ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών: Οφέλη και προσδοκίες

Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών: Οφέλη και προσδοκίες

Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών: Οφέλη και προσδοκίες

Στα οφέλη και τις προσδοκίες στην αντικατάσταση των ηλεκτρικών συσκευών αναφέρεται η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία αναφέρει πως πολλά περιμένουν τα καταστήματα ηλεκτρικών, ενώ για το θέμα μιλάει και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Λίνος Μπλέτσας.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Ξεκινά από σήμερα το πρόγραμμα για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών συσκευών από ελληνικά νοικοκυριά και οι προσδοκίες είναι πολλές. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο allazosyskevi.gov.gr  έως τις 5 Ιουλίου 2022 και παρέχονται επιδοτήσεις 30% έως 50% για αγορά καινούργιων. Παράλληλα, θα κυμαίνονται από 135 ευρώ έως τα 710 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο της συσκευής.

Το όφελος από τη μία είναι  το οικονομικό, αφού πολλά νοικοκυριά που απέφευγαν ακόμη και να ανάψουν το air-condition, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται οι ειδικοί, θα αποκτήσουν έναν χώρο στα οικονομικά τους περίπου 350 ευρώ το χρόνο, άρα κάπου 80-90 ευρώ τον μήνα για να ελαφρύνουν την κατάσταση.

Από την άλλη όμως είναι και οικολογικό, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν περίπου 220.000 νοικοκυριά και θα ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 συσκευές.

Η μέση εξοικονόμηση ενέργειας για κάθε νοικοκυριό εκτιμάται στις 1.000 KWh τον χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ένα νοικοκυριό με μεσαία κατανάλωση, έως και 5.000 KWh τον χρόνο, αναμένεται να πετύχει έως και 25% εξοικονόμηση ενέργειας.

Όπως λέει στην «Σ» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας το αποτύπωμα είναι σημαντικό και στη εποχή της αναβάθμισης των κτιρίων, όπου ζούμε δεν πρέπει να αγνοείται.

«Για ένα σπίτι που έχει αναβαθμιστεί ενεργειακά, π.χ. με το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» το να έχει συσκευές μέσα όπως air-condition που δεν είναι «inverter» είναι σφάλμα. Όταν έχεις δώσει χρήματα ή έχεις επιδοτηθεί για το σπίτι σου, καλό είναι να αναβαθμίσεις και τις συσκευές σου, διότι η διαφορά είναι μεγάλη. Σε ένα σπίτι με σύγχρονα κουφώματα, δάπεδα και κέλυφος που εξοικονομούν ενέργεια, δεν πρέπει να έχεις συσκευές από δεκαετίες πριν.

Επίσης, μια σημαντική παράμετρος είναι η οικολογική. Αν ενδιαφέρεσαι έστω και λίγο για την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη πρέπει να φροντίσεις να αλλάξεις τις συσκευές σου και το πρόγραμμα που θα τρέξει βοηθά πολύ. Λιγότερη ενέργεια σημαίνει λιγότερος άνθρακας στην ατμόσφαιρα, άρα μικρότερο αποτύπωμα», επισημαίνει ο κ. Μπλέτσας.

Στο Αγρίνιο αναμένεται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα σχεδόν όλα τα καταστήματα που εμπορεύονται οικιακές συσκευές μεγάλα και μικρά (σ.σ. φυσικά η προτροπή της «Σ» είναι να προτιμήσουν οι Αγρινιώτες τα τοπικά καταστήματα).

Η προϋπόθεση είναι να έχουν δηλωμένο το εξειδικευμένο προσωπικό για την τεχνική υποστήριξη και την συντήρηση των συσκευών. Παράλληλα θα πρέπει να ξέρουν οι καταναλωτές ότι το ξήλωμα του air-condition ή η μεταφορά του παλαιού ψυγείου είναι μεν υποχρεωτική διαδικασία, αλλά δεν επιδοτείται από το κράτος, θα επιβαρύνουν τον αγοραστή/ωφελούμενο αυτές οι διαδικασίες.

Σε γενικές γραμμές πάντως τα καταστήματα ηλεκτρικών και στην περιοχή αναμένουν αναθέρμανση της αγοράς και φαίνεται να είναι διατεθειμένα να παρέχουν και δόσεις στους ενδιαφερόμενους. Σημαντική λεπτομέρεια, όμως: το κράτος δεν επιδοτεί παρά το καθαρό ποσό της τιμής της συσκευής. Τυχόν τόκοι θα επιβαρύνουν τον επιδοτούμενο…

Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα επιδότησης θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή την δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

Επίσης, όσοι δικαιούνται να πάρουν την επιδότηση θα πρέπει μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου να αγοράσουν τις νέες συσκευές, ενώ υπάρχει προθεσμία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και για την απόσυρση των παλαιών.

Τα κριτήρια υπαγωγής περιλαμβάνουν το εισόδημα και το πλήθος των μελών της οικογένειας με πρόσθετη μοριοδότηση για μονογονεϊκές και οικογένειες με ΑΜΕΑ αλλά αναμένεται κι όσοι δεν ενταχθούν να μπουν σε μια λίστα ως «επιλαχόντες» ώστε μόλις βρεθεί δημοσιονομικός χώρος να συνεχιστεί το πρόγραμμα.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Ρεκόρ έκδοσης συντάξεων κατέγραψε ο ΕΦΚΑ το Μάιο

 

 

 

 

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ