ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑντίδραση νομικών για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Αντίδραση νομικών για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Πρόσχημα η ταχύτερη έκδοση δικαστικών αποφάσεων

 

Αντίδραση νομικών

για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

 

Χθες το απόγευμα ο Δικηγορικός Σύλλογος Αγρινίου πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση για την ψήφιση του σχεδίου νόμου περί τροποποίησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, μέσω της οποίας αποκάλυψαν ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα αποτελέσει απροκάλυπτη επίθεση κατά της νομικής κοινότητας, της ελληνικής πολιτείας και του κάθε πολίτη ξεχωριστά που έχει δανειστεί από τις τράπεζες.

 

Το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού συλλόγου Αγρινίου διοργάνωσε χθες το απόγευμα στην αίθουσα του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο ενημερωτική συζήτηση η οποία αφορούσε την ψήφιση του Σχεδίου Νόμου περί Τροποποίησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος επί της ουσίας αποτελεί φαλκίδευση των δικαιωμάτων των πολιτών κατά την προσφυγή τους στην δικαιοσύνη. 

Οι δικηγόροι του Αγρινίου, αλλά και σύσσωμος ο νομικός κόσμος της Ελλάδας δεν αποδέχεται το νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας υπό την μορφή που το κατέθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης καθώς πέραν του γεγονότος ότι έμμεσα θίγεται ο κλάδος τους αποτελεί κατά μέτωπο επίθεση στην απονομή δικαιοσύνης των πολιτών. Επιπροσθέτως, η επιτάχυνση στην έκδοση αποφάσεων που επικαλείται το υπουργείο μέσω του νομοσχεδίου είναι άκρος προσχηματική.

Θεμελιώδεις αντίλογος κατά τον νομικό κόσμο στο «κατασκεύασμα» του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας είναι το έλλειμμα δικαιοσύνης, καθώς οι όποιες αλλαγές θα είναι προς αποκλειστικό όφελος των δανειστών-τραπεζών απέναντι προς τους πάντες ακόμη και τους εμπόρους αλλά και τους επιχειρηματίες. «Θα κλέβουν χρήματα από το δημόσιο, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και του πολίτες τα οποία θα τα αποδίδουν στις τράπεζες και μέσω του τρόπου αυτού θα γίνεται έμμεση ανακεφαλαιοποίηση όποτε το θέλουν οι τράπεζες και έτσι ο κίνδυνος του πληστηρειάσματος θα πάει αυτόματα στους πολίτες και πλέον δεν θα αφορά τις τράπεζες όπως γίνονταν μέχρι τώρα» δήλωσε ο εισηγητής των ειδικών και γενικών προνομίων, ενώ η εισηγήτρια των νομικού σκέλους των πλειστηριασμών δήλωσε κατά την έναρξη της εισήγησής της «Πρέπει να φοβόμαστε με αυτά που πάνε να δρομολογηθούν». Με την ψήφιση του σχεδίου νόμου σε πολλές περιπτώσεις θα καταργηθεί η εξέταση μαρτύρων εντός της δικαστικής αιθούσης και η εκάστοτε δίκη θα γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ την ίδια στιγμή το Πρωτοδικείο Αγρινίου δεν διαθέτει καμία απολύτως δυνατότητα τέτοιας κάλυψης και ταυτόχρονα δεν διαθέτει ουκ ολίγες φορές χαρτί και μελάνι για μια απλή τύπωση ενός εγγράφου.

Καταρρίπτοντας το επιχείρημα του Υπουργείου περί ταχύτητας έκδοσης δικαστικών αποφάσεων ειπώθηκε στην χθεσινή ενημερωτική συζήτηση  ότι ο ορισμός δικασίμου προστατευτικών διατάξεων του νόμου Κατσέλη στο Αγρίνιο είναι το 2022, ενώ για άλλες υποθέσεις, επίσης στο Αγρίνιο, έχουν ορίζοντα το 2016 ή το 2018.

Στην εκδήλωση ομιλητές για ξεχωριστούς τομείς ήταν ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου κ Υφαντής, η γενική γραμματέας κα Γεωργούση και οι δικηγόροι κ Παρίσογλου, κα Τσιντζέλη και ο κ Παπαγεωργίου. Στην εκδήλωση έδωσε το παρόν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ Τσιχριτζής, ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων κ Μανδέλος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου κ Μπεσίνης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου κ Παπαθανάσης, ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αγρινίου κ Τσιντζέλης, οι αντιδήμαρχοι Αγρινίου κκ Καζαντζής και Γκρίζης και ο δικηγόρος και  δήμαρχος Θέρμου κ Κωνσταντάρας.

Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr