ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑντιδράσεις στο Μεσολόγγι για το αίτημα του Δημάρχου Αγρινίου – Να μην φύγουν από το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου

Αντιδράσεις στο Μεσολόγγι για το αίτημα του Δημάρχου Αγρινίου – Να μην φύγουν από το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου

Αντιδράσεις στο Μεσολόγγι για το αίτημα του Δημάρχου Αγρινίου – Να μην φύγουν από το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου
  • Οι περιοχές της Μακρυνείας, του Αρακύνθου και του Αγγελοκάστρου ο Δικηγορικός Σύλλογος Μεσολογγίου ζητά να παραμείνουν στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου

Αντιδράσεις καταγράφονται στο Μεσολόγγι μετά το αίτημα του δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου να εναρμονιστούν με τη διοικητική διαίρεση των δήμων οι χωρικές αρμοδιότητες του Πρωτοδικείου Αγρινίου και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ακαρνανίας.

Πρόσφατα το Υπουργείο Οικονομικών πήρε μία τέτοια απόφαση επεκτείνοντας τη χωρική αρμοδιότητα της ΔΟΥ Αγρινίου στις δημοτικές ενότητες Αρακύνθου, Μακρυνείας και Αγγελοκάστρου που μέχρι πρόσφατα υπάγονταν στην αρμοδιότητα της ΔΟΥ Μεσολογγίου.

Με αυτό το σκεπτικό ο Γιώργος Παπαναστασίου ζήτησε την γεωγραφική ανακατανομή των αρμοδιοτήτων του Πρωτοδικείου Αγρινίου και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ακαρνανίας από τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη αντίστοιχα, έτσι ώστε οι περιοχές αυτές να υπαχθούν σε υπηρεσίες που εδρεύουν στο δήμο Αγρινίου και όχι στο Μεσολόγγι.

Ήδη για την περίπτωση της ΔΟΥ Μεσολογγίου στο Μεσολόγγι γίνεται λόγος όχι απλώς για υποβάθμιση της τοπικής ΔΟΥ, αλλά και για μία εξέλιξη που μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει στο κλείσιμό της. Η πρώτη αντίδραση στο νεότερο αίτημα του Δημάρχου Αγρινίου ήρθε από το Δικηγορικό Σύλλογο Μεσολογγίου και τον πρόεδρό του Χρήστο Παΐσιο,  που την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Πάνο Αλεξανδρή, για να του εκφράσει την αντίθεσή του Συλλόγου στο ενδεχόμενο να ικανοποιηθεί το αίτημα του δημάρχου Αγρινίου και να φύγουν από το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου αρκετές κοινότητες από την περιοχή της Μακρυνείας και του Αγγελοκάστρου.

(από αριστερά) Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου Χρ. Παΐσιος με το Γ. Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Το θέμα μάλιστα μοιάζει να απασχολεί και άλλους φορείς του Μεσολογγίου και δεν αποκλείεται προσεχώς να υπάρξει μια γενικευμένη αντίδραση στην εναρμόνιση με τη διοικητική διαίρεση των Δήμων που ζητά ο Δήμαρχος Αγρινίου.

Χαρακτηριστικό της πρώτης αντίδρασης του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου, είναι το ενημερωτικό σημείωμα του Προέδρου του προς τους συναδέλφους του, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου.

Σε αυτό αναφέρεται από το Χρ. Παΐσιο:

Μετά από διογκούμενες φήμες που τελικά πήραν την μορφή δημοσιεύματος, για προτάσεις και προσπάθειες αφαίρεσης τμήματος της περιοχής του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου και υπαγωγής του στο όμορο Πρωτοδικείο Αγρινίου, μετέβην άμεσα, εκτάκτως στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και συναντήθηκα χθες με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Πάνο Αλεξανδρή, όπου συζητώντας επί μακρό, του γνωστοποίησα το πρόβλημα, του εξέθεσα τους κινδύνους και την απόλυτη αντίθεσή μας σε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Κατόπιν σε συνέχεια προηγουμένων συναντήσεων, εξέθεσα και επικαιροποίησα τα πολλά προβλήματα λειτουργείας του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου με ιδιαίτερη έμφαση στο κτιριακό, για το οποίο είχε ήδη διαμορφώσει ίδια άποψη κατά την επίσκεψή του στις 24 Οκτωβρίου 2021 εδώ, επ’ ευκαιρία και των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου της Δικαιοσύνης.

Κατόπιν επισκέφτηκα  την  Ένωση Διοικητικών Δικαστών, όπου συνομίλησα με τον αντιπρόεδρό της, κ. Νικόλαο  Δρακόπουλο Πρωτοδίκη Δ.Δ., για το Διοικητικό μας Πρωτοδικείο σε συνέχεια προηγουμένων συνομιλιών μας.Θα σας κρατώ ενήμερους, όπως πάντα για κάθε νέα εξέλιξη.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Κανένα σχολείο στο Αγρίνιο χωρίς πετρέλαιο

 

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr