορφώνεται ως εξής:

Η αξία νερού για το Δημοτικό Διαμέρισμα Αγρινίου και από 0-80 m3 παραμένει στα 0,559 ευρώ | Για 81 m3 και άνω στα 0,969 ευρώ. | Ο Φ.Π.Α. είναι 13% και η ελάχιστη κατανάλωση είναι 10m3, ενώ η έκδοση λογαριασμών πραγματοποιείται ανά τρίμηνο

Η αξία νερού για το Δημοτικό Διαμέρισμα του  Αγίου Κωνσταντίνου και από 0-105 m3 παραμένει 0,354 ευρώ | Για 106 m3 και άνω, 0,545 ευρώ | Ο Φ.Π.Α. είναι 13% και η ελάχιστη κατανάλωση 13m3, ενώ η έκδοση λογαριασμών πραγματοποιείται ανά τετράμηνο.

Στα Λοιπά Δημοτικά Διαμερίσματα και από 0-160 m3 η τιμή παραμένει στα 0,354 ευρώ | 161 m3 και άνω η αξία είναι 0,545 ευρώ | Ο Φ.Π.Α. είναι 13% και η ελάχιστη κατανάλωση 13m3, ενώ η έκδοση λογαριασμών ανά εξάμηνο. | Ελάχιστη κατανάλωση 20m3         | Έκδοση λογαριασμών πραγματοποιείται ανά εξάμηνο

Στις παραπάνω τιμές υπολογίζεται τέλος για κατασκευή έργων της τάξεως 11,11% επί της αξίας του νερού + Φ.Π.Α. 23%

Το τέλος χρήσης αποχέτευσης χρεώνεται με 23% + Φ.Π.Α. 23% επί της αξίας του νερού, μόνο όταν διέρχεται αποχέτευση, ενώ το τέλος του βιολογικού καθαρισμού είναι 18,40 ευρώ το έτος, ανά υδρόμετρο, μόνο στις περιοχές που εξυπηρετούνται.

Στους πολύτεκνους , καθώς και σε άτομα με αναπηρία 80% παρέχεται έκπτωση 50 % επί του λογαριασμού ύδρευσης και αποχέτευσης, εξαιρείται όμως από τις παραπάνω μειώσεις το τέλος Βιολογικού Καθαρισμού.

Στην παραπάνω εισήγηση αντέδρασαν έντονα οι επικεφαλής των παρατάξεων «Ανατροπή Τώρα», «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Ανυποτάκτο Αγρίνιο», Δημήτρης Τραπεζιώτης, Τίμος Παπανικολάου και Στέλιος Μερμίγκης αντίστοιχα.

Ο κ. Τραπεζιώτης αναφέρθηκε στο ιστορικό της «παράνομης», όπως την  χαρακτήρισε διατήρησης του ειδικού τέλους 80% κατά τα έτη 2012 και 2013 και ζήτησε η ΔΕΥΑ Αγρινίου να επιστρέψει τα χρήματα, που εισέπραξε με αυτόν τον τρόπο, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Διαφορετικά, σημείωσε, «θα αναγκαστούμε να κινηθούμε δικαστικά κατά της επιχείρησης».

Ο κ. Παπανικολάου αναφέρθηκε στους αγώνες της Λαϊκής Συσπείρωσης για το νερό στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού η παράταξή του έφερε την προηγούμενη περίοδο της παράνομη ενσωμάτωση του ειδικού τέλους 80% στην τιμή του νερού, σημειώνοντας ταυτόχρονα, ότι για τους κουμουνιστές το νερό δεν αποτελεί καταναλωτικό προϊόν, αλλά κοινωνικό αγαθό, το οποίο αυτή την περίοδο θα έπρεπε να παρέχεται στο μικρότερο δυνατό κόστος.

Ο κ. Μερμίγκης ανέπτυξε την επιχειρηματολογία του στη βάση της λογικής του κ. Παπανικολάου και αφού αναφέρθηκε στον αγώνα, στον οποίο πρωτοστάτησαν τα μέλη του Ανυπότακτου Αγρινίου, για να αποκαλυφθεί η ενσωμάτωση του τέλους 80% στην τιμή κόστους του νερού το 2012 και 2013, υπογράμμισε ότι η τότε αύξηση, αντί να χαρακτηριστεί ως τέτοια, βαφτίστηκε μείωση, μέσα από συγκεκριμένες αλχημείες τις διοίκησης της επιχείρησης εκείνης της περιόδου. Υποστήριξε επίσης την πρόταση του κ. Τραπεζιώτη και πρότεινε επίσης να υπάρξει μείωση του φετινού τιμολογίου κατά 80% περίπου στην τιμή κατανάλωσης ανά κυβικό μέτρο νερού, έτσι ώστε αυτό να επανέλθει στα επίπεδα του 2012, που η τιμή του κυβικού μέτρου για το Δημοτικό διαμέρισμα Αγρινίου ήταν 0,390 ευρώ/κυβικό μέτρο. Τέλος ζήτησε την έκδοση την φετινή χρονιά του ενημερωτικού φυλλαδίου του άρθρου 19 του ν. 1069/80 το οποίο η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να εκδίδει και να αποστέλλει και στο οποίο θα πρέπει να αναφέρονται όλα “τα ουσιώδη και αναγκαία προς ενημέρωσιν επί της δραστηριότητος της επιχειρήσεως στοιχεία, τα οποία θα λαμβάνωνται εκ του ετησίου απολογισμού και των εκθέσεων οικονομικής καταστάσεως, της απογραφής της περιουσίας της, του ετησίου Προγράμματος Επενδύσεων μετά των πηγών χρηματοδοτήσεώς του εκ του αποτελέσματος του διαχειριστικού ελέγχου, των δαπανών διοικήσεως, λειτουργίας και συντηρήσεως, της παραγωγικότητος της Επιχειρήσεως, της καταστάσεως του προσωπικού, των αμοιβών της διοικήσεως και του προσωπικού, ως και ετέρα στοιχεία επί των πάσης φύσεως δραστηριοτήτων της επιχειρήσεως.”

Μείωση 12% πρότεινε επίσης και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μοσχολιός, μέσα όμως από άλλη λογική απ’ αυτή που εξέθεσαν οι προηγούμενοι επικεφαλής, λέγοντας πως η ΔΕΥΑ είναι μια επιχείρηση, η οποία κινδυνεύει, αν δεν παραμείνει κερδοφόρα, να «αρπαχθεί» από το ιδιωτικό κεφάλαιο που καραδοκεί.

Ο κ. Καζαντζής σημείωσε ότι ΔΕΥΑ είναι μια επιχείρηση η οποία πρέπει να υλοποιήσει ένα σημαντικό έργο και είναι υποχρέωση όλων, όπως τόνισε, να την υποβοηθούν στο έργο της και όχι να υποσκάπτουν τη δράση της. Παράλληλα κάλεσε, όσους μιλούν για δικαστικές διεκδικήσεις να τις αποτολμήσουν, αφού το γεγονός αυτό, όπως σημείωσε, θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Τελευταίος το λόγο πήρε ο κ. Παπαναστασίου, ο οποίος αφού κατηγόρησε την προηγούμενη δημοτική αρχή για ελλιπή και πρόχειρο σχεδιασμό, σημείωσε ότι το όποιο κέρδος υπάρχει στο ταμείο της ΔΕΥΑ αφορά έργα, τα οποία η νέα διοίκηση της επιχείρησης οφείλει να επανασχεδιάσει και να υπηρετήσει, κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά μάλιστα στον σχεδιασμό του έργου υδροδότησης του Δήμου Αγρινίου από την λίμνη Καστρακίου.

Μετά το πέρας της διαλογικής συζήτησης υπήρξε ένταση ανάμεσα στους επικεφάλης της μειοψηφίας, για το λόγο ότι ο πρόεδρος δεν έβαλε σε ψηφοφορία τις αντιπροτάσεις, που αφορούσαν στην μείωση του προτεινόμενου τιμολογίου, Οι προτάσεις της αντιπολίτευσης δεν έγιναν αποδεκτές από τον κ. Ρόκο, γιατί,  όπως υποστήριξε, η διατύπωση με την οποία μπήκε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο δεν αφήνει περιθώρια αντιπροτάσεων. Το θέμα τελικά «έκλεισε» με την κατά πλειοψηφία ψήφιση της τιμολογιακής πολιτικής.

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr