ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑντίδραση για τους πλειστηριασμούς και στην Αιτωλοακαρνανία

Αντίδραση για τους πλειστηριασμούς και στην Αιτωλοακαρνανία

Αντίδραση για τους πλειστηριασμούς και στην Αιτωλοακαρνανία
  • Με αποχές ετοιμάζονται να απαντήσουν οι δικηγόροι
  • Αντίδραση στους πλειστηριασμούς
  • Οι δικηγορικοί σύλλογοι της Ελλάδας ετοιμάζουν «νομική αντεπίθεση» στο νέο πτωχευτικό κώδικα, ο οποίος ουσιαστικά καταργεί την προστασία της πρώτης κατοικίας
  • Τι αναφέρει ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου Χρ. Παίσιος, ο οποίος είναι και μέλος της συντονιστικής επιτροπής των δικηγορικών συλλόγων

Ο μόνος «δρόμος» της ρύθμισης των χρεών νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι ο νέος πτωχευτικός κώδικας και ισχύει από την 1η του τρέχοντος μηνός, οπότε λήγει και το «πάγωμα» των πλειστηριασμών των ακινήτων!

Ωστόσο οι αλλαγές που έγιναν προκάλεσαν αντιδράσεις και στο νομικό κόσμο της χώρας, που διαπιστώνει κενά και ύποπτες εκφάνσεις στο νέο πτωχευτικό κώδικα!

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου Χρήστος Παΐσιος και μέλος της 10μελους εκλεγμένης συντονιστικής επιτροπής, που επεξεργάζεται τα θέματα που θα τεθούν κάθε φορά στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων μιλώντας στη «Σ» για την προχθεσινή τηλεδιάσκεψη αναφέρει πως ο νομικός κόσμος είναι αποφασισμένος να αντιδράσει και γι’ αυτό η τηλεδιάσκεψη ήταν το πρώτο βήμα για τον συντονισμό τους!

Συγκεκριμένα ο κ. Παΐσιος τόνισε: «συνεκλήθη η Ολομέλεια με τηλεδιάσκεψη και το κυριότερο θέμα ήταν ο νέος πτωχευτικός κώδικας στον οποίο εκφράζουμε σοβαρές ενστάσεις. Δημιουργεί μεγάλα νομικά κενά και κατά την άποψή μας δεν είναι ώριμος. Έχει μεγάλες διαφοροποιήσεις και παγίδες, ενώ για πρώτη φορά στοχεύει το φυσικό πρόσωπο κάτι που δεν ίσχυε μέχρι και σήμερα. Ως αντίποδας για το φυσικό πρόσωπο ήταν ο νόμος της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο νόμος Κατσέλη δηλαδή, ενώ με τον νέο κώδικα ουσιαστικά αίρεται, δεν υπάρχει δηλαδή, καμία προστασία της πρώτης κατοικίας.

paisios
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου Χρήστος Παΐσιος

Ουσιαστικά φαίνεται άμεσα η πρόθεση αναβάθμισης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, γεγονός που θα ταράξει συθέμελα την ελληνική κοινωνία, διότι πέρασε και οικονομική κρίση και υγειονομική κρίση, η οποία επιδεινώνει περισσότερο την οικονομική. Η Ολομέλεια αποφάσισε να εκφράσει τις αντιρρήσεις της για τον νέο πτωχευτικό κώδικα και κυρίως ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, τώρα σχεδιάζει μέσω υπομνήματος που θα αποστείλει στους κατά τόπους δικηγορικούς συλλόγους ανά την Ελλάδα, γιατί είναι δικό τους θέμα και όχι της Ολομέλειας, να απέχει από εκδόσεις απογράφων τουλάχιστον για τον επόμενο μήνα, ίσως και από έκδοση διαταγών πληρωμής. Ο λόγος είναι για να ασκηθεί πίεση και να επιτευχθεί αναστολή των πλειστηριασμών και κατά δεύτερον μια δεύτερη ευκαιρία για την πρώτη κατοικία του μέσου Έλληνα πολίτη.

Ειδική επιτροπή θα επεξεργαστεί το υπόμνημα που θα αποσταλεί στους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας. Υπάρχουν πάρα πολλά σκοτεινά σημεία, όπως η πλατφόρμα, η απόπειρα υπαγωγής στις 240 δόσεις, αλλά μόνο για δύο μήνες αναστέλλουν την διαδικασία, ενώ εκ των προτέρων παραιτείται ο αιτούμενος την προστασία από κάθε άλλο μέσο και παρέχει την απόλυτη γνώση στα περιουσιακά του στοιχεία στον δανειστή του, με αποτέλεσμα αν αυτός με την ευχέρεια που του δίνει ο νέος κώδικας δεν συναινέσει στον συμβιβασμό, ο άλλος δεν έχει πλέον κανένα μέτρο προστασίας. Κάποιες εκφάνσεις του νέου κώδικα είναι ύποπτες και γι’ αυτό οι δικηγορικοί σύλλογοι θα σταθούν στο πλευρό των κοινωνιών τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αιτωλοακαρνανία η αρχή του νέου πτωχευτικού κώδικα γίνεται με την ανάρτηση για πλειστηριασμό1 8 ακινήτων στο Αγρίνιο (οικόπεδα, αποθήκες, καταστήματα και αρκετά σπίτια) με μέσο όρο τιμών εκκίνησης από 30.000 – 45.000€, 7 ακίνητα στη Ναύπακτο, ανάμεσα τους αγροτεμάχιο με κτίσμα, 133.000€, 8 ακίνητα στο Μεσολόγγι, με μέσο όρο τιμών εκκίνησης περίπου 40.000€ και 11 πλειστηριασμοί ακινήτων στους δήμους Αμφιλοχίας, Ακτίου- Βόνιτσας και Ξηρομέρου!

Ακόμη, ο κ. Παΐσιος αναφέρθηκε και στο εργασιακό νομοσχέδιο, που είναι το θέμα των ημερών και καταγγέλλει, όπως αναφέρει η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων τα κακώς κείμενα, γιατί: «το νομοσχέδιο αίρει πολλές εγγυήσεις των εργαζομένων, δημιουργεί μεγάλο χάσμα και οδηγεί την κοινωνία σε μια νέα φάση και σε νέο εργασιακό καθεστώς. Λίγοι σύλλογοι αποφάσισαν αποχή, αλλά στην πρώτη δια ζώσης συντονιστική θα μεθοδεύσουμε άλλους τρόπους πίεσης για το εργασιακό, γιατί η αποχή δεν είναι ιδιαίτερα πρόσφορο μέσο ειδικά την εποχή αυτή, την στιγμή που μπορούμε να έχουμε άλλα εργαλεία στα χέρια μας, ίσως πιο αποδοτικά».

Κωνσταντίνος Χονδρός Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Τι επιλογές έχουν οι οφειλέτες

Συμβουλές και οδηγίες από το νομικό σύμβουλο της ΕΚΠΟΙΖΩ προς τους οφειλέτες

Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΤ ο νομικός σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Βίκτωρ Τσιαφούτης, δίνοντας συμβουλές στους οφειλέτες και εξηγώντας τους τρόπους με τους οποίους νοικοκυριά και επιχειρήσεις μπορούν να μπουν σε διακανονισμό οφειλών.

Όπως ανέφερε, πρόκειται για μία πιο απλοποιημένη, αλλά κυρίως ενιαία διαδικασία, «ένα σημείο που έχει δεχθεί σφοδρή κριτική», όπως τόνισε, «γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι άλλα ρίσκα λαμβάνει μία επιχείρηση – και ιδίως μια μεγάλη ή μεσαία επιχείρηση – και άλλα ρίσκα λαμβάνει μια πολύ μικρή επιχείρηση ή ένα νοικοκυριό».

Οι συμβουλές στους οφειλέτες, από την 1η Ιουλίου:

Να ανταποκρίνονται στις κλήσεις των πιστωτών τους, να προσκομμίζουν τα έγγραφα που χρειάζεται και να δείχνουν μια διάθεση για συζήτηση, ακόμα και αν οι προτάσεις που δέχονται δεν είναι ρεαλιστικές και βιώσιμες.
Να απευθυνθούν σε δικηγόρο ή σε φορείς όπως η ΕΚΠΟΙΖΩ και άλλες ενώσεις καταναλωτών, που ασχολούνται με το ζήτημα της διευθέτησης χρεών.
Αν δεν βρουν εξωδικαστική λύση, θα πρέπει να δουν αν τους συμφέρει η υπαγωγή στον πτωχευτικό νόμο, λαμβάνοντας υπόψη τις προϋποθέσεις.
Προτού οδηγηθούν τα νοικοκυριά στην πτώχευση, υπάρχει μια δυνατότητα εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών με το Δημόσιο, τις τράπεζες και τους λοιπούς πιστωτές, όπως ανέφερε ο νομικός σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ.

Προσέθεσε, όμως, πως δεν είναι υποχρεωτικό για τους πιστωτές να συμμετάσχουν σε αυτή την εξωδικαστική διαδικασία. Μόνο αν η πλειονότητα των πιστωτών δεχθεί να συμμετάσχει και να συμφωνήσει, τότε είναι αναγκασμένοι και οι υπόλοιποι να ακολουθήσουν.

Στην περίπτωση που ο πιστωτής δεν δεχθεί τον διακανονισμό, ο οφειλέτης έχει δύο επιλογές:

Να απευθυνθεί σε κάθε τράπεζα ξεχωριστά, χωρίς να συμμετάσχει στην πλατφόρμα εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.
Αν δεν καταφέρει να επιλύσει εξωδικαστικά το πρόβλημά του, «η μόνη διαδικασία που του απομένει είναι το νέο πτωχευτικό».
Τα κριτήρια για τα ευάλωτα νοικοκυριά

– Εισοδηματικά κριτήρια:

Έως 7.000 το συνολικό εισόδημα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό.
Έως 21.000 ευρώ για οικογένειες.
– Ακίνητη περιουσία:

Έως 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό.
Έως 180.000 ευρώ για τις οικογένειες.
– Καταθέσεις:

Έως 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό.
Προσαύξηση κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.
Προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
Ο νομικός σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ τόνισε, πάντως, πως αν δεν είχε υπάρξει η πανδημία, ενδεχομένως, να είχαν βιώσει αρκετοί οφειλέτες δύσκολες στιγμές, γιατί είχαν προγραμματιστεί πλειστηριασμοί, οι οποίοι ανεστάλησαν.

Κορονοϊός: 8 νέα κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία – 791 σε όλη την χώρα

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr