ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑντέχουν τα κτίρια; – Εικόνα αντοχής σε γενικές γραμμές αποπνέουν τα κτίρια της Αιτωλοακαρνανίας

Αντέχουν τα κτίρια; – Εικόνα αντοχής σε γενικές γραμμές αποπνέουν τα κτίρια της Αιτωλοακαρνανίας

Αντέχουν τα κτίρια; – Εικόνα αντοχής σε γενικές γραμμές αποπνέουν τα κτίρια της Αιτωλοακαρνανίας
  • Αντέχουν τα κτίρια; – Εικόνα αντοχής σε γενικές γραμμές αποπνέουν τα κτίρια της Αιτωλοακαρνανίας σύμφωνα με το ΤΕΕ
  • «Καμπανάκι» για αντισεισμική αναβάθμιση των παλαιών κτιρίων

Μετά το μεγάλο σεισμό της Κρήτης, που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας 27 Σεπτεμβρίου στο Ηράκλειο, που προκάλεσε πολλές ζημιές σε σπίτια, αλλά και το θάνατο ενός ανθρώπους και πολλών τραυματιών, το ερώτημα που εγείρεται είναι κατά πόσο η Αιτωλοακαρνανία είναι θωρακισμένη έναντι μιας ενδεχόμενης ισχυρής «δοκιμασίας».

Το ερώτημα αυτό από τη στιγμή που οι ειδικοί επιστήμονες δηλώσαν αιφνιδιασμένοι για το συγκεκριμένο σεισμό στην Κρήτη, γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό για περιοχές όπως η Αιτωλοακαρνανία και η ευρύτερη Δυτική Ελλάδα, που είναι γνωστό ότι είναι σεισμογενής. Πόσο λοιπόν είναι έτοιμα τα κτίρια να αντέξουν μια τέτοια «δοκιμασία»;

Ο πλέον αρμόδιος για τα κτίρια, Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας μεταφέρει στη «Σ» την γενική εικόνα που έχει το Τεχνικό Επιμελητήριο για την κατάσταση των κτιρίων της περιοχής. Σ

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Μπλέτσα: «σε γενικές γραμμές τα κτίρια της Αιτωλοακαρνανίας βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Όσα κατασκευάστηκαν από το 1995 και έπειτα, πληρούν τους ελληνικούς αντισεισμικούς κανόνες, οι οποίοι είναι αυστηροί και πάνω στους οποίους βασίστηκαν οι ευρωκανόνες για το θέμα της αντισεισμικής θωράκισης, εκτός και αν τεθεί θέμα κακοτεχνίας, όπου εκεί αλλάζουν τα δεδομένα. Από το 1995 και πίσω μέχρι και το 1985 δεν τίθεται θέμα.

O Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας

Στα κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν το 1985 είναι σε πιο ευάλωτη θέση και ίσως εμφανίσουν κάποια προβλήματα στο ενδεχόμενο ενός σεισμού. Οι ιδιοκτήτες των πέτρινων σπιτιών που βρίσκονται κυρίως στα χωριά, πρέπει να τα συντηρούν και να ακούν προσεκτικά τους μηχανικούς, καθώς σε ένα πιθανό σεισμό δεν αποκλείεται να έχουν πρόβλημα και για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αυτό πρέπει να γίνονται, όταν χρειάζεται οι απαιτούμενες εργασίες.

Η περιοχή μας είναι σίγουρα σεισμογενής, αλλά από διάφορα περιστατικά σεισμολογικά που έχει ζήσει η περιοχή, βλέπουμε πως η Αιτωλοακαρνανία δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα ως προς τα κτίρια της. Κατά το παρελθόν είχε γίνει μια έρευνα στο νομό για την κατάσταση που ήταν τα δημόσια κτίρια κυρίως, αλλά από τότε έχουν γίνει εκατοντάδες παρεμβάσεις σε τέτοια κτίρια, όπως είναι λ.χ. τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα σχολεία».

«Καμπανάκι» για αντισεισμική αναβάθμιση των παλαιών κτιρίων

Στο κέντρο του Αγρινίου, όπως και στις κωμοπόλεις της Αιτωλοακαρνανίας υπάρχουν κτίρια που ανεγέρθηκαν την δεκαετία του ‘60 και του ’70. Για τέτοιες περιπτώσεις κτιρίων, που κουβαλούν 50 ή εξήντα χρόνια στην πλάτη τους, αναπόφευκτα μπαίνει ένα ερώτημα.  Σχετικά με τα κτίρια που είναι στην Αιτωλοακαρνανία ο κ. Μπλέτσας ανέφερε: «σύμφωνα με την συμπεριφορά που επέδειξαν κατά τους σεισμούς που έχουν εκδηλωθεί μέχρι και τώρα στην Αιτωλοακαρνανία δεν μας προβληματίζουν, δεν παρουσίασαν κάτι το ιδιαίτερο. Ωστόσο είναι ανάγκη να υπάρξει ένα πρόγραμμα αντίστοιχο με το εξοικονομώ, το οποίο θα αφορά επισκευές σε κτίρια».

Οι εκτιμήσεις των μηχανικών είναι ότι το 75% του δομημένου περιβάλλοντος της χώρας είναι κατασκευασμένο πριν από το 1985. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για κτίρια µε τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959, δηλαδή µε µία πολύ απλοϊκή θεώρηση της πιθανής συμπεριφοράς τους σε ενδεχόμενο σεισμό, που απέχει παρασάγγας από τις σημερινές επιστημονικές απόψεις.

Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε τη φυσιολογική γήρανση των υλικών, την κακή συντήρηση, τις εκ των υστέρων παρεμβάσεις στο φέροντα οργανισμό χωρίς μελέτη – επίβλεψη – συμβουλή ειδικού, αλλά και το ξεχωριστό τμήμα των αυθαίρετων κατασκευών, πολλές από τις οποίες έγιναν μετά το 1985, καθώς και τις σωρευτικές καταπονήσεις από δονήσεις στο πέρασμα του χρόνου, μπορούμε αβίαστα να συμπεράνουμε ότι ένα μεγάλο τμήμα της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων έχει ανάγκη τη στατική του ενίσχυση

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Η «Φλόγα της Αγάπης» στο Αγρίνιο (Εικόνες)

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr