ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΆνοιγμα σχολείων στην Αιτωλοακαρνανία: Με κενά η ειδική αγωγή

Άνοιγμα σχολείων στην Αιτωλοακαρνανία: Με κενά η ειδική αγωγή

Άνοιγμα σχολείων στην Αιτωλοακαρνανία: Με κενά η ειδική αγωγή

Με κενά η ειδική αγωγή κατά το άνοιγμα των σχολείων στην Αιτωλοακαρνανία όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία συμπληρώνει πως υπάρχουν ελάχιστα κενά λόγω αδειών στη γενική αγωγή, όπως επίσης είναι αρκετά τα κενά στην ειδική αγωγή και τα τμήματα ένταξης

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Με ελάχιστους πανδημικούς περιορισμούς ξεκίνησαν χθες σχολεία μετά από δύο «αναταραχής», λόγω της πανδημίας. Με την άρση των πολλών περιοριστικών μέτρων για τον covid-19, το Υπουργείο Παιδείας στοχεύει στην επιστροφή της κανονικότητας στις σχολικές κοινότητες, όμως παρά τις προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, σε σημείο μάλιστα που στην Αιτωλοακαρνανία δεν υπήρχε κανένα κενό στην γενική αγωγή, όσο αφορά τους δασκάλους, τα κενά στην ειδική αγωγή, σε τμήματα ένταξης και σε παράλληλες στηρίξεις παραμένουν αρκετά.

Ειδικότερα, όπως εκτιμά ο Σύλλογος Δασκάλων –Νηπιαγωγών Αγρινίου – Θέρμου «τα τμήματα ένταξης δεν πρόκειται να λειτουργήσουν με την έναρξη των μαθημάτων, πολλά παιδιά με εξειδικευμένες εκπαιδευτικές ανάγκες δε θα έχουν καθόλου παράλληλη στήριξη ή θα έχουν κάποιες ώρες αφού οι συνάδελφοι/ισσες πρέπει να «μοιράζονται» μεταξύ δύο και τριών μαθητών/τριών σε κάποιες περιπτώσεις και τα σχολεία ειδικής αγωγής ξεκινούν υποστελεχωμένα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες».

Ο αιρετός του ΠΥΣΠΕ για την ΔΟΕ και μέλος του Νομαρχιακού τμήματος ΑΔΕΔΥ Αιτωλοακαρνανίας Τάσος Σκαρμούτσος μιλώντας στη «Σ» για το ζήτημα, αλλά και γενικότερα τόνισε:

Άνοιγμα σχολείων στην Αιτωλοακαρνανία: Με κενά η ειδική αγωγή
Ο Τάσος Σκαρμούτσος

«μετά τους τελευταίους μόνιμους διορισμούς που έγιναν το καλοκαίρι περίπου 5.500 εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και μετά την πρώτη φάση τοποθέτησης των αναπληρωτών όλων των ειδικοτήτων που έφτασε στους 32.000, που αποτελεί και αριθμό ρεκόρ για τα χρονικά της εκπαίδευσης, μπορώ να πως σα νομός Αιτωλοακαρνανίας καλυφθήκαμε πλήρως όσο αφορά τις ειδικότητες της γενικής αγωγής.

Μάλιστα, την 1η Σεπτεμβρίου δεν υπήρχε κανένα απολύτως κενό δασκάλων, αντιθέτως υπήρχε και περίσσευμα από τους 171 μόνιμους διορισμούς που έγιναν και είχαν καλυφθεί όλα τα σχολεία σε πλήρη ανάπτυξη, αλλά έχουν βγει κάποιοι συνάδελφοι για διάφορους λόγους σε άδεια και έτσι προέκυψαν τα κενά στην γενική αγωγή. Υπήρχε έλλειμμα στα τμήματα ένταξης, όπως στους δασκάλους είχαμε 18 λειτουργικά κενά, καθώς επίσης και ένα σε τμήμα ένταξης νηπιαγωγείου.

Κυρίως το πρόβλημα υπήρξε στις παράλληλες στηρίξεις και έμειναν ακόμη 39 κενά στα δημοτικά και 9 στα νηπιαγωγεία. Αυτό συνέβη διότι αυξήθηκαν οι ανάγκες της παράλληλης στήριξης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Όμως, καθώς ο καιρός περνάει και πλησιάζουμε στα τέλη του Σεπτεμβρίου δημιουργούνται και κενά σε άλλες ειδικότητες, όπως στους δασκάλους που δεν υπήρχε ούτε ένα κενό και τώρα πιστεύω πως θα έχουμε 15 κενά μέχρι και την β φάση των αναπληρωτών γενικής αγωγής στο τέλος Σεπτεμβρίου. Προκύπτουν συνεχώς κενά λόγω αδειών που λαμβάνουν οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί. Τα κενά στην γενική αγωγή για τους νηπιαγωγούς θα είναι περίπου 10, τα οποία και αυτά προέκυψαν από άδειες.

Σαν συνδικαλιστές ζητάμε άμεσα από την πολιτική ηγεσία να προχωρήσει στην δεύτερη φάση πρόσληψης των αναπληρωτών, που αναμένεται περίπου στις 25 Σεπτεμβρίου, για να καλυφθούν όλα αυτά τα κενά στη γενική αγωγή, όπως επίσης και τα 25 κενά ΖΕΠ (ζωνών εκπαιδευτικής υποστήριξης) που δεν είχαν προσληφθεί από την πρώτη φάση.

Το υπουργείο πρέπει να δώσει βαρύτητα και στις παράλληλες στηρίξεις για να μην μείνει κανένα παιδί χωρίς στήριξη και θεωρώ πως στην δεύτερη φάση που έρχεται θα καλυφθούν όλα τα κενά που υπάρχουν και θα καταμετρηθούν εκ νέου μετά τον αγιασμό στην διαδικασία που γίνεται συνήθως κατά την εβδομάδα που ακολουθεί.

Δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως κλειστό σχολείο στο νομό, απλά για αρχή ίσως να μην λειτουργήσουν κάποια ολοήμερα σχολεία, καθώς οι συνάδελφοι που είχαν αναλάβει να καλύψουν τις θέσεις αυτές, θα καλύψουν τελικά κενά που δημιουργήθηκαν από άδειες, αν και θα τονίσω πως τα περισσότερα ολοήμερα θα λειτουργήσουν κανονικά.

Το υπουργείο θεωρώ πως θα καλύψει τα κενά. Τα προηγούμενα χρόνια πουθενά δεν υπήρξε πλήρη κάλυψη των κενών στις παράλληλες στηρίξεις, αλλά ζητάμε την πλήρη κάλυψη τους. Ως προς τα κενά στην γενική αγωγή είμαστε σε καλό επίπεδο, ποτέ στο παρελθόν δεν ήμασταν καλύτερα, άλλαξε το τοπίο και γι αυτό δεν πήρε το υπουργείο για την περιοχή μας αναπληρωτές δασκάλους γενικής αγωγής, διότι καλύφθηκαν οι ανάγκες από τους μόνιμους διορισμούς.

Από την Δευτέρα θα έχουμε εικόνα και για τα διευρυμένης λειτουργίας ολοήμερα σχολεία, τα οποία θα λειτουργήσουν μέχρι και τις 17.30 και είναι αρκετά στην Αιτωλοακαρνανία. Περιμένουμε να δούμε τι συμμετοχή θα υπάρχει από την πλευρά των γονέων, καθώς για να λειτουργήσει ένα ολοήμερο σχολείο πρέπει να έχει εγγεγραμμένους τουλάχιστον 10 μαθητές και γι αυτό δεν έχουμε εικόνα ακόμη».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Κάτω από τα 2 ευρώ η αμόλυβδη: Με καθυστέρηση και στην Αιτωλοακαρνανία

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ