ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΆνοιγμα σχολείων «Στοίχημα» το testing των εκπαιδευτικών

Άνοιγμα σχολείων «Στοίχημα» το testing των εκπαιδευτικών

Άνοιγμα σχολείων  «Στοίχημα» το testing των εκπαιδευτικών

Λίγοι προσήλθαν για τεστ πριν ανοίξουν τα σχολεία

Μετά από περίπου δύο μήνες, το κουδούνι χτύπησε και πάλι το πρωί της Δευτέρας για χιλιάδες μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο συνοδεύεται από τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό, όμως το κυριότερο στοιχείο αυτού του restart των σχολείων είναι η διενέργεια τεστ στους εκπαιδευτικούς.

Η αρχική εικόνα δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Και αυτό γιατί, για παράδειγμα στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου, τα τεστ που διενεργήθηκαν σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από τον ΕΟΔΥ την Κυριακή 10/1 δεν έφτασαν σε ικανοποιητικό αριθμό. Συγκεκριμένα στο ΚΑΠΗ του Αγ. Δημητρίου στο Αγρίνιο προσήλθαν μόλις 86 για να υποβληθούν σε τεστ (απεδείχθησαν όλα αρνητικά), καθώς αξίζει να σημειωθεί ότι η εξέταση των εκπαιδευτικών γίνεται σε εθελοντική βάση. Βεβαίως τεστ από τα συνεργεία του ΕΟΔΥ θα γίνονται καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας σε διάφορα σημεία της Αιτωλοακαρνανίας. Ωστόσο ζητούμενο παραμένει το testingπου προβάλλεται σε αυτή την επανεκκίνηση ως το σοβαρότερο μέτρο προστασίας για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων να προχωρήσει και να ελεγχθούν ει δυνατόν όλοι. Πάντως καταγράφονται φωνές

Τα μέτρα προστασίας

Η χρήση μάσκας παραμένει είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα πρέπει τα σχολεία να είναι «εξοπλισμένα» με αντισηπτικά. Ακόμη, προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών. Σχολαστικοί καθαρισμοί σε αίθουσες και εξοπλισμό προβλέπονται ειδικότερα για τα εργαστήρια πληροφορικής και για τα μουσικά όργανα.Επίσης, ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία. Σε συνδυασμό και με την εθελοντική εξέταση εκπαιδευτικών (μέσω της πλατφόρμας https://edu.testing.gov.gr) που είναι προληπτικής φύσεως, οι αρμόδιες αρχές στοχεύουν στο να έχουν μία εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα που προκύπτουν από τη δια ζώσης λειτουργία των σχολείων.

Επιπλέον μέτρα πρόληψης αυτή τη φορά αφορούν την αποφυγή συγχρωτισμού κατά την έλευση και αποχώρηση των μαθητών και των μαθητριών από τα σχολεία.Ειδικότερα, προβλέπεται διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών) Ακόμη, όσα σχολεία διαθέτουν περισσότερες της μίας εισόδου καλούνται να τις χρησιμοποιούν.

Σενάριο για επιστροφή της Γ΄ Λυκείου στις 25 Ιανουαρίου

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής των Ειδικών που εξετάζει το άνοιγμα των σχολείων θα τεθούν την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και το ιικό αποτύπωμα από την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.Το μέλος της Επιτροπής των Ειδικών Αθανάσιος Τσακρής ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι την Παρασκευή θα επανεξεταστούν τα δεδομένα για την Γ’ Λυκείου και την επαναλειτουργία του εμπορίου: “Το οποίο άνοιγμα θέλει προσεκτικά βήματα”, πρόσθεσε σημειώνοντας ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή η Αττική όπου ορισμένες περιοχές της εμφανίζουν αυξητική τάση.

Στο υπουργείο Παιδείας έχουν θέσει ως προτεραιότητα το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου, όπως έχει επισημάνει σε δηλώσεις της και η υπουργός Νίκη Κεραμέως. Οι απαιτήσεις ενόψει των Πανελλαδικών Εξετάσεων, παρά την μείωση κατά περίπου 20% της εξεταστέας ύλης, ασκούν τη μεγαλύτερη πίεση. Ωστόσο, προτεραιότητα είναι και το προσεκτικό άνοιγμα κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης, καθώς η λύση “ακορντεόν” αντενδείκνυται και αποσυντονίζει την εκπαιδευτική διαδικασία.

Σε αυτή τη δύσκολη εξίσωση, φαίνεται ότι η καταλληλότερη λύση βρίσκεται στο σενάριο του ανοίγματος την Γ’ Λυκείου όχι την επόμενη, αλλά την μεθεπόμενη εβδομάδα, όπως προτείνουν στελέχη του υπουργείου Παιδείας. Η 25η Ιανουαρίου φαίνεται να προκρίνεται ως η πιθανότερη ημερομηνία επιστροφής των μαθητών της Γ΄ Λυκείου στις σχολικές αίθουσες.Στο σενάριο αυτό συνεκτιμάται το γεγονός ότι αν η Επιτροπή των Ειδικών ανάψει το “πράσινο φως” της επαναλειτουργίας στη συνεδρίαση της Παρασκευής, 15 Ιανουαρίου, είναι σχεδόν αδύνατον να προλάβουν τα σχολεία να κάνουν τον απαραίτητο προγραμματισμό για τη διδασκαλία μέσα στο Σαββατοκύριακο, ώστε να μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές να επιστρέψουν στις 18 του μηνός.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

Τηλεφωνική απάτη στο Αγρίνιο: Χρησιμοποιούν το όνομα του αντιδημάρχου Μ. Σκορδόπουλου για να αποσπάσουν χρήματα!

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr