ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΆνοιξε τις πύλες της στο κοινό 6η Έκθεση Κεραμικής στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας

Άνοιξε τις πύλες της στο κοινό 6η Έκθεση Κεραμικής στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας

Άνοιξε τις πύλες της στο κοινό 6η Έκθεση Κεραμικής στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας

Άνοιξε τις πύλες της, το περασμένο Σάββατο, η 6η Έκθεση Κεραμικής στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, τη Λέσχη Φίλων της Κλασσικής Μουσικής Πάτρας και την Ομάδα Κεραμέων και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2021.

Στην “Κοιλάδα των Θεών”, την Αρχαία Ολυμπία, εκεί που αναπτύχθηκε ο πιο δοξασμένος ιερός χώρος της Αρχαίας Ελλάδας, εκεί που γεννήθηκαν οι πιο σημαντικοί αθλητικοί αγώνες, από την αρχαιότητα έως σήμερα, συναντήθηκαν 52 Έλληνες και ξένοι κεραμίστες.

Τα έργα τους φιλοξενούνται στο Περιστύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου, που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας και συγκεντρώνει εκθέματα ανεκτίμητης αξίας μεταξύ των οποίων η μεγάλη έκθεση γλυπτών και η σημαντικότερη συλλογή χάλκινων αντικειμένων παγκοσμίως.

Η παρουσία των σύγχρονων έργων κεραμικής σε αυτό τον ιστορικό αρχαιολογικό χώρο μάγεψε από τη πρώτη στιγμή τους ξένους κατά βάση επισκέπτες του Μουσείου, καθώς τους δινόταν η ευκαιρία να πάρουν μια γεύση από τη Σύγχρονη Ελληνική Κεραμική.

Τα έργα των σύγχρονων Ελλήνων και ξένων Κεραμιστών, που απηχούν τις σύγχρονες τάσεις της κεραμικής τέχνης και τα χαρακτηρίζει η διαφορετική τεχνική ως προς τη φόρμα, τη διακόσμηση και το ψήσιμο, εμπνευσμένα από την ιστορία και τους μύθους της Αρχαίας Ολυμπίας, δένουν αρμονικά με τα εξαιρετικά πήλινα εκθέματα και με όλες τις συλλογές του Μουσείου.

Την έκθεση τίμησαν με την παρουσία τους κεραμίστες και φίλοι της κεραμικής από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, Αθήνα, Πάτρα, Καλαμάτα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αμαλιάδα, Καλαμπάκα.

Τα εγκαίνια χαιρέτησαν η κ. Ερωφίλη-Ίρις Κόλια, διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, ο κ. Νίκος Κοροβέσης, αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Δυτικής Ελλάδας και ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γεώργιος Γεωργιόπουλος.

 

Το παρών έδωσαν επίσης ο κ. Διονύσιος-Χαράλαμπος Καλαματιανός, βουλευτής Ηλείας, ο κ. Χαράλαμπος Σπηλιόπουλος αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού, Ολυμπιακών Θεμάτων & Διεθνών Σχέσεων Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, η κ. Κατερίνα Γεροπαναγιώτη πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης – Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων, η κ. Ήρα Κουρή Πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ, ο κ. Γιάννης Γιαννακόπουλος Πρόεδρος του Καρναβαλικού Κομιτάτου, καθώς και η κ. Βικτωρία Αγγελοπούλου πρώην πρόεδρος ΔΕΠΑΠ και η κ. Γιάννα Παναγοπούλου υπεύθυνη της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης η υψηλή αισθητική των εκθεμάτων συνυπήρξε δημιουργικά και αρμονικά με την μουσική που απέδωσαν εξαιρετικά οι καλλιτέχνες της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων “Θανάσης Τσιπινάκης” του Δήμου Πατρέων, την καλλιτεχνική διεύθυνση της οποίας έχει η Βάγια Ζεππάτου και τη μουσική Διεύθυνση ο καταξιωμένος μαέστρος Αναστάσιος Συμεωνίδης. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης – Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων.

Ο ελαιώνας και ο πλάτανος, κάτω από τον οποίον αναπτύχθηκε η Ορχήστρα, δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας αποτέλεσε τον ιδανικό χώρο για τα μαντολίνα και τις κιθάρες. Η μουσική των Ν. Piovani, Ευανθίας Ρεμπούτσικα, Δ. Λάγιου, Βάσως Δημητρίου και Μ. Χατζηδάκι μάγεψαν τους επισκέπτες και τους καθήλωσαν παρ’ όλα τα σύννεφα που τους απειλούσαν.

 

 

Οι συμμετέχοντες κεραμίστες είναι οι: Ann Van Hoey, Βασίλειος Αναστασόπουλος, Λουκία Αρκουλάκη, Γιώργος Βαβάτσης, Ιωάννης Βλαντωνόπουλος, Θόδωρος Γαλιγαλίδης, Έφη Γεωργοπούλου, Μίρκα Δραπανιώτου, Μαργαρίτα Εκκλησιάρχου, Μάρω Θεοδώρου, Μάγκυ Ιωάννου, Μάνος Καλαμένιος, Κώστας Καρακίτσος, Στράτος Καρακίτσος, Μάρω Κερασιώτη, Μυρτώ Κόλλια, Χαρούλα Κοροπούλη, Ιωσηφίνα Κοσμά, Παναγιώτης Κυριακάκης, Νάνσυ Λειβαθινού, Μαριλένα Λιβιεράτου, Ζωή Λυκουργιώτη, Χρυσάνθη Λυμπεραίου, Helen Μudie-Ioannidou, Έλενα Μανάλη, Μαριλένα Μιχοπούλου, Χριστίνα Μόραλη, Δώρα Μόρφη, Λίλη Μπακογιάννη, Χαρά Μπαχαρίου, Μελίνα Ξενάκη, Αντιγόνη Πανταζή, Βούλη Πανταζίδου, Γωγώ Παπαβασιλείου, Αγγελική Παπαδοπούλου, Βασίλης Παπαϊωάννου, Λιάνα Παπαλέξη, Μαρία Παπανικολάου, Γεώργιος Πέππας, Σταύρος Περάκης, Μαρία Πετράτου, Αγγελική Πολίτη, Γιώργος Ποντίκης, Νίκος Σκλαβενίτης, Έλενα Σταθοπούλου, Δήμητρα Σταυρινίδου, Δήμητρα Σταύρου, Μαρίνα Ταλιαδούρου, Δώρα Τσιράκογλου, Ιφιγένεια Τσίρου, Ηλίας Χριστόπουλος, Θεοδώρα Χωραφά.

 

Η Ομάδα “Κεραμέων Ίχνη” συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια και αποτελείται από κεραμίστες που ζουν ή/και εργάζονται στην Πάτρα, με σκοπό την ανάδειξη και την προώθηση της Σύγχρονης Ελληνικής Κεραμικής Τέχνης και όχι μόνον, διοργανώνοντας Εκθέσεις Πανελλήνιας εμβέλειας, Συμπόσια Κεραμικής και άλλες σχετικές δράσεις. Την απαρτίζουν οι κεραμίστες Βασίλειος Αναστασόπουλος, Χαρούλα Κοροπούλη, Μαριλένα Λιβιεράτου, Βασίλης Παπαϊωάννου και Ηλίας Χριστόπουλος.

Η Λέσχη Φίλων της Κλασσικής Μουσικής ιδρύθηκε το 1981 και από τότε αδιάλειπτα στηρίζει τον υψηλής αισθητικής πολιτισμό. Υπηρετεί την κλασσική μουσική και κάθε τι κλασσικό με την έννοια της ποιότητας και της διαχρονικότητας.

Οργανώνει συναυλίες και δίνει βήμα σε καταξιωμένους, αλλά και νέους καλλιτέχνες και μέχρι τώρα έχει οργανώσει πάνω από 550 εκδηλώσεις. Το έργο της έχει αναγνωριστεί και στηρίζεται από σπουδαίους μουσικούς, όπως ο Λεωνίδας Καβάκος, ο Γιώργος Πέτρου κ.ά., αλλά και Ορχήστρες και μουσικά σύνολα, όπως η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Δείτε το video που δημιουργήθηκε με αφορμή τα εγκαίνια της διοργάνωσης:

6η Έκθεση Κεραμικής, Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, 12 Ιουνίου έως 26 Σεπτεμβρίου 2021, Ομάδα Κεραμέων Ίχνη from Vassilis Papaioannou on Vimeo.

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr