Αντιδρά το Μεσολόγγι, επιμένει η Κυβέρνηση

Ο Δήμος Μεσολογγίου από την πλευρά του κάνει λόγο για βάναυση προσβολή απέναντι στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου

Αντιδρά το Μεσολόγγι, επιμένει η Κυβέρνηση

Σήμερα στη Βουλή ο νέος δικαστικός χάρτης. Αντιδρά το Μεσολόγγι, επιμένει η Κυβέρνηση όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία καμία αλλαγή στην Αιτωλοακαρνανία σε σχέση με το κείμενο της διαβούλευσης: Κεντρικό Πρωτοδικείο στο Αγρίνιο. «Διόρθωση» μόνο για τις οργανικές των δικαστικών υπαλλήλων

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Σήμερα Τρίτη, 23 Απριλίου, εισάγεται προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής 19 Απριλίου. Η διαβούλευση ολοκληρώθηκε την Πέμπτη και από την πλευρά της κυβέρνησης το κατατεθέν νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά την Αιτωλοακαρνανία δεν έχει αλλαγές: Κεντρικό Πρωτοδικείο ορίζεται το Αγρίνιο, παράλληλη έδρα του το Μεσολόγγι και περιφερειακή η Ναύπακτος.

Η μόνη αλλαγή ήταν να διορθωθεί το εκ παραδρομής λάθος στο κείμενο της διαβούλευσης, όπου αναφέρονταν ως κεντρικό Πρωτοδικείο αυτό του Αγρινίου, αλλά για τις οργανικές θέσεις των δικαστικών λειτουργών και των δικαστικών υπαλλήλων αναφέρονταν μόνο το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου. Αυτό πλέον στο κατατεθέν στη βουλή κείμενο του νομοσχεδίου διορθώθηκε και φυσικά το κεντρικό Πρωτοδικείο της Αιτωλοακαρνανίας, το Πρωτοδικείο Αγρινίου, συγκεντρώνει και όλες τις οργανικές θέσεις των δικαστικών λειτουργών. Όχι ως και των δικαστικών υπαλλήλων! Αυτή είναι η μοναδική ουσιαστική διαφοροποίηση συγκριτικά με το κείμενο της διαβούλευσης.

Δηλαδή ενώ στο κείμενο της διαβούλευσης οι οργανικές θέσεις των 94 δικαστικών υπαλλήλων αναφέρονταν μόνο στο Πρωτοδικείο της Αιτωλοακαρνανίας, δηλαδή στο Αγρίνιο, τώρα υπάρχει κατανομή των οργανικών θέσεων σε κάθε επιμέρους δικαστικό σχηματισμό. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι: «Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ανέρχονται σε 50, της παράλληλης έδρας Μεσολογγίου σε 34 και της περιφερειακής έδρας Ναυπάκτου σε 10». Αυτή η διαφοροποίηση έγινε προφανώς για να κάμψει -σε κάποιο ίσως βαθμό- τις αντιδράσεις των δικαστικών υπαλλήλων.

Οι αντιδράσεις των Μεσολογγιτών βέβαια, που θα ήθελαν αν όχι τον ορισμό το Πρωτοδικείου Μεσολογγίου ως κεντρικό, τουλάχιστον μια παρόμοια αναφορά για τις οργανικές θέσεις των δικαστικών λειτουργών στο Πρωτοδικείο Μεσολογγίου, δεν κάμπτονται, αφού το αίτημα δεν ικανοποιήθηκε.

Έτσι στην πλατεία του Συντάγματος την Κυριακή κάτοικοι και φορείς του Μεσολογγίου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υποβάθμιση του Πρωτοδικείου της πόλης σε παράλληλη έδρα.

Ο Δήμος Μεσολογγίου από την πλευρά του κάνει λόγο για βάναυση προσβολή απέναντι στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, ούσα η μοναδική πρωτεύουσα Περιφερειακής Ενότητας στην Ελλάδα που δε διατηρεί το Πρωτοδικείο της ως κεντρικό.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν μερικές δεκάδες Μεσολογγιτών καθώς και μέλη Φιλαρμονικών του Δήμου που έδωσαν το δικό τους «χρώμα» στη διαμαρτυρία. Εκτός του δημάρχου Σπ. Διαμαντόπουλου, το παρών έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Μαυρομμάτης, δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου και του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Μεσολογγίου κλπ.

Προηγήθηκε της διαμαρτυρίας κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργανώθηκε από το Σύλλογο Μεσολογγιτών Αττικής «Η Ιερά Πόλις» τιμώντας τους πεσόντες της Εξόδου του Μεσολογγίου.

Η ρύθμιση για την Αιτωλοακαρνανία στο κατατεθέν νομοσχέδιο:

Στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας (πρώην Νομός Αιτωλοακαρνανίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας, ως έδρα πρωτοδικείου και Εισαγγελία Πρωτοδικών Αιτωλοακαρνανίας, με έδρα το Αγρίνιο.

Στην κατά τόπον αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας (Αγρινίου) εμπίπτουν ο Δήμος Αμφιλοχίας, πλην της Δημοτικής Ενότητας Μενιδίου, ο Δήμος Θέρμου, οι Δημοτικές Ενότητες Αγρινίου, Θεστιέων, Νεάπολης, Παναιτωλικού, Παραβόλας, Παρακαμπυλίων και Στράτου του Δήμου Αγρινίου και η Δημοτική Ενότητα Μεδεώνος του Δήμου Ακτίου- Βόνιτσας. Τα Ειρηνοδικεία Μεσολογγίου, Αγρινίου, Βάλτου και Ναυπάκτου καταργούνται.

Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ορίζεται το Μεσολόγγι, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Ξηρομέρου, Ναυπακτίας και οι Δημοτικές Ενότητες Μακρυνείας, Αγγελοκάστρου και Αρακύνθου του Δήμου Αγρινίου.

Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ορίζεται η Ναύπακτος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ναυπακτίας.

Οι οργανικές θέσεις Δικαστών και Εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι έξι (26), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3).

Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ανέρχονται σε πενήντα (50), της παράλληλης έδρας Μεσολογγίου σε τριάντα τέσσερις (34) και της περιφερειακής έδρας Ναυπάκτου σε δέκα (10).

Δημήτρης Παπαδάκης - Εφημερίδα "Συνείδηση" 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Δυτική Ελλάδα: Εντατικοί έλεγχοι της αγοράς εν όψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα - Σύσκεψη υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Α. Φίλια

Οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιούν επιστάμενους ελέγχους σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας του κρέατος