ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΗ ανομβρία «φεύγει» το πλήγμα έμεινε – «Τσάκισε» την παραγωγή

Η ανομβρία «φεύγει» το πλήγμα έμεινε – «Τσάκισε» την παραγωγή

Η ανομβρία «φεύγει» το πλήγμα έμεινε – «Τσάκισε» την παραγωγή

Ανεπανόρθωτο πλήγμα για τους ελαιοπαραγωγούς η παρατεταμένη ανομβρία, που πλήττει την ποιότητα της παραγωγής τους και το εισόδημά τους, ενώ πρόβλημα υπάρχει και για τις ζωοτροφές

Τι αναφέρει η Διευθύντρια του εργοστασίου ελιάς της «Ένωσης Αγρινίου» Ακριβή Κούκη

Άλλοτε με τα θετικά του και άλλοτε με τα αρνητικά του ο καιρός ανέκαθεν ήταν «σύμμαχος» των αγροτών. Η αρνητική πλευρά του φετινού φθινοπώρου είναι η παρατεταμένη ανομβρία, καθώς έπρεπε να φτάσουμε στο πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου για να περιμένουν οι αγρότες τη βροχή ως μάνα εξ’ ουρανού.

Η παρατεταμένη ανομβρία του προηγούμενου δίμηνου σε συνδυασμό και με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες ακόμη κι αν δεχθούμε ότι θα λάβει τέλος το επόμενο διάστημα έχει ήδη «κληρονομήσει» στους αγρότες -και κυρίως στους ελαιοπαραγωγούς- μεγάλο πλήγμα στην παραγωγή και κατ΄επέκταση στο εισόδημά τους.

Στην Αιτωλοακαρνανία μεγάλο τμήμα των εκμεταλλεύσιμων εκτάσεων για τους ελαιοπαραγωγούς είναι μη αρδεύσιμο, ενώ και οι εκτάσεις που αρδεύονται αντιμετωπίζουν πρόβλημα, καθώς το αρδευτικό δίκτυο δεν είναι στην κατάσταση που θα έπρεπε να είναι, συνεπώς η παρατεταμένη ανομβρία έχει εξελιχθεί σε εφιάλτη για τους ελαιοπαραγωγούς.

Η φετινή ανομβρία και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες έχουν οδηγήσει πολλούς αγρότες, κυρίως όμως τους ελαιοπαραγωγούς, σε αδιέξοδο και προβληματισμό και αυτό γιατί η παρατεταμένη ανομβρία έχει ζαρώσει τον καρπό της ελιάς, κάτι που αυτομάτως τον κάνει μη εμπορεύσιμο και παράλληλα εφ’όσον είναι εντελώς «στεγνός» δεν μπορεί να κατευθυνθεί προς ελαιοποίηση.

Οι ελαιοπαραγωγοί που διέθεταν «πράσινο» καρπό και ξεκίνησαν νωρίς την συγκομιδή του είναι οι μόνοι κερδισμένοι, σύμφωνα με τους επιστήμονες και τους ειδικούς του κλάδου, ενώ οι υπόλοιποι ελαιοπαραγωγοί παρακαλούν να βρέξει, αλλά ακόμη και σήμερα να βρέξει θα μετρούν απώλειες και μάλιστα σε δύο «επίπεδα».

Αρχικά ως προς τη διαφορά στην τιμή, αλλά κυρίως στο ότι σημειώνεται και θα σημειώνεται μεγάλη πτώση του καρπού από τα δένδρα, κάτι που αυτόματα σημαίνει πως ο καρπός αυτός δεν θα είναι αξιοποιήσιμος στο βαθμό που πρέπει ή έστω στο βαθμό που ελπίζει κάποιος πως θα είναι.

Επιπροσθέτως ιδιαίτερα αρνητικός παράγοντας είναι πως οι μετρολόγοι βλέπουν να συνεχίζεται και τα επόμενα 24ωρα ο καιρός όπως ήταν μέχρι και σήμερα, ενώ η ελπίδα πως θα βρέξει το Σαββατοκύριακο ή μετά απ’ αυτό θεωρείται ως δώρο εξ ουρανού για τους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι όμως θα δουν μόνο να περιορίζεται, πιθανότατα, η ζημιά που έχει φέρει η παρατεταμένη ανομβρία και τίποτε διαφορετικό.

Η Διευθύντρια του εργοστασίου ελιάς της «Ένωσης Αγρινίου» Ακριβή Κούκη μιλώντας στη «Σ» τόνισε: «υπάρχει θέμα στον καρπό από την παρατεταμένη ανομβρία. Περιμένουμε να βρέξει το Σαββατοκύριακο μήπως λίγο «στρώσει» η κατάσταση την επόμενη εβδομάδα. Ίσως – ίσως να έχει προκληθεί ανεπανόρθωτη βλάβη σε ένα τμήμα του καρπού, αλλά θα φανεί καλά το επόμενο δεκαήμερο. Είναι βασικό αυτή την περίοδο να βρέξει σε φυσιολογικό πλαίσιο για να σωθεί η κατάσταση, καθώς η παραγωγή ήταν ικανοποιητική σε ποσότητα.

Μέχρι τώρα στον «πράσινο» καρπό έχει μαζευτεί όλο το κομμάτι της παραγωγής που αφορούσε τα ποτιστικά χωράφια, ενώ στα ξερικά ο αριθμός που έχει μαζευτεί δεν είναι ικανοποιητικός.

Μεγάλος όγκος ξερικών «πράσινων» δεν έχει μαζευτεί από τα ορεινά τμήματα της περιοχής μας λ.χ. από τα ορεινά της Αμφιλοχίας και όχι μόνο. Αν βρέξει ευελπιστούμε να μαζευτεί ικανοποιητική ποσότητα, αλλά πρέπει να βρέξει. Είναι το βασικότερο και αυτό που αναμένουμε όλοι.

Είναι μια χρονιά ιδιαίτερη η φετινή, καθώς από την πλευρά των ποσοτήτων υπήρχε ικανοποίηση, αλλά υπήρξαν και υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες, αλλά και με την έλλειψη εργατικών χεριών. Η ανομβρία και η έλλειψη αυτή είναι οι δύο βασικότεροι παράγοντες για τους ελαιοπαραγωγούς, αλλά οι καιρικές συνθήκες είναι ο βασικός παράγοντας που καθορίζει και ρυθμίζει τα πάντα.

Οι ενδείξεις που έχουμε και οφείλονται στην ανομβρία είναι πως η συγκομιδή θα είναι μειωμένη φέτος, ενώ η ταυτόχρονη καλλιέργεια αυτή την περίοδο πορτοκαλιών και ακτινιδίων θα δυσκολέψει ως προς την εύρεση εργατικών χεριών για την συγκομιδή της ελιάς.

Όμως, όπως και αν έχει η κατάσταση, το βασικότερο ζήτημα είναι η παρατεταμένη ανομβρία που αντιμετωπίζουμε και αυτό φαίνεται τώρα, αλλά κυρίως θα φανεί σε δεύτερο χρόνο. Είναι απαραίτητο να βρέξει. Περιμένουμε να βρέξει τις επόμενες ημέρες ώστε να «στρώσει» η κατάσταση».

Πρόβλημα και για τα κτηνοτροφικά προϊόντα

Πέραν όμως των ελαιοπαραγωγών αντίστοιχου βεληνεκούς πρόβλημα, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, αντιμετωπίζουν και οι Αιτωλοακαρνάνες κτηνοτρόφοι.

Στην παρούσα χρονική στιγμή χιλιάδες αγροτεμάχια με ζωοτροφές μένουν ακαλλιέργητα ενώ άλλες χρονιές που οι συνθήκες ήταν διαφορετικές απ’ ότι φέτος ήδη θα είχαν ολοκληρώσει την σπορά ή έστω θα είχαν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για να σπείρουν διάφορα προϊόντα όπως λ.χ. μηδική, λάχανα, τριφύλλια, χορτονομές λούπινου, βίκου, λόλιουμ και παρόμοια κτηνοτροφικά προϊόντα όπως αγριοτριφύλλια, λάφυρο τον κονδυλόριζο και τριγωνίσκο και βρώμη.

Συνεπώς, πλέον κυριαρχεί ο προβληματισμός και η ανησυχία ότι ακόμη κι αν βρέξει το επόμενο διάστημα, αν επικρατήσουν χαμηλές θερμοκρασίες και παγετός, ως είθισται κατά τον μήνα Νοέμβριο, η σπορά θα καταστραφεί με όσες συνέπειες θα επιφέρει αυτό.

Κων/νος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

«Ξεπουλάμε» με μείωση της αγοραστικής δύναμης κατά 19%…

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ