Έντομο- αντίδοτο στην ασθένεια των εσπεριδοειδών: Στην Κάτω Μυρτιά Θέρμου η πρώτη δοκιμή

«Φως» στην αντιμετώπιση της ασθένειας που καταστρέφει τα εσπεριδοειδή

mistikakipou-kapnia-antimetopisi-mavrisma-fita

ντΜια ανάρτηση της Δευτέρας (15/4/2024)του δημοτικού συμβούλου Αγρινίου (προερχόμενου από το Καινούργιο) Πάνου Μυζήθρα, ήρθε να φέρει μια νότα αισιοδοξίας σχετικά με ένα ζήτημα που ταλανίζει τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, ευρύτερα της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, εκείνο της έξαρσης ενός οργανισμού(έντομο καραντίνας) που καταστρέφει τον φλοιό των εσπεριδοειδών, καθιστώντας τον μαύρο και απωθητικό για κατανάλωση και εμπορία.

Όπως ενημέρωσε σε λογαριασμό του στα social media ο κ. Μυζήθρας έγινε στην Κάτω Μυρτιά μια ενημέρωση, μετά από πρωτοβουλία του δήμου Θέρμου και με τη συμμετοχή του δημάρχου Σπύρου Κωνσταντάρα, μια σημαντική ενημέρωση για τον «μαύρο ακανθώδη-αλευρώδη»-όπως λέγεται ο εν λόγω βιολογικός παράγοντας- από τον καθηγητή/ εντομολόγο του Μπενάκειου Ιδρύματος κ. Παναγιώτη Μυλωνά, ενώ στη συνέχεια υπήρξε έγινε τοποθέτηση (εναπόθεση) ενός ωφέλιμου εντόμου που αναμένεται να καταπολεμήσει τον μαύρο ακανθώδη και στην περιοχή μας. Στην ουσία, δηλαδή, ενός βιολογικού αντιδότου που είναι αποτέλεσμα εργαστηριακών ερευνών από το Μπενάκειο Φυτολογικό Ίδρυμα(ΜΦΙ), έρευνες που κράτησαν αρκετά χρόνια.

Ο συγκεκριμένος αντι-μύκητας απομονώθηκε το 2022 ως ωφέλιμος παράγοντας μετά από επισκέψεις που είχαν προηγηθεί σε αφρικανικές χώρες, την Ιαπωνία και αλλού όπου είχε εμφανιστεί ο «ακανθώδης» αρχικά, αλλά αργότερα εξέλειψε. Το 2018 στην Ελλάδα, όμως, σημειώθηκε έξαρση και άρχισαν να προσβάλλονται μαζικά εσπεριδοειδή στη χώρα και τα τελευταία χρόνια κάνοντας ειδικά πορτοκαλιές και λεμονιές να έχουν μια πολύ άσχημη εμφάνιση. Η πρώτη εναπόθεση του ωφέλιμου «αντιδότου» έγινε στην Ελλάδα στην Κέρκυρα τον περασμένο Οκτώβριο με τα αποτελέσματα να αναμένονται για να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα, παρότι από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοινώθηκε ότι η ασθένεια υποχωρεί σημαντικά με την χρήση του συγκεκριμένου παράγοντα.

Είναι προφανές ότι αυτή η πρώτη φορά που εναποτέθηκε ο ωφέλιμος μύκητας στην περιοχή μας στην Κάτω Μυρτιά είναι σημαντική, ενώ ο καθηγητής Π. Μυλωνάς ανακοίνωσε ότι το ίδιο θα γίνει και σε άλλες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας. «Θεώρησα ότι πρέπει να δοθεί μια έκταση στην πρωτοβουλία του δήμου Θέρμου, προσωπικά δεν έχω πολλά δέντρα στο Καινούργιο αλλά με ενδιαφέρει πολύ το θέμα και πιστεύω ότι κάτι πρέπει να μπορούμε να πούμε και στους καλλιεργητές στο δήμο Αγρινίου όσοι έχουμε εκλεγεί σε τοπικό επίπεδο», δήλωσε στη «Συνείδηση» ο δημοτικός σύμβουλος, Πάνος Μυζήθρας.

Η ασθένεια των εσπεριδοειδών είχε φτάσει πρόσφατα, τον Φεβρουάριο και στην κεντρική πλατεία του Θέρμου, κάνοντας τις νεραντζιές κατάμαυρες. Ο χαρακτηρισμός «έντομο καραντίνας» δεν λέει πολλά στο ευρύ κοινό αλλά προσβάλει εσπεριδοειδή, αμπέλια, αχλαδιές καθώς και καλλωπιστικά φυτά. Η ζημιά που προκαλείται από τον συγκεκριμένο οργανισμό είναι μεγάλη, καθώς το φύλλωμα και ο καρπός σε πορτοκάλια, νεράντζια, λεμόνια, μανταρίνια μαυρίζουν εντελώς.
«Το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει μεριμνήσει έγκαιρα και έχει παράσχει όλες τις απαραίτητες οδηγίες στις τοπικές φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες των ΔΑΟΚ σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, για την ενημέρωση των παραγωγών για τη διαχείριση του εντόμου “Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης”», ενημέρωνε πρόσφατα ο υπουργός ΥΠΑΑΤ Λ. Αυγενάκης, τονίζοντας ότι η καταπολέμηση του συγκεκριμένου είδους θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολη καθώς η χρήση των διαθέσιμων εντομοκτόνων δεν έχει καλά αποτελέσματα. Σύμφωνα με το υπουργείο, έχει διαπιστωθεί πως μόνιμη και αποτελεσματική αντιμετώπιση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της στοχευμένης βιολογικής καταπολέμησης, με την εισαγωγή και εξαπόλυση υμενοπτέρων παρασιτοειδών.
«Σε αυτό το πλαίσιο, το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να προστατευτούν οι καλλιέργειες εσπεριδοειδών, αμπέλου και μηλοειδών της χώρας, έχει εισηγηθεί από τον Ιανουάριο του 2017 αντίστοιχη διαδικασία καθώς έχει αποδειχθεί ότι παράγουν εξαιρετικά αποτελέσματα και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Έτσι, ζητήθηκε από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο η εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος “Περιορισμός της εξάπλωσης του Μαύρου ακανθώδη αλευρώδη”, διάρκειας τριών ετών, συνολικού προϋπολογισμού 228.000 ευρώ. Ως εκ τούτου, το ΥΠΑΑΤ ενέκρινε και υλοποιεί το εν λόγω πρόγραμμα, από τον Μάρτιο του 2022, το οποίο βρίσκεται στη φάση των πρώτων πειραματικών εξαπολύσεων των παρασιτοειδών του εντόμου. Σε όσες περιοχές εφαρμόσθηκε, όπως η Κέρκυρα και η Άρτα, διαπιστώθηκε ότι οι πληθυσμοί του αλευρώδη είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα, συνεχίζονται να πραγματοποιούνται συγκεκριμένες δράσεις που προβλέπονται, σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα για την εφαρμογή της κλασικής βιολογικής καταπολέμησης του Ευρωπαϊκού & Μεσογειακού Οργανισμού για την Προστασία των Φυτών», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ)

Το ΜΦΙ είναι το πρώτο ιδρυθέν ερευνητικό Ινστιτούτο της χώρας (1929) με ευρεία επιστημονική βάση σε θέματα φυτοϋγείας, φυτοπροστασίας, εκτίμησης επικινδυνότητας και ασφαλούς χρήσης γεωργικών φαρμάκων για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, ασφάλειας των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων. To ΜΦΙ με τη συσσωρευμένη και την εξειδικευμένη γνώση του παρέχει υπηρεσίες που το καθιστούν θεματοφύλακα της ποιότητας, της ασφάλειας και της αειφορικής ανάπτυξης στη γεωργία με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, υποστηρίζοντας την ελληνική κοινωνία και την οικονομία.

Το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ), Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), του εθνικού ευεργέτη Εμμανουήλ Μπενάκη, εποπτεύεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ).
*Ο καθηγητής Παναγιώτης Μυλωνάς είναι εντομολόγος και έχει την Επιστημονική Διεύθυνση Εντομολογίας & Γεωργικής Ζωολογίας, όντας Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΜΦΙ. Είναι Γεωπόνος και κάτοχος διδακτορικού από το Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα Συνείδηση

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και επιχειρήσεις φρέσκων φρούτων και λαχανικών στην έκθεση “Freskon” (εικόνες)

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετείχε στο Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών “Freskon” στη Θεσσαλονίκη.