
Αντιδρούν και στην Αιτωλοακαρνανία οι συμβολαιογράφοι όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία αποφασίζουν για αποχή ή όχι την Τετάρτη. «Ο νόμος μας καθιστά εισπράκτορες και γραφειοκράτες για την κυβέρνηση»
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις των συμβολαιογράφων, με αφορμή την προκήρυξη ηλεκτρονικού διεθνούς διαγωνισμού, που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και έχει ως κύριο του έργου του το ΝΠΔΔ Ελληνικό Κτηματολόγιο, καθώς όπως λένε το έργο εποπτεύεται από το συγκεκριμένο υπουργείο και ανατρέπει όλα όσα είχαν συμφωνήσει.
Έτσι αποφάσισαν αποχή από τα καθήκοντά τους από τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου αντιδρώντας στον τρόπο με τον οποίο προχωρά η ψηφιοποίηση των συμβολαιογραφικών πράξεων, ενώ απαντώντας στον υφυπουργό ψηφιακής διακυβέρνησης Κωνσταντίνο Κυρανάκη, επισημαίνουν ότι «όσα μας ζητά ο κ. υφυπουργός ως δήθεν ψηφιακή μεταρρύθμιση, ήδη στον μεγαλύτερο βαθμό γίνονται, και για όσα δε ακόμα απομένουν να γίνουν, έχουμε από καιρό συμφωνήσει να πραγματοποιηθούν».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κυρανάκης έχει δηλώσει σχετικά πως «οι πολίτες θέλουν να σταματήσει αυτός ο Γολγοθάς, αυτός ο κυκεώνας ταλαιπωρίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ξέρετε ότι κάνουμε μια σειρά από αλλαγές, κάποιες εκ των οποίων μας έχουν προτείνει οι συμβολαιογράφοι, έχουμε συζητήσει πέντε φορές, το λέω αυτό γιατί μας κατηγορούν ότι πάμε σε αλλαγές χωρίς διαβούλευση κάτι που είναι ψευδές», ενώ μετά από συζήτηση στην κρατική τηλεόραση με τον πρόεδρο της Ένωσης των συμβολαιογράφων κ. Γ. Ρούσκα ο τελευταίος παραδέχθηκε ότι δεν έχει πρόβλημα με την ψηφιοποίηση των συμβολαίων.
Ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου των συμβολαιογράφων, μετατόπισε το σημείο της διαφωνίας σε σχέση με τα όσα είχε αρχικά εξαγγείλει, αναφέροντας ότι διαφωνούν με ένα έργο του Υπουργείου που αφορά στις ψηφιακές υπογραφές των συμβαλλομένων αλλά ότι συμφωνεί με την ψηφιακή μεταρρύθμιση στα συμβόλαια και αναγνώρισε ότι οι αλλαγές που γίνονται στο Κτηματολόγιο είναι πολύ θετικές. Τις επόμενες μέρες θα φανεί αν η προφορική αλλαγή στάσης θα οδηγήσει και σε άρση της αποχής των Συμβολαιογράφων για τις μεταβιβάσεις ακινήτων. «Αν δεν έχετε πρόβλημα με την ψηφιοποίηση τότε δεν υπάρχει λόγος αποχής», απάντησε ο κ. Κυρανάκης.
Στην Αιτωλοακαρνανία και την περιοχή μας ακόμη δεδομένα δεν υπάρχουν, καθώς δεν υπάρχει και τοπική συνδικαλιστική εκπροσώπηση καθώς οι συμβολαιογράφοι υπάγονται σε μια ένωση που υπάρχει στην Πάτρα και καλύπτει όλη τη Δυτική Ελλάδα, ενώ η κατάσταση αυτή δεν άλλαξε, ούτε όταν ιδρύθηκε το Εφετείο στο Αγρίνιο… Μιλώντας πάντως στην «Σ» ο έμπειρος Αγρινιώτης συμβολαιογράφος Νίκος Τηλιγάδας εξήγησε ότι τη προσεχή Τετάρτη θα υπάρξει συνέλευση των συμβολαιογράφων της περιοχής για να αποφασίσουν αν θα ακολουθήσουν σε αποχή. «Στην Αθήνα πάρθηκε η απόφαση άμεσα και μάλιστα σχεδόν όλοι ήθελαν να γίνει άμεσα η αποχή. Υπάρχουν κι άλλα θέματα που φαίνεται ότι οι κρατούντες δεν τα λαμβάνουν υπόψη τους, γιατί δεν νιώθουν να πιέζονται, όπως η ασφάλεια των πράξεων που θα γίνονται απευθείας από τους ενδιαφερόμενους διαδικτυακά. Είμαστε σε ένα σταυροδρόμι αν θέλετε την γνώμη μου, μετρώνται τώρα οι αντιδράσεις και κάπου θα γίνουν κάποιες μικροαλλαγές πιθανώς, το βασικό πρόβλημα όμως είναι ότι ο συμβολαιογράφος παύει να υπάρχει για το αντικείμενο που ξέραμε, να φτιάχνει συμβόλαια. Μετατρέπεται πλέον σε έναν απλό γραφειοκράτη ή έναν εισπράκτορα για το κράτος», επισημαίνει ο κ. Τηλιγάδας.
Η ανακοίνωση των συμβολαιογράφων της Αθήνας
«Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με σχετική ανακοίνωσή του, παρουσίασε τη δική του εκδοχή για την απόφασή μας για αποχή. Στην ανακοίνωσή του απαριθμεί τί μας ζητά ως ψηφιακή μεταρρύθμιση και τί δεν μας ζητά, καταλήγοντας στην προτροπή του προς εμάς να πούμε συγκεκριμένα και με διαφάνεια, σε τί ακριβώς διαφωνούμε.
Οι Συμβολαιογράφοι ενημερώνουμε ότι όσα μας ζητά ο κ. Υφυπουργός ως δήθεν ψηφιακή μεταρρύθμιση, ήδη στον μεγαλύτερο βαθμό γίνονται, και για όσα δε ακόμα απομένουν να γίνουν, έχουμε από καιρό συμφωνήσει να πραγματοποιηθούν.
Για όσα δε – όπως αναφέρει σχετικά ο κ. Υφυπουργός στην σχετική ανακοίνωσή του – δεν μας ζητά, ενημερώνουμε, επίσης, ότι αυτά δεν προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία και το ελληνικό δικαιϊκό σύστημα ούτε καν στην Ευρωπαϊκή συμβολαιογραφία και συνεπώς δεν θα μπορούσε να μας τα ζητήσει ακόμα κι αν ήθελε.
Οι Συμβολαιογράφοι αποφασίσαμε να απέχουμε γιατί ενώ είχαμε καθόλα συμφωνήσει, πριν τρεις μέρες δημοσιεύτηκε προκήρυξη ηλεκτρονικού διεθνούς διαγωνισμού, που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και έχει ως κύριο του έργου του το ΝΠΔΔ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, το οποίο εποπτεύεται από το ανωτέρω Υπουργείο, κάτι που ανατρέπει όλα όσα είχαμε συμφωνήσει.
Και τούτο διότι το φυσικό αντικείμενο του έργου της προκήρυξης προβλέπει αυτά που δήθεν ο κ. Υφυπουργός δεν μας ζητά και που κατά τα λοιπά δεν προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία ούτε καν έχουν εφαρμογή σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα. Ενώ το αντικείμενο της σχετικής προκήρυξης αφορά εμάς ως χρήστες ουδόλως ενημερωθήκαμε για αυτήν.
Ομοίως ουδέποτε ενημερώθηκε το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Αυτονόητο είναι ότι υποχρεούμαστε να ζήσουμε την ψηφιακή εποχή. Είμαστε οι πρώτοι που ψηφιοποιήσαμε με δικές μας δαπάνες συμβολαιογραφικές υπηρεσίες.
Στην Ε.Ε. όπου υφίσταται ή συζητείται ψηφιοποίηση των συμβολαιογραφικών εγγράφων αυτή γίνεται από τον συντάκτη του εγγράφου συμβολαιογράφο όπως και η ηλεκτρονική φύλαξη του ψηφιακού συμβολαιογραφικού εγγράφου.
Ζητούμε τη μεταρρύθμιση των όρων της προκήρυξης που περιγράφει σύνταξη ηλεκτρονικών συμβολαίων, μέσω πλατφόρμας ξένης προς τον συμβολαιογράφο, σε προεπιλεγμένες φόρμες και κουτάκια, υπενθυμίζοντας για ακόμα μια φορά ότι το κάθε συμβόλαιο έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και καλύπτει ξεχωριστές ανάγκες.
Ζητούμε την εφαρμογή όσων από κοινού συμφωνήσαμε. Άλλωστε όλα αυτά θα τα εφαρμόσουμε – όπως λέει και ο κ. Υφυπουργός – μόνον εμείς».
Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”
Αγρινίου – Καρπενησίου: Ο κίνδυνος καραδοκεί στο 20ο χλμ. – Χωρίς προστατευτικές μπάρες η στροφή